Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Porady»Poparzenia owoców przez słońce – przyczyny i zapobieganie
Owoc truskawki poparzony przez słońce. Fot. Niepodlewam

Poparzenia owoców przez słońce – przyczyny i zapobieganie

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ich główną przyczyną jest bardzo słoneczna i upalna pogoda. Dawniej poparzenia owoców przez słońce były rzadkie, obecnie to problem.

Światło jest niezbędne dla roślin – bez niego giną. Jednak gdy jest zbyt intensywne, dochodzi do fotodestrukcji w ich tkankach. Coraz częściej występujący problem to poparzenia owoców przez słońce. Zjawisko to występuje zwykle w czerwcu, lipcu i sierpniu. To w tych miesiącach promieniowane słoneczne jest najbardziej intensywne i często występuje jednocześnie upał. Uszkodzeniu mogą ulegać owoce praktycznie wszystkich roślin, w tym lubiących nasłonecznienie, zarówno uprawianych w gruncie, jak i pod osłonami oraz na balkonach. Najczęściej to agrest, jabłka, maliny, papryka, porzeczki, poziomki, truskawki. Wyglądają jak upieczone!

Jakie są objawy poparzenia owoców przez słońce?

Na owocach dojrzałych lub niedojrzałych z dnia na dzień pojawiają się kremowe plamy. Mogą być one suche, jak pergamin, albo rozpulchnione (zwłaszcza po rosie, podlewaniu czy deszczu), płytkie albo głębokie (w zależności od tego, jak mocno operowało słońce). Wyglądem przypominają poparzenia na ludzkiej skórze. Znajdują się zwykle od strony nasłonecznionej, ale czasem poparzone są całe owoce. Po kilku dniach poparzone miejsca stają się siedliskiem patogenicznych grzybów, np. szarej pleśni. Zmieniają wtedy kolor na brunatny i czarny.

Owoce poparzone przez słońce trzeba zrywać i usuwać. Zwykle nie można ich uratować. Czasem da się wykorzystać fragment nieoparzony, np. papryki, ale pod warunkiem, że zmiana jest świeża, której nie zasiedliły jeszcze chorobotwórcze grzyby.

Oparzeniom owoców można jedynie zapobiegać, ale nie zawsze w 100%. W naturalny sposób owoce są chronione przed poparzeniami przez liście, ale i one też mogą zostać zniszczone przez słońce.

Baner promocji - Lep do doniczek
Owoc truskawki poparzony przez słońce. Fot. Niepodlewam

Jak zapobiegać poparzeniom owoców przez słońce?

1. Systematyczne podlewanie

Do poparzeń owoców dochodzi najczęściej, gdy promieniowanie słoneczne jest intensywne, a jednocześnie jest sucho i gorąco (300C i więcej). Dochodzi wtedy częściej do odwodnienia tkanek roślin, co przyczynia się do większej podatności na poparzenia słoneczne. Dlatego pomagają zarówno systematyczne podlewanie, jak i ściółkowanie, które zmniejsza parowanie wody z gleby i zapobiega jej nadmiernemu nagrzewaniu.

2. Cieniowanie tuneli i szklarni

W zapobieganiu poparzeń owoców przez słońce pomaga schładzanie tuneli i szklarni. Pod osłonami warto przewidzieć cieniówki, np. specjalne zasłony oraz okrycia z agrowłókniny. Trzeba też pamiętać i ich systematycznym wietrzeniu.

3.Unikanie przenawożenia azotem

Rośliny, które są nadmiernie nawożone azotem, wykazują większą podatność na poparzenia słoneczne. Dotyczy to np. papryki i truskawek. Ich tkanki są bowiem delikatniejsze, bardziej wrażliwe na silne promieniowanie słoneczne.

4. Nawożenie potasem i krzemionką

Prawidłowe nawożenie to nie tylko większy plon, ale też owoce bardziej odporne, m.in. na zbyt intensywne promieniowanie słoneczne. Szczególnie ważne jest uwzględnienie nawozów potasowych lub zawierających dużo potasu. To np. nawozy jesienne oraz siarczan potasu.

Roślinom warto też zapewnić krzemionkę, która wzmacnia ich ściany komórkowe. Dużo krzemionki zawierają np. preparaty ze skrzypu, jak gnojówka ze skrzypu, a także mączka bazaltowa oraz bazalt granulowany. Rośliny, które mają mocne ściany komórkowe są też bardziej odporne na szkodniki oraz choroby.

Warto wiedzieć

  • Poparzenia słoneczne owoców dawniej były w Polsce wielką rzadkością, tak jak temperatura powyżej 300C. Oto notatka z „Ogrodnika Polskiego” opublikowana w 1900 roku, którą napisał Edmund Jankowski (1849-1938), wybitny ogrodnik, biolog i sadownik:

„Skutki skwaru słonecznego. – Najwyższej ciepłoty tego lata doczekaliśmy się 3 i 4 lipca, kiedy termometr wskazywał w cieniu 28oR, czyli 330C. Upiekły się truskawki, agrest, nawet i jabłka, bądź w całości, bądź też tylko po stronie słonecznej i miały pozór podobny do zgniłych. Pierwsze zepsuły się zupełnie; jabłka zaś opieczone trzymają się na drzewie i obiecują się wykształcić, jeśli chore części nie przejdą w zgniliznę lecz zaschną. – Porzeczki najmniej ucierpiały, gdyż zwykle są liśćmi od słońca zabezpieczone”.

Sucha zgnilizna wierzchołkowa – choroba owoców pomidora

choroby fizjologiczne roślin poparzenia słoneczne roślin
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleNawozy otoczkowane do ogrodu – zalety i wady

Related Posts

Nawozy otoczkowane do ogrodu – zalety i wady

Dlaczego warto mieć deszczomierz ogrodowy – 4 powody

Trawa na macie – trawnik bez kopania, grabienia i siania? Tak, to możliwe!

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 6,2% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Mospilan 20 SP Zwalcza Ćmę Bukszpanową

Sklep Niepodlewam poleca! Mospilan 20 SP - zwalcza szkodniki bukszpanu i roślin ozdobnych

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Poparzenia owoców przez słońce – przyczyny i zapobieganie
  • Nawozy otoczkowane do ogrodu – zalety i wady
  • Dlaczego warto mieć deszczomierz ogrodowy – 4 powody
  • Floks wiechowaty Czarodiej – uprawa i ciekawostki
  • Trawa na macie – trawnik bez kopania, grabienia i siania? Tak, to możliwe!
  • Mieczyk abisyński – uprawa i odporność
  • Rapis wyniosły Variegata – uprawa i ciekawostki
  • Róża Morden Centennial – uprawa, odporność, cięcie
  • Śliwa Renkloda Zielona – uprawa, odporność, zapylacze
  • Siew kapusty chińskiej – jak głęboko i kiedy
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Jeśli planuje się siew warzyw w lipcu (VII), warto wziąć pod uwagę endywię. Jest niewymagająca i odporna na jesienne przymrozki. Niektóre odmiany potrafią nawet przetrwać zimę w gruncie. Fot. Niepodlewam Siew warzyw do gruntu w lipcu
  • Koper ogrodowy posiany w sierpniu (VIII) zbiera się jeszcze przed zimą. Fot. Niepodlewam Siew warzyw do gruntu w sierpniu
  • Dynia przycięta w czerwcu (VI) lepiej się rozkrzewia. Dobrze ją ciąć jeszcze raz w połowie sierpnia (VIII), by owoce były większe. Przycinanie dyni jest bardzo proste. Fot. Niepodlewam Przycinanie dyni – kiedy wykonać, zalety
  • Do oprysków na suchą zgniliznę wierzchołkową pomidora wykorzystuje się nawozy wapniowe. Fot. Niepodlewam Opryski na suchą zgniliznę wierzchołkową pomidora – jak wykonać
  • Liść laurowy to popularna przyprawa, np. do zup, marynat, bigosu. W uprawie nie jest wymagający. Fot. Niepodlewam Liść laurowy – uprawa, rozmnażanie, cięcie
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.