Niszczy szkodniki lecz nie jest trujący dla ludzi. Krwawnik pospolity w wywarze zwalcza m.in. gąsienice, mszyce, przędziorki, roztocza, wciornastki.
Termin zbioru: czerwiec, lipiec, sierpień (VI-VIII)
Na wywar najlepsze są młode, kwitnące pędy krwawnika o długości około 20-30 cm. Można też zrywać same liście, ale jest to żmudne, bo krwawnik pospolity często rośnie w gęstej trawie.
Krwawnik pospolity ma sztywne łodygi, które trudno zerwać ręką. Gdy szarpie się łodygi podczas zrywania, wyciąga się z ziemi także kłącza krwawnika , czyli niszczy całą roślinę. Dlatego krwawnik pospolity trzeba ścinać, np. nożyczkami, nożykiem, sekatorem.
Składniki
- Krwawnik pospolity świeży – tyle, aby zajął 1/4 garnka o pojemności 10 l albo 2 garście krwawnika pospolitego suszonego
- Woda – około 10 l (najlepiej używać wody z kranu)
Czas przygotowania
Około 40 minut (plus czas na wystudzenie gotowego wywaru)
Wykonanie
Krwawnik pospolity grubo pociąć. Włożyć ją do garnka (najlepiej stalowego, bo nie zabarwi się na żółto od krwawnika).
Zalać krwawnik wodą i zakryć pokrywką. Ustawić garnek na kuchence. Podgrzewać aż do zagotowania. Gdy pojawią się pierwsze bąbelki to znak, że ciecz zaczyna wrzeć. Zmniejszyć ogień na jak najmniejszy, tak aby ciecz nie bulgotała. Gotować 30 min.
Pozostawić do wystygnięcia (bez zdejmowania pokrywki). Gdy wywar wystygnie, przecedzić.
Uwaga! Jeśli wywar z krwawnika ma być przechowywany do zużycia w ciągu kilku dni, lepiej przecedzić go na gorąco i od razu przykryć.
Stosowanie
Wywar z krwawnika pospolitego niszczy kistnika malinowca, miodówki, mszyce, przędziorki (w tym przędziorki chmielowce), roztocza (w tym roztocza truskawkowe), wciornastki, gąsienice motyli.
Wywaru z krwawnika się nie rozcieńcza. Można do niego dodać trochę szarego mydła albo mydło potasowe ogrodnicze, by wywar lepiej przylgnął do roślin i dłużej działał.
Rośliny opryskuje się albo polewa konewką z sitkiem. Wywar z krwawnika pospolitego nadaje się np. do ochrony brukselki, chryzantem, drzew i krzewów owocowych, kalarepy, kapusty, poziomek, truskawek, róż. Można wywar z krwawnika stosować zapobiegawczo, zanim szkodniki się pojawią, najlepiej raz w tygodniu. To uniwersalny, naturalny środek ochrony roślin przed szkodnikami.
Wywar z krwawnika pospolitego to naturalny środek do zwalczania pilśniowca orzechowego na orzechach włoskich.
Przecedzony wywar z krwawnika pospolitego można przechowywać w cieniu przez kilka dni (najlepiej pod przykryciem).
Co zrobić z resztkami wywaru
Resztki krwawnika z wywaru są ugotowane. Nie mają uciążliwego zapachu. Najlepiej je wrzucić, gdy wystygną po gotowaniu, do kompostu. Rozkładają się błyskawicznie, zamieniając w próchnicę.
Warto wiedzieć
- Krwawnik pospolity zawiera do 0,8% silnie działającego olejku eterycznego. W jego składzie jest m.in. cyneol, który ma właściwości owadobójcze. Najwięcej olejku zawierają krwawniki rosnące w słonecznych miejscach.
- Dla ludzi i zwierząt, takich jak konie, koty, psy, krwawnik pospolity jest bezpieczny. To popularne zioło stosowane w różnych schorzeniach, m.in. przewodu pokarmowego, oraz do leczenia trudno gojących się ran. Kiedyś krwawnik pospolity stosowano jako lek na „starości przedłużanie”.
- Z krwawnika pospolitego można też zrobić wyciąg. Przygotowuje się go szybciej, bez gotowania. Ma inne działanie niż wywar. Stosuje się go na choroby grzybowe drzew pestkowych, np. brzoskwiń, czereśni, wiśni, wiśnio-czereśni.
Więcej o wyciągu z krwawnika na choroby grzybowe CZYTAJ TUTAJ
- Podobne działanie jak wywar z krwawnika ma napar z krwawnika. Robi się go szybciej, ale ma mniejszą trwałość.