Szpinak rośnie szybko i jest żarłoczny. Dlatego nawożenie szpinaku to konieczność. Najlepiej zasilić glebę przed siewem obornikiem lub kompostem.
Szpinak to warzywo, które rośnie bardzo szybko. Zwykle plon zbiera się po 45-60 dniach. Bywa jednak, że liście rosną tak szybko, że można je zrywać nawet po dniach 30.
Szpinak tworzy dużą masę liści, a jednocześnie ma małe korzenie. Potrzebuje zasobnej ziemi i wody. Nawożenie szpinaku nie jest trudne. Trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach.
1. Nawożenie przed siewem
Szpinak ma duże wymagania pokarmowe. Najlepiej rośnie na zagonach w 1 i 2 roku po nawożeniu obornikiem. Bardzo lubi stanowiska po warzywach kapustnych (wszystkich), które były nawiezione obornikiem.
Zagon pod szpinak – tuż przed siewem – można też zasilić kompostem w dawce około 5 kg na metr kwadratowy (pół wiaderka 10-litrowego).
Czasami kompostu jest za mało albo nie ma go wcale. Wtedy trzeba posiać szpinak, a następnie rowki z nasionami przysypać kompostem lub urodzajną ziemią przyniesioną z innego miejsca. To zapewni szpinakowi dobry start.
2. Nawożenie w czasie wzrostu
Jeżeli ziemia była zasilona jak w punkcie 1, nawożenie szpinaku w czasie wzrostu, w uprawie amatorskiej, nie jest potrzebne.
Gdy gleba jest słaba i dawno nie nawożona, szpinak można ewentualnie zasilić nawozem zawierającym azot. Najlepsza jest faza, gdy szpinak ma 3 liście.
- Nawozy sztuczne (mineralne) – może to być np. saletra amonowa. Dawka: 1-2 łyżki stołowe na metr kwadratowy i kolejna taka sama (ewentualnie) po tygodniu.
- Nawozy naturalne – np. gnojówka z pokrzywy lub gnojówka z ogórecznika lekarskiego (jeden raz lub dwa razy w odstępie tygodnia). Trzeba unikać podlewania gnojówką na liście.
3. Nawóz naturalny czy sztuczny
Szpinak to warzywo, które kumuluje w liściach szkodliwe azotany, gdy jest nadmiernie nawożony. Dlatego w uprawie amatorskiej sztuczne nawożenie szpinaku musi być oszczędne, a jeszcze lepiej go unikać.
4. Czego szpinak nie lubi
Szpinak jest łatwy w uprawie. Nie lubi jednak:
- Ziemi bardzo kwaśnej i bardzo zasadowej (najlepsze pH 6,5-7)
- Ziemi suchej i twardej
- Świeżego wapnowania
- Wysokiej temperatury
Szpinak jest warzywem dnia krótkiego. Dlatego ważny jest termin jego siewu, by nie zakwitł przed zbiorem.
Kiedy i jak głęboko siać szpinak CZYTAJ TUTAJ