Ma pstre liście i paskowane owoce zanim dojrzeją. Kalamondynka Variegata to odmiana amerykańska. Nadaje się do uprawy w donicach.
Cechy: krzew albo niskie drzewko owocowe i ozdobne
Inne nazwy: Citrofortunella microcarpa Variegata, Citrus mitis Variegata, Kalamondin Variegata, Kalamondyn Variegata, Kalamondyna Variegata
Pochodzenie: 1954 rok
Hodowca: Paul Reters (USA)
To naturalna mutacja kalamondynki (to krzyżówka: mandaranka x kumkwat). Ma pstre zabarwienie liści i owoców.
Wysokość: 1-3 m (w zależności od cięcia)
W donicy karłowacieje.
Szerokość: 0,5-1,5 m (w zależności od cięcia)
Kwitnienie: marzec – czerwiec (III-VI)
Kwiaty: białe, pachnące
Owoce: jadalne; małe, okrągłe, lekko spłaszczone; skórka najpierw paskowana w odcieniach kolorów zielonego i żółtego, a po dojrzeniu – pomarańczowa, cienka (jadalna); miąższ segmentowy, z drobnymi, nielicznymi nasionami
Owoce odmiany Variegata są mniejsze i jaśniejsze niż kalamondynki o zielonych liściach. Są soczyste, kwaśne. Nadają się do jedzenia w całości nawet jeśli nie są w pełni dojrzałe. obierania ze skórki.
Liście: pstre (żółto-zielone)
Stanowisko: słoneczne, toleruje lekki półcień
Zimę kalamondynki najlepiej spędzają w słabo ogrzewanych pomieszczeniach (10-15 stopniach Celsjusza). W mocno ogrzewanych pomieszczeniach mogą podsychać.
Ziemia: od kwaśnej do lekko kwaśnej (pH 5,5-6,5)
Kalamondynki najlepiej sadzić w ziemi do cytrusów.
Podlewanie: umiarkowane
Nawożenie: marzec – wrzesień (III-IX)
Polecane są nawozy do cytrusów.
Rozmnażanie: ukorzenianie sadzonek, odkłady, szczepienie
Na owoce kalamondynek Variegata wyhodowanych z nasion trzeba czekać wiele lat.
Cięcie: luty – marzec (II-III)
W sezonie wegetacyjnym można również przycinać lub uszczykiwać palcami młode przyrosty.
Wytrzymałość na mróz: do minus 10 stopni Celsjusza
Choroby i szkodniki: odporna
Kalamondynka, jeżeli choruje, to zwykle nadmiernego podlewania (gnicie korzeni).
Ze szkodników kalamondynki atakują m.in. misecznik cytrusowiec, przędziorek chmielowiec i wełnowiec cytrusowiec.
Zapylacze: nie potrzebuje
Owoce kalamondynek mogą się zawiązywać po zapyleniu pyłkiem z tej samej lub innej rośliny. W każdym owocu jest zwykle po kilka drobnych pestek.
Ciekawostki
- Kalamondynka Variegata wyhodowana została przypadkowo w 1954 roku w USA. Pstra mutacja pojawiła się na jednej z gałązek drzewka o całkowicie zielonych liściach. Obecnie ta odmiana uprawiana jest jako roślina o jadalnych owocach i ozdobna.