To jeden z najlepszych nawozów naturalnych. Obornik krowi jest doskonały do kompostu, przekopania na jesień, na ziemię gnojową i gnojówkę do podlewania warzyw.
Obornik krowi ma bardzo zróżnicowany skład. Latem, gdy krowy pasą się pastwisku, zawiera więcej azotu. Nawóz opasów (bydła hodowanego na mięso) ma nawet dwa razy więcej fosforu niż krów mlecznych i więcej azotu. W oborniku cieląt zaś jest dużo potasu.
Skład obornika bydlęcego zależy też od czasu, ile leżał np. na pastwisku. Zaschnięte „placki” krowie mają zdecydowanie mniej azotu niż świeże. Jeśli leżały długo na łące, to nawet… prawie wcale. Nie oznacza to, że to nawóz bezwartościowy. Też nadaje się do ogrodu, bo zawiera sporo fosforu, magnezu, potasu, wapnia.
Ogólnie obornik krowi, nawet gdy jest świeży, w porównaniu do innych nawozów zwierzęcych jest z reguły mniej zasobny. Przykładowo, zawartość azotu w nawozie bydlęcym jest porównywalna tylko do obornika świńskiego. Więcej azotu mają nawóz gęsi, nawóz gołębi, nawóz indyczy, nawóz kaczy, nawóz królików, nawóz kurzy, obornik koński, obornik kozi, obornik owczy.
Mniejsza koncentracja składników powoduje, że obornikiem bydlęcym trudniej przenawozić rośliny, niż np. kurzakiem.
Nawóz krowi można zbierać z pastwiska z trawą (to dodatkowy azot), a z obory – ze słomą (w ogrodzie zamieni się w próchnicę). Ma odczyn zasadowy – pH 7,5. To oznacza, że odkwasza glebę. Do pomiaru pH, polecam wykorzystać pehametr glebowy elektroniczny.
Obornik krowi – główne składniki:
- Woda – ok. 77%
- Substancje organiczne – ok. 20-27%
- Azot – ok. 0,45-0,7%
- Fosfor – ok. 0,23-0,87%
- Magnez – ok. 0,11-0,27%
- Potas – 0,5-0,7%
- Sód – ok. 0,1%
- Wapń – ok. 0,4-0,87%
Obornik krowi – stosowanie w ogrodzie:
- Nawożenie jesienne warzywniaka – gnój krowi rozrzuca się w warzywniaku co 2-3 lata (około 3 wiadra o pojemności 10 l na powierzchni 10 metrów kwadratowych). Następnie trzeba go przekopać na głębokość 10-20 cm. Nie należy zwlekać, bo obornik bydlęcy zostawiony bez przykrycia traci azot. W pierwszym roku uprawy po takim nawożeniu dobrze rosną np. warzywa kapustne (brokuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta), a w drugim – rzepowate (brukiew, rzepa, rzodkiew, rzodkiewka) i pomidory.
- Wzbogacanie kompostu – obornik krowi jest doskonałym składnikiem do kompostu. Wzbogaca go w składniki pokarmowe dla roślin oraz, dzięki temu, że ma sporo azotu, przyśpiesza kompostowanie. Obornik słomiasty zwabia dżdżownice, które dodatkowo wzbogacają kompost swoimi odchodami.Na kompoście z obornikiem bydlęcym świetnie rosną np. pomidory, szpinak, róże, winorośl.
- Zasilanie warzyw – z obornika bydlęcego przygotowuje się tzw. krowieniec do zasilania warzyw, krzewów oraz drzew owocowych i ozdobnych. Do wiaderka wkłada się 1-3 kg obornika krowiego i zalewa wodą. Po przefermentowaniu należy go rozcieńczyć wodą (w stosunku 1:10) i podlać rośliny. Można też dodawać mniej wody, ale potrzebne jest doświadczenie. W ten sposób dość łatwo bowiem przenawozić (popularnie to zjawisko nazywa się „spaleniem roślin”).
- Ziemia gnojowa – przygotowuje się ją ze słomiastego nawozu bydlęcego. Po przekompostowaniu, po około dwóch latach, obornik krowi staje się bardzo urodzajną ziemią, np. do pomidorów.
- Odkwaszanie gleby – w ogrodach, gdzie systematycznie jest stosowany obornik krowi, nie ma zwykle potrzeby wapnowania gleby. Nawóz bydlęcy ma bowiem odczyn zasadowy – pH około 7,5, czyli odkwasza ziemię.