To naturalny preparat do niszczenia gąsienic, np. na kapuście. Łopian w postaci wyciągu bardzo łatwo przygotować.
Termin zbioru: czerwiec – sierpień (VI-VIII)
Łopian ma sztywne, grube pędy. Trudno go zerwać ręką. Dlatego ziele najlepiej ścinać nożyczkami lub nożem.
Uwaga! W Polsce rośnie dziko kilka gatunków łopianu, m.in. łopian mniejszy (Arctium minus), łopian pajęczynowaty (Arctium tomentosum), łopian większy (Arctium lappa). Wszystkie nadają się na wyciąg na gąsienice.
Składniki
- Świeży łopian (korzeń, kwiaty, liście, łodygi) – tyle, by luźno zajął 1/3 wiaderka
- Woda (z kranu lub deszczówka) – tyle, aby jej powierzchnia była kilka centymetrów poniżej krawędzi wiaderka (będzie łatwiej je przenosić i nalewać preparat)
Czas przygotowania
2-3 dni (szybciej, jeśli jest ciepło)
Jak zrobić
Pociąć łopian na kawałki. Mogą być duże. Najwięcej aktywnych substancji jest w korzeniach. Włożyć łopian do wiaderka.
Zalać łopian wodą. Ustawić wiaderko w półcieniu lub cieniu.
Po 2-3 dniach wyciąg z łopianu przecedzić. Gotowy preparat ma lekko zielonkawy kolor. Jeśli jest upał, może się delikatnie pienić i mieć słaby zapach gnojówki.
Przelać do rozpryskiwacza albo konewki z sitkiem. Gotowy preparat jest nietrwały. Dlatego trzeba go szybko zużyć.
Stosowanie
Wyciąg z łopianu ogranicza wylęganie się gąsienic, np. na brukselce, jarmużu, kapuście. Stosuje się go profilaktycznie bez rozcieńczania.
Warto wiedzieć
- Resztki łopianu, które zostaną z wyciągu, najlepiej wyrzucić poza ogród. Wyrzucone na kompost jego nasiona mogą wykiełkować i zachwaścić ogród.