Close Menu
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Warzywa»Miechunka pomidorowa – uprawa i wymagania
Miechunka pomidorowa ma owoce wyglądające jak zielone pomidory. Są jednak w osłonkach i lekko lepkie od wosku. Fot. Niepodlewaa

Miechunka pomidorowa – uprawa i wymagania

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

To popularne warzywo w kuchni meksykańskiej. Miechunka pomidorowa lubi słońce. Uprawiana jest z rozsady. Nasiona sieje się w marcu.

Miechunka pomidorowa ma owoce wyglądające jak zielone pomidory. Są jednak w osłonkach i lekko lepkie od wosku. Fot. Niepodlewaa
Miechunka pomidorowa ma owoce wyglądające jak zielone pomidory. Są jednak w osłonkach i lekko lepkie od wosku. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Miechunka skórzasta, Physalis ixocarpa, Physalis Philadelphia, Tomatillo, Zielony pomidor

Cechy: bylina lecz w polskim klimacie uprawiana jako roślina jednoroczna

Uwaga! Miechunka pomidorowa jest często mylona z miechunką peruwiańską (rodzynkiem brazylijskim). Obie rośliny są spokrewnione, ale ich owoce mają zupełnie inny smak.

Wysokość: 100-200 cm

Baner – Urządzenie Kretołap pułapka na kreta Target

Wysokość miechunek pomidorowych zależy od odmiany. Większość osiąga 100-150 cm.

Rozmnażanie: nasiona

Termin siewu: 15-30 marca (III)

W polskim klimacie miechunki pomidorowe uprawia się WYŁĄCZNIE z rozsady.

Uwaga! Trzeba przestrzegać terminu siewu. Zbyt późno posiana miechunka pomidorowa będzie rosła i kwitła, ale nie zdąży wydać zbyt wielu owoców. Powód: zbyt krótkie polskie lato.

Nasiona miechunki pomidorowej. Fot. Niepodlewam
Nasiona miechunki pomidorowej. Fot. Niepodlewam

Termin sadzenia do gruntu: 20 maja – 10 czerwca (V-VI)

Gdzie sadzić: warzywnik, tunel foliowy, szklarnia, donice na balkonie i tarasie

Miechunka pomidorowa bardzo dobrze rośnie w donicach. Można ją również uprawiać jako roślinę ozdobną. Kwiaty miechunki pomidorowej są czarno-żółte.

Zbiór: od lipca (VII) do mrozów

Termin zbioru miechunki pomidorowej zależy od terminu siewu i nasłonecznienia.

Z jednej rośliny zbiera się zwykle 30-50 dojrzałych owoców i nawet drugie tyle niedojrzałych.

Owoce: małe i średniej wielkości; bardzo podobne do pomidorów, ale zamkniętych w osłonkach wyglądających jak pergaminowe lampiony; zielone lub fioletowe; skórka jest lepka (zawiera naturalny wosk), łatwy do zmycia wodą; miąższ zielony, z licznymi, drobnymi nasionami; smak niesłodki, przyjemnie kwaskowaty (bardziej u młodych owoców), orzeźwiający; owoce pachną rabarbarem

Każdy owoc miechunki pomidorowej ma osłonkę w kształcie lampionu. Owoc jest dojrzały wtedy, gdy osłonka staje się delikatnie sucha. Po oderwaniu osłonek (są niejadalne) miechunki pomidorowe wyglądają jak zielone pomidory.

Uwaga! Owoce miechunki pomidorowej nadają się do jedzenia także niedojrzałe, np. do sosów i dań duszonych. Są wtedy bardziej kwaskowate.

 

Przekrojony owoc miechunki pomidorowej. Fot. Niepodlewam
Przekrojony owoc miechunki pomidorowej. Fot. Niepodlewam

Zastosowanie: do jedzenia na surowo i daniach, np. sałatki na słono i słodkie, marynaty, sos salsa, dania kuchni meksykańskiej

Owoce miechunki pomidorowej mają mało charakterystyczny smak. Dlatego jedzone po raz pierwszy, zwłaszcza same, wydają się przeciętne lub wręcz niesmaczne. Są świetne w połączeniu z innymi warzywami lub owocami. Stanowią bazę potraw. Doskonale smakują w pikantnych daniach z warzywami i mięsem, ale też sałatkach.

Miechunka pomidorowa jest bardzo popularna w kuchni meksykańskiej. Nadaje potrawom z tej kuchni charakterystyczny, lekko rabarbarowy zapach i kwaskowaty smak. Niedojrzałe (zielone) owoce miechunki pomidorowej można dorzucać np. do dań duszonych.

Miechunka pomidorowa jest tradycyjnym dodatkiem do zielonej salsy.

Nie trzeba usuwać skórek ani nasion z owoców przed jedzeniem. Osłonki owoców miechunek pomidorowych nie nadają się do jedzenia. Można je wyrzucić na kompost.

Stanowisko: słoneczne

Miechunka pomidorowa musi rosnąć w słońcu. Słabo kwitnie i owocuje w półcieniu.

Miechunka pomidorowa posadzona na wysokiej grządce zrobionej z palet. Fot. Niepodlewam
Miechunka pomidorowa posadzona na wysokiej grządce zrobionej z palet. Na zdjęciu jest odmiana Verde. Fot. Niepodlewam

Ziemia: żyzna, najlepiej próchnicza; odczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego (pH 5,5-7,5)

Miechunka pomidorowa ma podobne wymagania co do żyzności ziemi, jak np. pomidory. Można ją uprawiać na stanowiskach w 1, 2 i 3 roku po nawożeniu obornikiem.

Podlewanie: obfite

Miechunka pomidorowa najwięcej wody potrzebuje podczas zawiązywania owoców oraz upałów.

Nawożenie: obfite

Miechunka pomidorowa lubi obfite nawożenie, podobnie jak pomidory. Nawóz stosuje się przynajmniej raz w tygodniu (aż do 15 sierpnia). Dawki nawozu można rozłożyć na mniejsze i nawozić miechunki pomidorowe kilka razy w tygodniu.

Polecane są nawozy naturalne, np. guano, obornik krowi, odchody dżdżownic, gnojówka z pokrzywy.

Osłonki zdjęte z owoców miechunek pomidorowych są niejadalne. Można je przeznaczyć na kompost. Fot. Niepodlewam

Odporność na mróz: do minus 1-3 stopni Celsjusza (tylko zahartowane, starsze rośliny)

Młode miechunki pomidorowe giną już w temperaturze 0 stopni Celsjusza. Dlatego wiosną trzeba je chronić przed mrozem.

Choroby i szkodniki: dobra

Miechunka pomidorowa rośnie zdrowo, nie sprawia problemów. Jest bardziej odporna na choroby i szkodniki, niż spokrewniony z nią pomidor.

Ze szkodników uciążliwe mogą być przędziorki.

Ciekawe odmiany miechunki pomidorowej

  • Purple de Milba – owoce fioletowe
  • Verde – owoce zielone
Kwiaty miechunki pomidorowej Purple de Milba. Fot. Niepodlewam
Kwiaty miechunki pomidorowej Purple de Milba. Fot. Niepodlewam

Warto wiedzieć

  • Miechunka pomidorowa pochodzi z Ameryki Południowej. To prastare warzywo uprawiane przez Indian zanim Ameryki zostały odkryte. Obecnie miechunka pomidorowa jest popularna zwłaszcza w kuchni meksykańskiej.
miechunka gatunki miechunka pomidorowa miechunka pomidorowa uprawa tomatillo tomatillo uprawa
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticlePomidor Poranek – uprawa, smak, choroby
Next Article Magnolia Soulange`a Alexandrina – uprawa i odporność

Related Posts

Ogórek kiwano – uprawa i odporność

Cukinia Tapir – uprawa, smak, odporność

Bakłażan White Knight – uprawa, smak, odporność

Comments are closed.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 6,2% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Pułapka elektryczna na myszy 1 sztuka

Pułapka elektryczna na myszy

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Ostnica cieniutka Pony Tails – uprawa i ciekawostki
  • Kocimiętka Six Hills Giant – uprawa i ciekawostki
  • Rozplenica japońska Hameln – uprawa i ciekawostki
  • Pułapka z petardami na krety – jak działa Kretołap
  • Rudbekia błyskotliwa Goldsturm – uprawa i ciekawostki
  • Zimowit powabny Album – uprawa i ciekawostki
  • Sadzenie puszkinii cebulicowatej – termin, głębokość, odstępy
  • Modrzew amerykański Blue Sparkler – uprawa i ciekawostki
  • Ogórek kiwano – uprawa i odporność
  • Begonia koralowa Wightii – uprawa i ciekawostki
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Liść laurowy to popularna przyprawa, np. do zup, marynat, bigosu. W uprawie nie jest wymagający. Fot. Niepodlewam Liść laurowy – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Bób. Fot. Niepodlewam Warzywa mrozoodporne – lista gatunków
  • Główne cięcie krzewuszki robi się po kwitnieniu. Rys. Niepodlewam Cięcie krzewuszki – kiedy i jak wykonać
  • Zawilec japoński to śliczna bylina. Ma naturalny pokrój, Znakomita do półcienia. Fot. Niepodlewam Zawilec japoński – uprawa i odporność
  • Wilczomlecze okazałe najczęściej kwitną na czerwono. Mają duże kolce. Fot. Niepodlewam Wilczomlecz okazały - uprawa, rozmnażanie, cięcie
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.