Jej młode liście są kremowe z różowymi brzegami, a następnie zmieniają kolor na zielony. Kordylina krzewiasta Candy Cane to śliczna odmiana.
Inne nazwy: Cordyline fruticosa Candy Cane, Cordyline terminalis Candy Cane, Kordylina paciorecznikolistna Candy Cane, Maczużnia graniczna Candy Cane, Ti Plant Candy Cane
Cechy: krzew
Kordylina krzewiasta Candy Cane to roślina pokojowa ozdobna z liści. Nadaje się do uprawy w mieszkaniach oraz oranżeriach.
Wysokość: do 100 cm
Liście: różowo-kremowo-zielone
Młode liście są kremowe z różowymi brzegami. Następnie zmieniają kolor na zielony (różowe obrzeża zostają). To wyjątkowo piękna odmiana.
Kwitnienie: styczeń – luty
Kwiaty: bez wartości ozdobnej
Rozmnażanie: sadzonki wierzchołkowe i pędowe
Cięcie: wiosną
Przycina się jedynie pędy, które wyschły zimą lub nadmiernie wybujałe.
Stanowisko: jasne, ale nie w pełnym słońcu
Kordyliny krzewiaste lubią ciepło od wiosny do jesieni. Zimę preferują pomieszczenia z temperaturą około 18 stopni Celsjusza.
Ziemia: żyzna, przepuszczalna; odczyn lekko kwaśny (pH 5,5-6,5)
Przesadzanie: co 2-3 lata
Podlewanie: umiarkowane
Nawożenie: co tydzień od marca do sierpnia (III-VIII), co miesiąc od września do lutego (IX-II)
Kordyliny krzewiaste zasila się nawozami do kwiatów doniczkowych ozdobnych z liści.
Odporność na mróz: brak
Choroby i szkodniki: odporna
Jeśli ma za mokro, mogą go atakować choroby grzybowe, zwłaszcza zgnilizna korzeni.
Ze szkodników uciążliwe mogą być wciornastki.
Warto wiedzieć
- Nazwę Candy Cane można przetłumaczyć (z języka angielskiego) jako Cukierek laska.