Najlepiej uprawiać go w donicach. Pomidor Bajaja ma czerwone owoce typu koktajlowego. Obficie owocuje aż do mrozów. W smaku jest najlepszy w daniach na ciepło.
Cechy: pomidor niski z czerwonymi owocami typu koktajlowego
Inna nazwa: Solanum lycopersicum Bajaja
Wysokość: 50 cm
To pomidor karłowy, sztywny, krępy. Jest doskonały do uprawy w pojemnikach wiszących oraz stojących. Uprawiany może być przy niskich podpórkach albo bez nich.
Liście są duże, ciemnozielone.
Rozmnażanie: nasiona
Termin siewu: od marca do połowy kwietnia (III-IV)
Termin sadzenia do gruntu: koniec maja i początek czerwca (V-VI)
Gdzie sadzić: donice na balkonach i tarasach
Termin zbioru: od lipca (VIII) do mrozów
Owoce: czerwone; małe (wielkość dużego orzecha laskowego), okrągłe; zebrane w gronach po kilkanaście lub kilkadziesiąt sztuk (dojrzewają nierównomiernie); miąższ czerwony, mało słodki, lekko kwaskowaty, mięsisty, soczysty, jędrny; skórka gruba, mocna; nasiona nieliczne, małe, niewyczuwalne podczas jedzenia; piętka mała (nie trzeba wykrawać)
To typ pomidora koktajlowego. Na surowo w smaku jest przeciętny. Zyskuje w smaku w daniach na ciepło, takich jak np. pizza czy ryba pieczona.
Plon jest obfity – z jednego krzaka zebrać można nawet kilkaset owoców.
Owoce nie mają tendencji do opadania na wietrze oraz pękania.
Zastosowanie: pizza, dania duszone, dekoracja potraw
Pomidory Bajaja wyglądają bardzo dekoracyjnie w donicach. Mogą nawet zastępować kwiaty.
Stanowisko: słoneczne
Toleruje lekki półcień.
Ziemia: żyzna, najlepsza jest ziemia kompostowa albo gnojowa
Podlewanie: obfite
Nie należy podlewać na liście lecz tylko przy korzeniu. To zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób grzybowych.
Nawożenie: obfite
Nawóz stosuje się przynajmniej raz w tygodniu (aż do 15 sierpnia). Dawki nawozu można rozłożyć na mniejsze i zasilać kilka razy w tygodniu.
Choroby i szkodniki: odmiana odporna
Rośnie zdrowo, nie sprawia większych problemów. Najlepiej donicę z tym pomidorem ustawić na balkonie lub tarasie pod daszkiem.
W deszczowe lata oraz gdy jest często podlewany na liście bywa atakowany przez choroby grzybowe, jak alternarioza pomidora, zaraza ziemniaka, zgorzel podstawy łodyg i brunatna zgnilizna owoców pomidora.
Nie jest wrażliwy na suchą zgniliznę wierzchołkową.
Warto wiedzieć
- Równie niski jak pomidor Bajaja jest odmiana Aztek, ale jej owoce są żółte.