Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Doniczkowe»Monstera Adansona – uprawa, rozmnażanie, cięcie
Monstera Adansona ma liście dziurawe jak ser szwajcarski, ale w starszym wieku. Młode okazy mają liście bez dziur albo jest ich mało. Fot. Niepodlewam

Monstera Adansona – uprawa, rozmnażanie, cięcie

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ma liście dziurawe jak ser szwajcarski. Monstera Adansona to pnącze doniczkowe. Egzemplarze młode różnią się wyglądem od starych.

Monstera Adansona ma liście dziurawe jak ser szwajcarski, ale w starszym wieku. Młode okazy mają liście bez dziur albo jest ich mało. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Monstera adansonii, Monstera friedrichsthalii

Pochodzenie: Ameryka Południowa i Ameryka Środkowa

Cechy: pnącze

Monstery Adansona zmieniają wygląd w zależności od wieku. Młode egzemplarze rosną bardziej jak krzaki i mają liście zwykle bez dziur. Im więcej mają lat, tym dziur w liściach przybywa, a monstery zamieniają się w pnącza.

Długość: 2-3 m

Liście: zielone lub pstre

Monstera Adansona jest ozdobna z liści. Są duże, gładkie, z dziurami. Ich wzór przypomina ser szwajcarski.

Uwaga! Liście monstery Adansona można nabłyszczać specjalnymi preparatami, także z nawozami dolistnymi.

Kwiaty: zebrane w kolby otoczone białymi pochwami

W uprawie doniczkowej kwitnienie monstery Adansona to rzadkość. W naturze jej kwiaty są zapylane przez chrząszcze.

Starsze monstery Adansona to okazałe pnącza. Fot. Niepodlewam

Rozmnażanie: sadzonki pędowe i wierzchołkowe

Monstery Adansona najlepiej ukorzeniają się w marcu i kwietniu (III-IV), w temperaturze około 25 stopni Celsjusza. Sadzonki powinny mieć przynajmniej dwa liście.

Sadzonki można:

  • Sadzić od razu do ziemi
  • Włożyć najpierw do pojemnika z wodą. Następnie po wypuszczeniu korzeni posadzić w ziemi.

Cięcie: gdy jest za długa

Monstery Adansona rosną wolno, zwłaszcza w młodym wieku. Starsze egzemplarze – rosnące jak pnącze – można przycinać na dowolnej wysokości, by się rozkrzewiały.

Stanowisko: jasne, ale nie w pełnym słońcu

Dobrze rośnie zarówno w mieszkaniach chłodnych, jak i przegrzewanych zimą.

Zimą preferuje temperaturę 18-20 stopni Celsjusza. Znosi też wyższą lecz może wtedy podsychać.

Ziemia: żyzna, przepuszczalna, najlepiej z dodatkiem kory; odczyn lekko kwaśny pH 5,5-6,5

Przesadzanie: co 2-3 lata

Stare, ciężkie egzemplarze trudno jest przesadzić. Wtedy co roku trzeba usunąć wierzchnią warstwę ziemi z doniczki. Następnie dosypuje się świeże podłoże.

Podlewanie: umiarkowane

Nawożenie: co 2 tygodnie od marca do października (III-X)

Monsterę Adansona zasila się nawozami do kwiatów doniczkowych ozdobnych z liści.

Sklep Niepodlewam poleca: Nawóz do roślin zielonych

Odporność na mróz: brak

Choroby i szkodniki: odporna

Monstery Adansona to niewymagające rośliny. Jeżeli choruje to zwykle z powodu nadmiernego podlewania. Mogą ją wtedy atakować choroby grzybowe.

Liście warto systematyczne przecierać szmatką zwilżoną wodą lub preparatem nabłyszczającym. W ten sposób usuwa się kurz, ale także ewentualne szkodniki.

Ciekawa odmiana monstery Adansona

  • Archipelago – liście pstre

Warto wiedzieć

  • Monstera Adansona została opisana po raz pierwszy w 1830 roku. Dokonał tego Heinrich Wilhelm Schott.

Ze względu na zmienność wyglądu – egzemplarze młode wyglądają inaczej niż stare – bardzo długo sprawiała naukowcom problemy, jak ją nazwać.

  • Nazwa monstery Adansona upamiętnia Michela Adansona (1727-1806) – francuskiego przyrodnika szwedzkiego pochodzenia.
  • Oprócz monstery Adansona w donicach je też uprawiana monstera dziurawa (Monstera deliciosa).
jak uprawiać monsterę Adansona monstera Adansona uprawa monstera Adansona wymagania monstera gatunki
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleGrudzień w ogrodzie – kalendarz prac
Next Article Gardenia tahitańska – uprawa, rozmnażanie, cięcie

Related Posts

Echmea wstęgowata – uprawa i rozmnażanie

Begonia stale kwitnąca – uprawa, rozmnażanie, cięcie

Wilczomlecz mleczny – uprawa, rozmnażanie, cięcie

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 10% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Sekret soczyście zielonego trawnika – nawóz wysokoazotowy z dodatkiem mączki bazaltowej
  • Jałowiec chiński Gold Lace – uprawa i ciekawostki
  • Nawożenie zimowitów – jakie nawozy i termin
  • Spędzanie czasu na świeżym powietrzu – 5 trendów
  • Jak skutecznie pozbyć się turkucia podjadka z ogrodu?
  • Cięcie bukszpanu – kiedy i jak wykonać
  • Narcyz Classic Garden – uprawa i ciekawostki
  • Dlaczego warto zdecydować się na zamontowanie zbiornika na deszczówkę?
  • Sianie trawy krok po kroku: co zrobić, aby cieszyć się pięknym trawnikiem?
  • Odporna na suszę, odporna na psa – jaką wybrać mieszankę traw?
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Przyśpieszanie kiełkowania ogórków. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania ogórków – jak moczyć nasiona
  • Kwiaty osteospermum są podobne do margarytek i stokrotek.  Fot. Niepodlewam Osteospermum – uprawa i odporność
  • Przykład dobrego sąsiedztwa: seler i por. Te warzywa mają podobne wymagania pokarmowe - lubią dużo potasu. Fot. Niepodlewam Seler – obok jakich roślin sadzić
  • Nasiona fasoli są duże. Jedne z największych ma fasola Piękny Jaś. Fot. Niepodlewam Siew fasoli - jak głęboko i kiedy
  • Przyśpieszanie kiełkowania fasoli to wcześniejszy plon. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania fasoli – jak moczyć nasiona
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.