Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Porady»Parch zwykły rzodkiewki – przyczyny i zapobieganie
Parch zwykły rzodkiewki. Tej chorobie sprzyja zwłaszcza zbyt zasadowa ziemia. Fot. Niepodlewam

Parch zwykły rzodkiewki – przyczyny i zapobieganie

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

To choroba wywoływana przez bakterie. Parch zwykły rzodkiewki dość łatwo rozpoznać, bo na zgrubieniach korzeniowych pojawiają się plamy jak kratery. Można mu zapobiegać!

Patogen wywołujący parcha zwykłego to bakteria Streptomyces scabies, która bytuje w ziemi. Atakuje nie tylko rzodkiewki, ale też m.in. buraki, marchew, ziemniaki. Trafia do gleby w rozmaity sposób, np. poprzez porażone sadzeniaki ziemniaków czy obierki wrzucone do kompostu. Bakteria może też trafić do ogrodu w świeżym oborniku bydlęcym, jeśli krowy były karmione np. burakami.

Bakteria, nawet jeżeli jest w ziemi, atakuje rzodkiewkę tylko wtedy, gdy ma sprzyjające warunki do rozwoju. Dlatego dość łatwo zapobiegać parchowi.

Jakie są objawy parcha zwykłego rzodkiewki?

Pierwsze objawy bardzo łatwo przeoczyć.  To drobne (około 1 mm), białe plamki na zgrubieniach korzeniowych. Następnie plamki stopniowo się powiększają (do około 5 mm średnicy) i zaczynają przypominać kratery. W zaawansowanym stadium w kraterach pojawia się ciemny nalot.

Parch zwykły rzodkiewki. Tej chorobie sprzyja zwłaszcza zbyt zasadowa ziemia. Fot. Niepodlewam

Jak zwalczać parcha rzodkiewki?

1. Odczyn ziemi nie może być zasadowy

To podstawa w zapobieganiu parcha zwykłego! Rzodkiewka rośnie najlepiej w ziemi, której odczyn jest od lekko kwaśnego do obojętnego (pH 6,5-7). Jeśli jest wyższy, czyli zasadowy, nie tylko gorzej przyswaja składniki pokarmowe z ziemi, ale także jest porażana przez bakterie wywołujące parch zwykły rzodkiewki.

Dlatego nie należy siać rzodkiewek w glebie świeżo wapnowanej, świeżo nawożonej obornikiem czy posypanej popiołem z kominka, gdyż te zabiegi podwyższają odczyn ziemi. Ryzyko wystąpienia parcha zwykłego rzodkiewki jest wtedy wysokie (w zależności od odczynu wyjściowego ziemi).

Odczyn gleby można sprawdzać we własnym zakresie. Służą do tego pehametry glebowe oraz zestawy z paskami do badania pH gleby (dostępne w sklepach ogrodniczych).

2. Wietrzenie tuneli i szklarni

Wysoka temperatura sprzyja występowaniu parcha zwykłego rzodkiewki. Bakterie wywołujące tę chorobą najlepiej rozwijają się, gdy jest 25-28°C.

Taka temperatura występuje zwłaszcza pod osłonami: w szklarni, tunelu foliowym, pod płaskim przykryciem z agrowłókniny. Dlatego trzeba dbać o ich wietrzenie, czy – w przypadku płaskich okryć – pamiętać o ich zdejmowaniu.

3. Zbyt sucha ziemia

Nadmiernie sucha ziemi to także czynnik ryzyka wystąpienia parcha zwykłego rzodkiewki. Należy pamiętać o podlewaniu, jeśli ziemia jest sucha. Na brak wody szczególnie są narażone rzodkiewki uprawiane w donicach (też mogą zachorować na parcha), pod osłonami oraz posiane pod koniec lata.

4. Przestrzegać zmianowania

Parch występuje nie tylko na rzodkiewkach. Chorują też m.in. buraki, marchew, ziemniaki. Dlatego trzeba unikać uprawy rzodkiewki po tych warzywach.

5. Nie kompostować chorych resztek

Bakterie mogą przetrwać na resztkach roślinnych, np. obierkach. Resztek rzodkiewek oraz innych warzyw z objawami parcha nie należy wrzucać do kompostownika. Bakterie wywołujące parch mogą na nich przetrwać.

Warto wiedzieć

  • Czy można jeść rzodkiewki z parchem? Rzodkiewki we wczesnym stadium parcha można zjadać, ale lepiej je obrać z uszkodzonej skórki. Nie wyglądają bowiem atrakcyjnie na talerzu. W zaawansowanym stadium rzodkiewki atakowane są też przez inne patogeny, które wnikają przez uszkodzenia spowodowane przez parch. Na tym etapie kratery czernieją. Takie rzodkiewki należy wyrzucić.

Rzodkiewki najlepiej rosną w drugim roku po oborniku.

Rzodkiewka – uprawa i wymagania

rzodkiewka choroby rzodkiewka uprawa rzodkiewki
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleFotele ogrodowe – modele polecane przez CentrumKrzesel.pl
Next Article Domki letniskowe z poddaszem – czy warto się na nie zdecydować?

Related Posts

Sekret soczyście zielonego trawnika – nawóz wysokoazotowy z dodatkiem mączki bazaltowej

Nawożenie zimowitów – jakie nawozy i termin

Spędzanie czasu na świeżym powietrzu – 5 trendów

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 10% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Sekret soczyście zielonego trawnika – nawóz wysokoazotowy z dodatkiem mączki bazaltowej
  • Jałowiec chiński Gold Lace – uprawa i ciekawostki
  • Nawożenie zimowitów – jakie nawozy i termin
  • Spędzanie czasu na świeżym powietrzu – 5 trendów
  • Jak skutecznie pozbyć się turkucia podjadka z ogrodu?
  • Cięcie bukszpanu – kiedy i jak wykonać
  • Narcyz Classic Garden – uprawa i ciekawostki
  • Dlaczego warto zdecydować się na zamontowanie zbiornika na deszczówkę?
  • Sianie trawy krok po kroku: co zrobić, aby cieszyć się pięknym trawnikiem?
  • Odporna na suszę, odporna na psa – jaką wybrać mieszankę traw?
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Przyśpieszanie kiełkowania ogórków. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania ogórków – jak moczyć nasiona
  • Kwiaty osteospermum są podobne do margarytek i stokrotek.  Fot. Niepodlewam Osteospermum – uprawa i odporność
  • Przykład dobrego sąsiedztwa: seler i por. Te warzywa mają podobne wymagania pokarmowe - lubią dużo potasu. Fot. Niepodlewam Seler – obok jakich roślin sadzić
  • Nasiona fasoli są duże. Jedne z największych ma fasola Piękny Jaś. Fot. Niepodlewam Siew fasoli - jak głęboko i kiedy
  • Przyśpieszanie kiełkowania fasoli to wcześniejszy plon. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania fasoli – jak moczyć nasiona
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.