Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Warzywa»Okra – uprawa i wymagania
Okra to warzywo. Jej owoce przypominają duże strąki. Jej zapach i smak przypomina fasolkę. Fot. Niepodlewam

Okra – uprawa i wymagania

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Lubi dużo słońca i ciepło. Okra to warzywo oraz roślina ozdobna. Jej owoce nadają daniom gęstą konsystencję. Kwiaty są podobne do malwy.

Okra to warzywo. Jej owoce przypominają duże strąki. Jej zapach i smak przypomina fasolkę. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Abelmoschus esculentus, Gombo, Gumbo, Hibiscus esculentus, Ketmia jadalna, Okro, Piżmian jadalny

Cechy: roślina jednoroczna

Okra to warzywo. Jadalne są owoce okry przypominające z wyglądu duże, grube strąki (długość 10-20 cm).

Okra ma odmiany o liściach i owocach zielonych oraz czerwonych. Popularniejsze są odmiany w kolorze zielonym.

Uwaga! Okrę można uprawiać także jako roślinę ozdobną (w gruncie i donicach), której owoce – przy okazji – można jeść. Kwiaty okry są podobne do malwy i ketmii (hibiskusa). Mają kremowy kolor z fioletowym środkiem i delikatnie pachną.

Okra pochodzi z północnej Afryki. Jest bardzo popularna m.in. w Indiach, USA, krajach arabskich, Meksyku. Jej owoce są bardzo pożywne.

Kwiat okry jest podobny do malwy i ketmii (hibiskusa). Fot. Niepodlewam
Kwiat okry jest podobny do malwy i ketmii (hibiskusa). Fot. Niepodlewam

Wysokość: 50-60 cm

W krajach o bardzo ciepłym klimacie okra potrafi dorosnąć nawet do 2 metrów wysokości. W polskim klimacie – nawet gdy lato jest upalne – rzadko ma więcej niż 60 cm.

Rozmnażanie: nasiona

Okrę można siać od razu do gruntu lub z rozsady.

Termin siewu okry z rozsady

  • Kwiecień
  • Maj – do 15 dnia tego miesiąca

Termin siewu okry do gruntu

  • Maj – nie wcześniej niż 15 dnia tego miesiąca
  • Czerwiec – pierwszy tydzień tego miesiąca

Uwaga! Okra wschodzi bardzo dobrze tylko gdy ma ciepło (co najmniej 20 stopni Celsjusza) oraz dużo słońca. Gdy wiosna jest pochmurna i zimna, siewki atakują choroby grzybowe. Najlepiej wysiewać okrę partiami co kilka dni. Rozsadę warto doświetlać.

Dobrym sąsiedztwem dla okry jest koper włoski. Można ją siać między tym warzywem.

Okra i koper włoski lubią rosnąć obok siebie. Fot. Niepodlewam
Okra i koper włoski lubią rosnąć obok siebie. Fot. Niepodlewam

Zbiór: lipiec i sierpień (VII-VIII)

Jeśli jest ciepło i słonecznie, owoce okry zbiera się już po około 2 tygodniach od zapylenia. Nie trzeba czekać aż dojrzeją. Najsmaczniejsze są owoce okry młode, nie w pełni dojrzałe.

Owoce zbiera się stopniowo, w miarę pojawiania się na roślinach. Okra jednocześnie kwitnie i zawiązuje owoce. Systematyczny zbiór sprawia, że roślina nadal plonuje.

Zastosowanie: zupy i dania duszone z warzywami, mięsem, rybami; na surowo jako przekąski, w sałatkach i dodatek do koktajli warzywno-owocowych; mrożonki i marynaty

Owoce okry mają delikatny zapach fasolki. Nasion nie trzeba odrzucać, nadają się do jedzenia. Okra nadaje potrawom gęstszą, lekko klejącą konsystencję. Dania z okrą są bardzo smaczne i lekko pachną fasolką. Wystarczą 1-3 owoce okry, by potrawa miała specyficzny smak i konsystencję.

Okra jest bardzo wartościowym warzywem. Zawiera dużo m.in. witamin C, B1 i K oraz cynk, magnez, potas, wapń, a także białko (2%).

Z dojrzałych nasion okry można przyrządzić namiastkę kawy.

Okra w kolorze czerwonym. Na zdjęciu jest odmiana Jing Orange. Fot. Niepodlewam
Okra w kolorze czerwonym. Na zdjęciu jest odmiana Jing Orange. Fot. Niepodlewam

Stanowisko: słoneczne

Okra rośnie i owocuje dobrze TYLKO w słonecznych miejscach. Nie warto jej uprawiać w półcieniu. W cieniu zaś nawet nie wschodzi.

Okra jest warzywem ciepłolubnym. Toleruje jednak np. chłodne noce. Gdy ma za zimno, słabiej kwitnie i owocuje.

Pod względem temperatury i nasłonecznienia okra ma trochę większe wymagania jak np. papryka.

Gdzie siać: warzywnik, tunel foliowy, szklarnia, donice na balkonie

Okrę warto siać zwłaszcza pod odsłonami. Dzięki temu łatwiej chronić ją przed chłodem i przedłużyć sezon wegetacyjny.

Nasiona okry. Z wyglądu i wielkości przypominają ziele angielskie. Fot. Niepodlewam
Nasiona okry. Z wyglądu i wielkości przypominają ziele angielskie. Fot. Niepodlewam

Gleba: żyzna, próchnicza; odczyn od lekko kwaśnego do obojętnego (pH 6-7)

Najlepiej okra rośnie w drugim roku po nawożeniu obornikiem albo na dużej dawce kompostu.

Podlewanie: umiarkowane

Na brak wody okraz jest najbardziej wrażliwa podczas wschodzenia i zawiązywania owoców.

Podczas wschodzenia ziemia nie powinna być zbyt mokra. Nadmiar wody w tym okresie, zwłaszcza gdy jest pochmurno, sprzyja występowaniu chorób grzybowych i zamieraniu siewek.

Nawożenie: w uprawie amatorskiej lepiej unikać

Podstawą nawożenia okry w uprawie amatorskiej jest dobre przygotowanie ziemi przed siewem.

Odporność na mróz: brak

Okrę niszczy nawet mały przymrozek. Aby zmniejszyć ewentualne straty, zwłaszcza na przełomie maja i czerwca (V-VI), warto siać okrę partiami co kilka dni.

Choroby i szkodniki: odporna

Okra ogólnie rośnie zdrowo, ale jeśli ma ciepło i dużo słońca.

Największy problem to brak słońca w czasie wschodzenia okry. Siewki są wtedy atakowane przez choroby grzybowe i giną tuż po wykiełkowaniu.

Liść okry Clemson Spineless. To stara odmiana z 1939 roku. Fot. Niepodlewam
Liść okry Clemson Spineless. To stara odmiana z 1939 roku. Fot. Niepodlewam

Ciekawe odmiany okry

  • Burgundy – czerwona
  • Clemson Spineless – zielona
  • Jing Orange – czerwona

Warto wiedzieć

  • W krajach afrykańskich okra rośnie dziko i jest uprawiana. Chroni ludzi przed głodem prawdopodobnie od wieków.
  • W USA okra jest uprawiana od XVIII wieku, gdzie przywieźli ją niewolnicy z Afryki. Obecnie okra jest popularna m.in. w kuchniach amerykańskiej (zwłaszcza na południu USA), meksykańskiej, indyjskiej.
  • W Polsce owoce okry są sprzedawane w delikatesach i sklepach z orientalną żywnością. Nasiona okry można kupić w polskich sklepach ogrodniczych.
ketmia jadalna uprawa okra okra uprawa okra wymagania piżmian jadalny uprawa
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleRóża Ingrid Bergman – uprawa, odporność, cięcie
Next Article Jabłoń Bursztówka Styryjska – uprawa, odporność, zapylacze

Related Posts

Ziemniak – uprawa w ogrodzie

Pietruszka naciowa Astra – uprawa i smak

Szpinak Orbita – uprawa, smak, odporność

Comments are closed.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 10% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Sekret soczyście zielonego trawnika – nawóz wysokoazotowy z dodatkiem mączki bazaltowej
  • Jałowiec chiński Gold Lace – uprawa i ciekawostki
  • Nawożenie zimowitów – jakie nawozy i termin
  • Spędzanie czasu na świeżym powietrzu – 5 trendów
  • Jak skutecznie pozbyć się turkucia podjadka z ogrodu?
  • Cięcie bukszpanu – kiedy i jak wykonać
  • Narcyz Classic Garden – uprawa i ciekawostki
  • Dlaczego warto zdecydować się na zamontowanie zbiornika na deszczówkę?
  • Sianie trawy krok po kroku: co zrobić, aby cieszyć się pięknym trawnikiem?
  • Odporna na suszę, odporna na psa – jaką wybrać mieszankę traw?
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Przyśpieszanie kiełkowania ogórków. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania ogórków – jak moczyć nasiona
  • Kwiaty osteospermum są podobne do margarytek i stokrotek.  Fot. Niepodlewam Osteospermum – uprawa i odporność
  • Przykład dobrego sąsiedztwa: seler i por. Te warzywa mają podobne wymagania pokarmowe - lubią dużo potasu. Fot. Niepodlewam Seler – obok jakich roślin sadzić
  • Nasiona fasoli są duże. Jedne z największych ma fasola Piękny Jaś. Fot. Niepodlewam Siew fasoli - jak głęboko i kiedy
  • Przyśpieszanie kiełkowania fasoli to wcześniejszy plon. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania fasoli – jak moczyć nasiona
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.