Nadają smak, zapach, zastępują sól. Oto najbardziej lubiane przyprawy i naturalne zioła do mięsa. Większość z nich można uprawiać w ogrodzie, by zawsze mieć świeże.
Artykuł sponsorowany
Każdy ma swoje ulubione przyprawy i naturalne zioła do mięsa. Wiele osób nie wyobraża sobie pieczeni bez czosnku czy majeranku. Pieczone karkówki i polędwice tradycyjnie doprawiane są liśćmi laurowymi, a potrawy z wołowiny i baraniny – cebulą.
Dzięki stosowaniu ziół i naturalnych przypraw, można ograniczyć lub nawet wyeliminować sól, która w nadmiernych ilościach przyczynia się do chorób m.in. układu krwionośnego. Większość z nich można mieć w ogrodzie lub na parapecie w mieszkaniu. Dzięki temu zawsze są pod ręką: świeże i bez oprysków chemicznych. Pozwalają odkrywać nowe smaki, za każdym razem, gdy przyrządza się kotlety, pieczeń, sznycle czy zrazy. Warto też sięgać po mięso ekologiczne. Jak je rozpoznać? Wyróżnia się je certyfikatem Ekoliść, potwierdzającym, że spełnia najwyższe normy ekologicznej produkcji określone przez Unię Europejską. Taki certyfikat ma np. Zakład Mięsny Wasąg.
Jakie zioła i przyprawy do drobiu
Najpopularniejszy na stołach jest kurczak, ale warto częściej jadać także inny drób. Trybowane (pozbawione kości) i nadziewane kaczka lub gęś mogą być atrakcyjnymi daniami głównymi np. na świątecznym stole. Dzięki odpowiednio dobranym ziołom zawsze wzbudzą zachwyt gości.
Kurczak
Do kurczaka pasują m.in. cebula, czosnek, majeranek, oregano, papryka słodka i ostra. Wszystkie te rośliny można uprawiać w ogrodzie. Jeśli na oknie w kuchni uprawia się cytrynę, jej sokiem lub skórką warto natrzeć kurczaka przed włożeniem do piekarnika. Do tradycyjnego rosołu z kury dorzuca się cebulę i lubczyk.
Indyk
Klasyczne przyprawy do indyka to kolendra, majeranek, pieprz, tymianek. Smak tego delikatnego mięsa ciekawie podkreślają słodkie nuty, jak szczypta cynamonu czy łyżka miodu.
Gęś i kaczka
W przypadku kaczki oraz gęsi istotne jest nie tylko, czy zostanie doprawione mięso ekologiczne, ale także przyprawy i zioła w nadzieniu. Jeśli wybór padnie na kaszę jęczmienną, znakomite są cebula, czosnek, majeranek, rozmaryn. Odrobina szałwii zerwanej prosto z grządki zaostrzy smak i zapach dania. Do nadzienia z jabłek czy pomarańczy dodać można np. majeranek.
Perliczka i przepiórka
Smak ich chudego mięsa podkreślą np. czosnek, majeranek, papryka, tymianek. Kilka listków kolendry, którą łatwo wyhodować nawet w donicy, sprawi, że danie będzie wyjątkowo apetycznie pachniało.
Czym przyprawić wieprzowinę
Do klasycznych kotletów schabowych dodaje się pieprz i ewentualnie sól, a do pieczonej polędwicy – liść laurowy. Do gulaszu oraz szaszłyków i karkówki sprawdzą się także np. cebula, czosnek, kminek, oregano, majeranek, papryka. W przypadku cebuli warto pamiętać, że inaczej smakuje, jeżeli jest upieczona lub usmażona przed dodaniem do mięsa.
Co dodać do baraniny i jagnięciny
Cebula, czosnek, liść laurowy, oregano, pietruszka czy rozmaryn wystarczą, by z baraniny lub jagnięciny zrobić arcydzieło sztuki kulinarnej. Smak zaostrzą cząber oraz szałwia. Mięta zaś nada niepowtarzalną nutę. Do baraniny można dodawać nie tylko popularną cebulę jadalną w kolorach białym lub żółtym. Smak tego mięsa doskonale podkreśla także cebula szalotka, w której aromacie jest nuta czosnku.
Jak przyprawić wołowinę i cielęcinę
Dobrze doprawiona wołowina jest wyśmienita w smaku. Cebula, liść laurowy i pieprz to klasyczne przyprawy, które się do niej dodaje. Do gotowanej oraz duszonej wołowiny można też dorzucić np. kolendrę, seler i pietruszkę z własnego ogrodu. W zrazach sprawdzi się szczypta gałki muszkatołowej i papryki. Podobne przyprawy i zioła dodać można do cielęciny. Aromat będzie niesamowity.
Co dodać do dziczyzny
Przyprawy i zioła są niezbędne do dziczyzny, aby podkreślić jej smak i aromat. Klasyki to cząber, jałowiec, liść laurowy, majeranek, oregano, rozmaryn. Większość uprawia się w ogrodzie lub – jak liść laurowy – w mieszkaniu. W przypadku jałowca używa się w kuchni jego szyszkojagód (potocznie nazywanych owocami). Trzeba wiedzieć, że można je zrywać tylko z jałowca pospolitego (inne mogą być trujące). W razie wątpliwość lepiej kupić jałowiec do przyprawiania dań.
Warto wiedzieć
- Większość przypraw i ziół sprawia, że mięso zyskuje smak oraz aromat. Niektóre zioła przedłużają także świeżość mięsa, podobnie jak sól. To np. rozmaryn oraz tymianek cytrynowy. Obie te rośliny są łatwe w uprawie, ale niektóre odmiany rozmarynu mogą czasem przemarzać. To cenione zioła m.in. na wzmacnianie odporności organizmu.
- Zioła przyprawowe można uprawiać w specjalnie wydzielonym miejscu, tzw. zielniku. Wiele z nich nadaje się też na skalniaki i obwódki rabat kwiatowych, gdyż są niskie i mają walory ozdobne. To m.in. cząber, majeranek, tymianek. W donicach świetnie rośnie kolendra i liść laurowy. Pięknie, silnie pachnący rozmaryn to zimozielona krzewinka dorastająca do 100 cm wysokości.