Ma liście dziurawe jak ser szwajcarski. Monstera Adansona to pnącze doniczkowe. Egzemplarze młode różnią się wyglądem od starych.
Inne nazwy: Monstera adansonii, Monstera friedrichsthalii
Pochodzenie: Ameryka Południowa i Ameryka Środkowa
Cechy: pnącze
Monstery Adansona zmieniają wygląd w zależności od wieku. Młode egzemplarze rosną bardziej jak krzaki i mają liście zwykle bez dziur. Im więcej mają lat, tym dziur w liściach przybywa, a monstery zamieniają się w pnącza.
Długość: 2-3 m
Liście: zielone lub pstre
Monstera Adansona jest ozdobna z liści. Są duże, gładkie, z dziurami. Ich wzór przypomina ser szwajcarski.
Uwaga! Liście monstery Adansona można nabłyszczać specjalnymi preparatami, także z nawozami dolistnymi.
Kwiaty: zebrane w kolby otoczone białymi pochwami
W uprawie doniczkowej kwitnienie monstery Adansona to rzadkość. W naturze jej kwiaty są zapylane przez chrząszcze.
Rozmnażanie: sadzonki pędowe i wierzchołkowe
Monstery Adansona najlepiej ukorzeniają się w marcu i kwietniu (III-IV), w temperaturze około 25 stopni Celsjusza. Sadzonki powinny mieć przynajmniej dwa liście.
Sadzonki można:
- Sadzić od razu do ziemi
- Włożyć najpierw do pojemnika z wodą. Następnie po wypuszczeniu korzeni posadzić w ziemi.
Cięcie: gdy jest za długa
Monstery Adansona rosną wolno, zwłaszcza w młodym wieku. Starsze egzemplarze – rosnące jak pnącze – można przycinać na dowolnej wysokości, by się rozkrzewiały.
Stanowisko: jasne, ale nie w pełnym słońcu
Dobrze rośnie zarówno w mieszkaniach chłodnych, jak i przegrzewanych zimą.
Zimą preferuje temperaturę 18-20 stopni Celsjusza. Znosi też wyższą lecz może wtedy podsychać.
Ziemia: żyzna, przepuszczalna, najlepiej z dodatkiem kory; odczyn lekko kwaśny pH 5,5-6,5
Przesadzanie: co 2-3 lata
Stare, ciężkie egzemplarze trudno jest przesadzić. Wtedy co roku trzeba usunąć wierzchnią warstwę ziemi z doniczki. Następnie dosypuje się świeże podłoże.
Podlewanie: umiarkowane
Nawożenie: co 2 tygodnie od marca do października (III-X)
Monsterę Adansona zasila się nawozami do kwiatów doniczkowych ozdobnych z liści.
Sklep Niepodlewam poleca: Nawóz do roślin zielonych
Odporność na mróz: brak
Choroby i szkodniki: odporna
Monstery Adansona to niewymagające rośliny. Jeżeli choruje to zwykle z powodu nadmiernego podlewania. Mogą ją wtedy atakować choroby grzybowe.
Liście warto systematyczne przecierać szmatką zwilżoną wodą lub preparatem nabłyszczającym. W ten sposób usuwa się kurz, ale także ewentualne szkodniki.
Ciekawa odmiana monstery Adansona
- Archipelago – liście pstre
Warto wiedzieć
- Monstera Adansona została opisana po raz pierwszy w 1830 roku. Dokonał tego Heinrich Wilhelm Schott.
Ze względu na zmienność wyglądu – egzemplarze młode wyglądają inaczej niż stare – bardzo długo sprawiała naukowcom problemy, jak ją nazwać.
- Nazwa monstery Adansona upamiętnia Michela Adansona (1727-1806) – francuskiego przyrodnika szwedzkiego pochodzenia.
- Oprócz monstery Adansona w donicach je też uprawiana monstera dziurawa (Monstera deliciosa).