Świetnie rośnie na piasku i w słońcu. Jałowiec pospolity jest odporny na mróz oraz choroby. Nie trzeba go podlewać.
Pochodzenie: Azja, Europa, Ameryka Północna
W Polsce jałowiec pospolity rośnie dziko na skrajach suchych lasów.
Inne nazwy: Jodłowiec, Juniperus communis
Wysokość: od 30 cm do 10 m (w zależności od odmiany)
Szerokość: 0,5-2 m (w zależności od odmiany)
Jałowce pospolite mają bardzo zróżnicowane kształty, wysokość i szerokość. Są wśród nich odmiany bardzo niskie, rosnące prawie tuż przy ziemi, ale i wysokie, strzeliste.
Liście: igły o długości około 0,5-1,5 cm (kłujące)
Jałowiec pospolity ma igły kłujące jak szpilki. W zależności od odmiany są zielone, szarozielone, srebrzystozielone, niebieskozielone, żółtozielone.
W bardzo słoneczne i bezwietrzne dni w powietrzu w ogrodzie, gdzie rosną jałowce pospolite, czuć delikatny, żywiczny zapach igieł.
Gleba: przeciętna, piaszczysta; odczyn pH 5,5-7,5
Jałowiec pospolity jest bardzo niewybredny co do ziemi i tolerancyjny. Świetnie rośnie nawet na piasku. Ma płytki lecz szeroki system korzeniowy. Z tego powodu stare jałowce pospolite źle znoszą przesadzanie. Jeśli trzeba przesadzić jałowiec, to zawsze z jak największą bryłą korzeniową. Najlepiej zrobić to wiosną, a nie jesienią.
Młode jałowce pospolite uprawiane w szkółkach w pojemnikach przyjmują się bardzo dobrze.
Podlewanie: nie ma potrzeby
Podlać można tylko młode jałowce po posadzeniu. Jałowiec pospolity, gdy ma za dużo wody, rośnie gorzej, choruje i nawet zamiera.
Stanowisko: słoneczne
Jałowiec pospolity potrzebuje bardzo dużo słońca. Łysieje i gorzej rośnie, jeśli ma cień.
Przeznaczenie: pojedyncze egzemplarze lub grupa kilku egzemplarzy na skalniakach, kwietnikach, skarpach, zamiast trawnika (tylko niskie odmiany)
Niskie odmiany jałowca pospolitego mogą być sadzone na skarpach i wzniesieniach, ale tylko w słonecznych miejscach. Ich korzenie wzmacniają podłoże. Można je także sadzić w bardzo słonecznych miejscach zamiast trawnika. Polecane odmiany to np. Anna Maria, Copressa, Green Carpet, Repanda.
W naturze jałowiec pospolity często rośnie na zboczach gór, rumowiskach, skrajach lasów sosnowych.
Wytrzymałość na mróz: bardzo dobra
Jałowiec pospolity jest odporny na największe mrozy. Nie potrzebuje żadnego zabezpieczenia na zimę.
Cięcie: kwiecień, maj, czerwiec (IV-VI)
Jałowiec pospolity przycina się w zależności od potrzeb i niekoniecznie co roku. Można uciąć gałązki, np. gdy zarastają ścieżkę. Cięciem łatwo formować pożądany kształt jałowca. Można go przycinać od góry i po bokach.
Ucięte gałązki warto wstawiać do wazonu. Unoszący się z nich olejek jałowcowy ma działanie terapeutyczne, m.in. pomaga w przeziębieniach i łagodzi stres.
Choroby i szkodniki: bardzo odporny
Jałowiec pospolity choruje rzadko. Zwykle powodem zasychania jest brak słońca oraz nadmierne podlewanie. Wtedy mogą go atakować choroby grzybowe.
Ciekawe odmiany
- Anna Maria – zielony; wysokość – 30-40 cm, szerokość – 2 m
- Bruns – zielony; wysokość – 6 m, szerokość – 1,5 m
- Compressa – szarozielony; wysokość – 40 cm, szerokość – 1 m
- Depressa Aurea – złocistozielony; wysokość – 50 cm, szerokość – 2 m
- Effusa – rdzawozielony; wysokość – 40 cm, szerokość – 2 m
- Gold Cone – złocistozielony; wysokość – 3 m, szerokość – 1 m
- Hibernica – zielony; wysokość – 5 m, szerokość – 1 m
- Repanda – zielony; wysokość – 30-40 cm, szerokość – 2 m
Warto wiedzieć
- Jałowiec pospolity jest zwykle albo krzewem męskim, albo żeńskim. Pyłek przenosi wiatr.
- Owoce (szyszkojagody) jałowców pospolitych są używane jako przyprawa oraz lek, np. na nerki, choroby płuc. W nadmiarze mogą jednak szkodzić. Zatrucia jałowcem pospolitym są rzadkie. Jagodami nie powinny się bawić dzieci.
- Dym z jałowca pospolitego jest używany do wędzenia mięsa i wędlin. Nadaje im specyficzny aromat i przedłuża ich świeżość.
- Olejek jałowcowy ma działanie aromaterapeutyczne. Wypoczynek w ogrodzie wśród jałowców pospolitych łagodzi stres, wzmacnia odporność na infekcje i pomaga w bezsenności.