Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Warzywa»Mizuna – uprawa i wymagania
Mizuna to warzywo bardzo łatwe w uprawie. Fot. Niepodlewam

Mizuna – uprawa i wymagania

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

To warzywo o małych wymaganiach. Mizuna rośnie bardzo szybko. Nadaje się do uprawy wiosną i jesienią w ogrodzie oraz na balkonie. Jest odporna na przymrozki.

Mizuna to warzywo bardzo łatwe w uprawie. Fot. Niepodlewam
Mizuna to warzywo bardzo łatwe w uprawie. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Brassica rapa japonica, Brassica rapa niposinica, Japoński szpinak musztardowy, Kapusta japońska, Kapusta mizuna, Sałata japońska

Cechy: roślina jednoroczna

Mizuna należy do rodziny kapustowatych. Spokrewniona jest z takimi warzywa jak: kalarepa, kapusta głowiasta, komatsuna, pak choi, rzepa, rzodkiewka.

Jadalne są jej liście i kwiaty.

Baner – Probio Ogród Czosnek Chilli

Wysokość: 15-30 cm

Uwaga! W czasie kwitnienia mizuna jest wyższa. Pęd kwiatowy osiąga do 100 cm. Podczas kwitnienia liście stają się niesmaczne.

Kwiaty mizuny. Fot.Niepodlewam
Kwiaty mizuny. Fot.Niepodlewam

Liście: zielone lub fioletowe

Mizuna jest uprawiana przede wszystkim dla jadalnych liści.

Większość odmian mizuny ma liście zielone. Rzadko spotykane są fioletowe (purpurowe). Liście mają mniej lub bardziej powycinane krawędzie.

Kwitnienie: maj – czerwiec (V-VI)

Kwiaty mizuny są żółte (podobne do kapusty). Ładnie, delikatnie pachną. Nadają się do jedzenia, np. dekoracji kanapek i sałatek.

Mizuna łatwo się rozsiewa. Nasiona z roślin posianych wiosną wschodzą jeszcze w tym samym roku i plonują jesienią.

Rozmnażanie: nasiona

Mizuna to warzywo dnia krótkiego. Zakwita, gdy dni są długie – staje się wtedy niesmaczna. Z tego powodu MUSI być siana, gdy dzień jest odpowiednio krótki, czyli wiosną lub jesienią, by nie zakwitła.

Mizunę sieje się od razu na miejsca stałe.

Terminy siewu mizuny:

  • Marzec
  • Kwiecień
  • Maj – tylko pierwsze dni
  • Sierpień
  • Wrzesień – tylko do 15 dnia tego miesiąca

Więcej o siewie mizuny CZYTAJ TUTAJ

Nasiona mizuny są drobne. Fot. Niepodlewam
Nasiona mizuny są drobne. Fot. Niepodlewam

Zbiór: po 2-3 tygodniach od siewu

Mizuna wschodzi już po 1-2 dniach (dłużej, jeśli jest zimno). Do wykiełkowania potrzebuje temperatury od 2 stopni Celsjusza.

Liście mizuny ścina się pojedynczo lub po kilka albo wyrywa całe rośliny z korzeniami.

Podczas wschodzenia mizuna lubi mieć lekko wilgotną ziemię.

Uwaga! Nasiona mizuny posianej wiosną dojrzewają już w lipcu (VII). Można je posiać w tym samym roku w sierpniu lub w pierwszej połowie września (VIII-IX).

Mizuna nadaje się do uprawy dwa razy w roku.

Zastosowanie: liście – do sałatek, dań duszonych i smażonych; kwiaty – do sałatek, na kanapki i dekoracji potraw

Mizuna nadaje się do jedzenia na surowo i w daniach gotowanych. Liście są soczyste, lekko jak wodniste (mizu to po japońsku woda). Smak mizuny jest neutralny, bez pikantnych nut. Przypomina młodą kapustę pekińską.

Stanowisko: słoneczne

Gdzie siać: warzywnik, tunel foliowy, szklarnia, donice

Mizuna ma wyjątkowo małe wymagania. Lubi chłód. Bardzo szybko rośnie. ZNAKOMICIE nadaje się do uprawy w donicach na balkonie.

Ziemia: przeciętna

Mizuna nie ma specjalnych wymagań co do ziemi. Bardzo lubi dodatek kompostu.

Podlewanie: umiarkowane

Mizuna toleruje tylko krótkie przesuszenie. Na brak wody jest bardziej wrażliwa niż podobna do niej kamatsuna. Ma słabo rozwinięty system korzeniowy.

Ziemia powinna być lekko wilgotna lecz nie mokra.

Nawożenie: nie ma potrzeby

Mizuna ma krótki okres wegetacji i minimalne wymagania. W uprawie amatorskiej nie trzeba jej nawozić.

Odporność na mróz: wytrzymuje przymrozki do minus 10 stopni Celsjusza

Choroby i szkodniki: na choroby – bardzo odporna, na szkodniki – odporna

Mizuna jest bardzo odporna na choroby. Rośnie zdrowo. Nie potrzebuje żadnych oprysków

Ze szkodników może ją czasami atakować pchełka ziemna. Inwazja pchełek jest mniejsza na mizunie, niż np. na komatsunie, rukoli czy rzodkiewce.

Skuteczną ochroną przed nią jest szczelne okrycie mizuny – zaraz po siewie – agrowłókniną lub firanką o gęstych oczkach. Mizuny uprawianej w donicach nie trzeba osłaniać. W uprawie doniczkowej mizuny pchełki występują sporadycznie.

Mizuna rośnie tak szybko, że już po 2-3 tygodniach nadaje się do jedzenia. Fot. Niepodlewam
Mizuna rośnie tak szybko, że już po 2-3 tygodniach nadaje się do jedzenia. Fot. Niepodlewam

Ciekawe odmiany mizuny

  • Red Knight – fioletowa
  • Kyona – zielona

Warto wiedzieć

  • Mizuna to pradawne warzywo uprawiane w Japonii.
  • W Japonii od wieków są uprawiane także inne warzywa z rodziny kapustowatych podobne do mizuny. To komatsuna oraz mibuna. Wszystkie nazywa potocznie kapustami japońskimi.
  • Obecnie mizuna jest popularna zwłaszcza w Japonii i USA. W tych krajach często są sprzedawane mieszanki nasion mizuny, komatsuny i mibuny. Uprawia się je podobnie.
kapusta japońska mizuna mizuna uprawa sałata japońska sałata japońska uprawa
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleOczar pośredni Jelena – uprawa i odporność
Next Article Niebieskie szafirki – najpiękniejsze odmiany

Related Posts

Endywia De Meaux – uprawa, smak, odporność

Kapusta chińska – uprawa i wymagania

Pomidor Fourth of July – uprawa, smak, choroby

Comments are closed.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 6,2% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Mospilan 20 SP Zwalcza Ćmę Bukszpanową

Sklep Niepodlewam poleca! Mospilan 20 SP - zwalcza szkodniki bukszpanu i roślin ozdobnych

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Endywia De Meaux – uprawa, smak, odporność
  • Peperomia kluzjolistna – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Trawa pampasowa – uprawa, odporność, cięcie
  • Kapusta chińska – uprawa i wymagania
  • Grusza Fulwia – uprawa i odporność
  • Zrób to dla swojego trawnika zanim nadejdą mrozy!
  • Siew rzutowy – na czym polega
  • Hydrożel ogrodniczy – skład i zastosowanie
  • Poparzenia owoców przez słońce – przyczyny i zapobieganie
  • Nawozy otoczkowane do ogrodu – zalety i wady
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Koper ogrodowy posiany w sierpniu (VIII) zbiera się jeszcze przed zimą. Fot. Niepodlewam Siew warzyw do gruntu w sierpniu
  • Liść laurowy to popularna przyprawa, np. do zup, marynat, bigosu. W uprawie nie jest wymagający. Fot. Niepodlewam Liść laurowy – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Dynia przycięta w czerwcu (VI) lepiej się rozkrzewia. Dobrze ją ciąć jeszcze raz w połowie sierpnia (VIII), by owoce były większe. Przycinanie dyni jest bardzo proste. Fot. Niepodlewam Przycinanie dyni – kiedy wykonać, zalety
  • Jeśli jabłka gniją na drzewie, to znak, że jabłoń jest zaatakowana przez chorobotwórcze grzyby. Na zdjęciu: jabłko zniszczone przez brunatną zgniliznę drzew ziarnkowych. Fot. Niepodlewam Gdy jabłka gniją na drzewach – 15 sposobów zapobiegania
  • Zawilec japoński to śliczna bylina. Ma naturalny pokrój, Znakomita do półcienia. Fot. Niepodlewam Zawilec japoński – uprawa i odporność
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.