To warzywo o małych wymaganiach. Mizuna rośnie bardzo szybko. Nadaje się do uprawy wiosną i jesienią w ogrodzie oraz na balkonie. Jest odporna na przymrozki.
Inne nazwy: Brassica rapa japonica, Brassica rapa niposinica, Japoński szpinak musztardowy, Kapusta japońska, Kapusta mizuna, Sałata japońska
Cechy: roślina jednoroczna
Mizuna należy do rodziny kapustowatych. Spokrewniona jest z takimi warzywa jak: kalarepa, kapusta głowiasta, komatsuna, pak choi, rzepa, rzodkiewka.
Jadalne są jej liście i kwiaty.
Wysokość: 15-30 cm
Uwaga! W czasie kwitnienia mizuna jest wyższa. Pęd kwiatowy osiąga do 100 cm. Podczas kwitnienia liście stają się niesmaczne.
Liście: zielone lub fioletowe
Mizuna jest uprawiana przede wszystkim dla jadalnych liści.
Większość odmian mizuny ma liście zielone. Rzadko spotykane są fioletowe (purpurowe). Liście mają mniej lub bardziej powycinane krawędzie.
Kwitnienie: maj – czerwiec (V-VI)
Kwiaty mizuny są żółte (podobne do kapusty). Ładnie, delikatnie pachną. Nadają się do jedzenia, np. dekoracji kanapek i sałatek.
Mizuna łatwo się rozsiewa. Nasiona z roślin posianych wiosną wschodzą jeszcze w tym samym roku i plonują jesienią.
Rozmnażanie: nasiona
Mizuna to warzywo dnia krótkiego. Zakwita, gdy dni są długie – staje się wtedy niesmaczna. Z tego powodu MUSI być siana, gdy dzień jest odpowiednio krótki, czyli wiosną lub jesienią, by nie zakwitła.
Mizunę sieje się od razu na miejsca stałe.
Terminy siewu mizuny:
- Marzec
- Kwiecień
- Maj – tylko pierwsze dni
- Sierpień
- Wrzesień – tylko do 15 dnia tego miesiąca
Więcej o siewie mizuny CZYTAJ TUTAJ
Zbiór: po 2-3 tygodniach od siewu
Mizuna wschodzi już po 1-2 dniach (dłużej, jeśli jest zimno). Do wykiełkowania potrzebuje temperatury od 2 stopni Celsjusza.
Liście mizuny ścina się pojedynczo lub po kilka albo wyrywa całe rośliny z korzeniami.
Podczas wschodzenia mizuna lubi mieć lekko wilgotną ziemię.
Uwaga! Nasiona mizuny posianej wiosną dojrzewają już w lipcu (VII). Można je posiać w tym samym roku w sierpniu lub w pierwszej połowie września (VIII-IX).
Mizuna nadaje się do uprawy dwa razy w roku.
Zastosowanie: liście – do sałatek, dań duszonych i smażonych; kwiaty – do sałatek, na kanapki i dekoracji potraw
Mizuna nadaje się do jedzenia na surowo i w daniach gotowanych. Liście są soczyste, lekko jak wodniste (mizu to po japońsku woda). Smak mizuny jest neutralny, bez pikantnych nut. Przypomina młodą kapustę pekińską.
Stanowisko: słoneczne
Gdzie siać: warzywnik, tunel foliowy, szklarnia, donice
Mizuna ma wyjątkowo małe wymagania. Lubi chłód. Bardzo szybko rośnie. ZNAKOMICIE nadaje się do uprawy w donicach na balkonie.
Ziemia: przeciętna
Mizuna nie ma specjalnych wymagań co do ziemi. Bardzo lubi dodatek kompostu.
Podlewanie: umiarkowane
Mizuna toleruje tylko krótkie przesuszenie. Na brak wody jest bardziej wrażliwa niż podobna do niej kamatsuna. Ma słabo rozwinięty system korzeniowy.
Ziemia powinna być lekko wilgotna lecz nie mokra.
Nawożenie: nie ma potrzeby
Mizuna ma krótki okres wegetacji i minimalne wymagania. W uprawie amatorskiej nie trzeba jej nawozić.
Odporność na mróz: wytrzymuje przymrozki do minus 10 stopni Celsjusza
Choroby i szkodniki: na choroby – bardzo odporna, na szkodniki – odporna
Mizuna jest bardzo odporna na choroby. Rośnie zdrowo. Nie potrzebuje żadnych oprysków
Ze szkodników może ją czasami atakować pchełka ziemna. Inwazja pchełek jest mniejsza na mizunie, niż np. na komatsunie, rukoli czy rzodkiewce.
Skuteczną ochroną przed nią jest szczelne okrycie mizuny – zaraz po siewie – agrowłókniną lub firanką o gęstych oczkach. Mizuny uprawianej w donicach nie trzeba osłaniać. W uprawie doniczkowej mizuny pchełki występują sporadycznie.
Ciekawe odmiany mizuny
- Red Knight – fioletowa
- Kyona – zielona
Warto wiedzieć
- Mizuna to pradawne warzywo uprawiane w Japonii.
- W Japonii od wieków są uprawiane także inne warzywa z rodziny kapustowatych podobne do mizuny. To komatsuna oraz mibuna. Wszystkie nazywa potocznie kapustami japońskimi.
- Obecnie mizuna jest popularna zwłaszcza w Japonii i USA. W tych krajach często są sprzedawane mieszanki nasion mizuny, komatsuny i mibuny. Uprawia się je podobnie.