Lubi dużo słońca i ciepło. Okra to warzywo oraz roślina ozdobna. Jej owoce nadają daniom gęstą konsystencję. Kwiaty są podobne do malwy.
Inne nazwy: Abelmoschus esculentus, Gombo, Gumbo, Hibiscus esculentus, Ketmia jadalna, Okro, Piżmian jadalny
Cechy: roślina jednoroczna
Okra to warzywo. Jadalne są owoce okry przypominające z wyglądu duże, grube strąki (długość 10-20 cm).
Okra ma odmiany o liściach i owocach zielonych oraz czerwonych. Popularniejsze są odmiany w kolorze zielonym.
Uwaga! Okrę można uprawiać także jako roślinę ozdobną (w gruncie i donicach), której owoce – przy okazji – można jeść. Kwiaty okry są podobne do malwy i ketmii (hibiskusa). Mają kremowy kolor z fioletowym środkiem i delikatnie pachną.
Okra pochodzi z północnej Afryki. Jest bardzo popularna m.in. w Indiach, USA, krajach arabskich, Meksyku. Jej owoce są bardzo pożywne.
Wysokość: 50-60 cm
W krajach o bardzo ciepłym klimacie okra potrafi dorosnąć nawet do 2 metrów wysokości. W polskim klimacie – nawet gdy lato jest upalne – rzadko ma więcej niż 60 cm.
Rozmnażanie: nasiona
Okrę można siać od razu do gruntu lub z rozsady.
Termin siewu okry z rozsady
- Kwiecień
- Maj – do 15 dnia tego miesiąca
Termin siewu okry do gruntu
- Maj – nie wcześniej niż 15 dnia tego miesiąca
- Czerwiec – pierwszy tydzień tego miesiąca
Uwaga! Okra wschodzi bardzo dobrze tylko gdy ma ciepło (co najmniej 20 stopni Celsjusza) oraz dużo słońca. Gdy wiosna jest pochmurna i zimna, siewki atakują choroby grzybowe. Najlepiej wysiewać okrę partiami co kilka dni. Rozsadę warto doświetlać.
Dobrym sąsiedztwem dla okry jest koper włoski. Można ją siać między tym warzywem.
Zbiór: lipiec i sierpień (VII-VIII)
Jeśli jest ciepło i słonecznie, owoce okry zbiera się już po około 2 tygodniach od zapylenia. Nie trzeba czekać aż dojrzeją. Najsmaczniejsze są owoce okry młode, nie w pełni dojrzałe.
Owoce zbiera się stopniowo, w miarę pojawiania się na roślinach. Okra jednocześnie kwitnie i zawiązuje owoce. Systematyczny zbiór sprawia, że roślina nadal plonuje.
Zastosowanie: zupy i dania duszone z warzywami, mięsem, rybami; na surowo jako przekąski, w sałatkach i dodatek do koktajli warzywno-owocowych; mrożonki i marynaty
Owoce okry mają delikatny zapach fasolki. Nasion nie trzeba odrzucać, nadają się do jedzenia. Okra nadaje potrawom gęstszą, lekko klejącą konsystencję. Dania z okrą są bardzo smaczne i lekko pachną fasolką. Wystarczą 1-3 owoce okry, by potrawa miała specyficzny smak i konsystencję.
Okra jest bardzo wartościowym warzywem. Zawiera dużo m.in. witamin C, B1 i K oraz cynk, magnez, potas, wapń, a także białko (2%).
Z dojrzałych nasion okry można przyrządzić namiastkę kawy.
Stanowisko: słoneczne
Okra rośnie i owocuje dobrze TYLKO w słonecznych miejscach. Nie warto jej uprawiać w półcieniu. W cieniu zaś nawet nie wschodzi.
Okra jest warzywem ciepłolubnym. Toleruje jednak np. chłodne noce. Gdy ma za zimno, słabiej kwitnie i owocuje.
Pod względem temperatury i nasłonecznienia okra ma trochę większe wymagania jak np. papryka.
Gdzie siać: warzywnik, tunel foliowy, szklarnia, donice na balkonie
Okrę warto siać zwłaszcza pod odsłonami. Dzięki temu łatwiej chronić ją przed chłodem i przedłużyć sezon wegetacyjny.
Gleba: żyzna, próchnicza; odczyn od lekko kwaśnego do obojętnego (pH 6-7)
Najlepiej okra rośnie w drugim roku po nawożeniu obornikiem albo na dużej dawce kompostu.
Podlewanie: umiarkowane
Na brak wody okraz jest najbardziej wrażliwa podczas wschodzenia i zawiązywania owoców.
Podczas wschodzenia ziemia nie powinna być zbyt mokra. Nadmiar wody w tym okresie, zwłaszcza gdy jest pochmurno, sprzyja występowaniu chorób grzybowych i zamieraniu siewek.
Nawożenie: w uprawie amatorskiej lepiej unikać
Podstawą nawożenia okry w uprawie amatorskiej jest dobre przygotowanie ziemi przed siewem.
Odporność na mróz: brak
Okrę niszczy nawet mały przymrozek. Aby zmniejszyć ewentualne straty, zwłaszcza na przełomie maja i czerwca (V-VI), warto siać okrę partiami co kilka dni.
Choroby i szkodniki: odporna
Okra ogólnie rośnie zdrowo, ale jeśli ma ciepło i dużo słońca.
Największy problem to brak słońca w czasie wschodzenia okry. Siewki są wtedy atakowane przez choroby grzybowe i giną tuż po wykiełkowaniu.
Ciekawe odmiany okry
- Burgundy – czerwona
- Clemson Spineless – zielona
- Jing Orange – czerwona
Warto wiedzieć
- W krajach afrykańskich okra rośnie dziko i jest uprawiana. Chroni ludzi przed głodem prawdopodobnie od wieków.
- W USA okra jest uprawiana od XVIII wieku, gdzie przywieźli ją niewolnicy z Afryki. Obecnie okra jest popularna m.in. w kuchniach amerykańskiej (zwłaszcza na południu USA), meksykańskiej, indyjskiej.
- W Polsce owoce okry są sprzedawane w delikatesach i sklepach z orientalną żywnością. Nasiona okry można kupić w polskich sklepach ogrodniczych.