Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Porady»Jak kompostować odpady roślinne? Jak nawozić glebę kompostem?
Odpady roślinne i kuchenne, które można wykorzystać do zrobienia domowego kompostu

Jak kompostować odpady roślinne? Jak nawozić glebę kompostem?

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Kompostowanie odpadów roślinnych i niektórych kuchennych to prosta i łatwa metoda na uzyskanie pełnowartościowego i bogatego w składniki odżywcze kompostu. Naturalny nawóz doskonale wpływa na rośliny, przyspieszając ich wzrost i rozwój oraz poprawia strukturę gleby. Zastanawiasz się, jak zrobić kompost i jak nim nawozić? Te i inne wskazówki znajdziesz w naszym artykule!

 

Artykuł reklamowy

Panuje opinia, że zrobienie własnego kompostu to nic trudnego. Ot, wystarczy wrzucić rośliny do kompostownika i poczekać, aż natura zrobi swoje. Tymczasem jest to proces, którego powodzenie zależy od kilku czynników. Poniżej przedstawiamy fakty i mity na temat kompostowania, a także radzimy, jak poprawnie nawozić rośliny kompostem.

​Czym jest kompostowanie?

Kompostowanie to naturalny proces, który z jednej strony pomaga ograniczyć ilość odpadów pochodzących z ogrodu lub gospodarstwa domowego, a z drugiej – uzyskać wartościowy nawóz. To metoda ekologiczna, która polega na rozkładzie substancji organicznych przez mikroorganizmy tlenowe.

Szacuje się, że ok. 70% śmieci to odpady biodegradowalne, które po odpowiedniej selekcji można użyć do zrobienia domowego kompostu. Przy tym trzeba wiedzieć, jak zrobić taki nawóz, ponieważ nie wszystkie resztki można wrzucić do kompostownika.

Odpady roślinne i kuchenne, które można wykorzystać do zrobienia domowego kompostu

​Co nadaje się na kompost domowy?

Do kompostowania można używać odpadów roślinnych, które w każdym ogrodzie pozostają po pieleniu, koszeniu i cięciu. Mogą być to:

  • trawa,
  • resztki roślin, również te zdrewniałe,
  • liście,
  • przekwitłe kwiaty.

Warto zaznaczyć, że do kompostownika powinny trafiać wyłącznie te rośliny, które nie były zakażone chorobami i nie były zaatakowane przez szkodniki. Dlaczego? Zarodniki grzybów i jaja szkodników mogłyby przetrwać kompostowanie i zarazić później nawożone rośliny. Dlatego najlepiej unikać tych, które mają plamy, przebarwienia czy narośla.

Na kompost nadają się również resztki z gospodarstwa domowego, takie jak:

  • obierki z warzyw i owoców,
  • fusy z kawy i herbaty,
  • skorupki jajek,
  • popiół z drewna,
  • niezadrukowany i pocięty papier.

W przypadku odpadków z gospodarstwa domowego również należy zwrócić uwagę na ich jakość. Pomijać należy wszelkie solone czy tłuste resztki kuchenne, ponieważ spowolnią one rozkład materii. Logiczne również jest, że na kompost domowy nie nadają się śmieci zawierające plastik, metal czy szkło.

​Jakich odpadów nie używa się na kompost domowy?

Tylko zastosowanie odpowiednich odpadów, bogatych w składniki mineralne i bezpiecznych dla środowiska, zagwarantuje uzyskanie pełnowartościowego kompostu domowego. Co zdecydowanie nie powinno znaleźć się w kompostowniku?

Do kompostownika nie można wrzucać:

  • resztek mięsa i odpadów pochodzenia zwierzęcego – mogą zawierać i sprzyjać rozwojowi drobnoustrojów,
  • chwastów z nasionami i korzeniami – mogą zachwaścić kompost i sprzyjać rozprzestrzenieniu się chwastów po całym ogrodzie,
  • produktów mlecznych, takich jak: sery, mleko i jogurty – powodują nieprzyjemny zapach i przyciągają szkodniki,
  • tłuszczów i olejów – utrudniają wentylację i mogą prowadzić do gnicia,
  • dużej ilości skórek z cytrusów – zawierają duże ilości środków chemicznych, które zostały użyte do zabezpieczenia owoców w transporcie (jeśli cytrusy mają trafić na kompost, należy je wcześniej wyparzyć),
  • odchodów zwierzęcych i ściółek z klatek – ze względów sanitarnych,
  • zadrukowanego papieru, grubych gałęzi i resztek warzyw, które gotowały się z mięsem – spowalniają proces kompostowania,
  • liści orzecha włoskiego, dębu i olchy – zawierają garbniki spowalniające powstawanie kompostu.

Zasada tworzenia własnego kompostu jest prosta: im bardziej odpady będą zróżnicowane, tym powstanie lepszy kompost. Pamiętaj jednak, aby wcześniej dokładnie posegregować odpady i wybrać tylko te, które będą się nadawać.

​Gdzie i w czym kompostować odpady?

Rozkład odpadów to proces, który trwa od kilku miesięcy do roku. Dlatego do kompostowania trzeba wybrać odpowiednie miejsce w ogrodzie, najlepiej takie, które będzie na uboczu, zacienione i osłonięte od wiatru. Dzięki temu zgromadzony materiał nie będzie przesychał, a utrata wilgoci będzie mniejsza.

Wskazówka: stanowisko w pełnym cieniu nie jest wskazane, ponieważ proces kompostowania będzie zachodził wolniej i może dojść do gnicia materii organicznej.

Kompostownik zakłada się przy dodatnich temperaturach, od wiosny do jesieni. Możesz to zrobić na kilka sposobów. Pierwszym z nim jest wybranie gotowego kompostownika, czyli specjalnego pojemnika, np. z tworzywa sztucznego. Taki model sprawdzi się zwłaszcza w małych ogrodach. Możesz też wybrać kompostownik drewniany o budowie ażurowej, który zapewnia odpowiedni dostęp powietrza.

Drewniany kompostownik z odpadkami wewnątrz

Jest też opcja kompostowania w pryzmie, co jest najprostszym rozwiązaniem, bo nie wymaga budowy kompostownika. Jest jednak dość nieestetyczny, sam proces też trwa dłużej niż w kompostowniku (nawet 2 lata).

Chcesz zrobić domowy kompost? Sprawdź ofertę OBI

​Jak zrobić kompost?

Niezależnie od tego, jaki sposób kompostowania wybierzesz, zastosuj się do kilku zasad.

  1. Kompost musi mieć dostęp do powietrza, dzięki temu nie będzie gnił. Co kilka tygodni należy go przerzucić.
  2. W okresie suszy pryzmę kompostową trzeba podlać, dzięki czemu będzie miała stałą wilgotność.
  3. Najlepiej przekładać na zmianę warstwy zielone ze zdrewniałymi częściami roślin.
  4. Kompost układa się, przekładając resztki bio ziemią ogrodową.
  5. W przypadku pryzmy nie powinna ona przekraczać 1,5 metra wysokości.

Dowiedz się więcej: Jak zrobić i założyć kompostownik w 5 krokach

Kompostowanie możesz przyspieszyć, stosując specjalnie przeznaczony do tego celu aktywator do kompostownika. Wpływa on korzystnie na powstawanie próchnicy i wspomaga rozwój pożytecznych mikroorganizmów. Co więcej, preparat do kompostownika ogranicza również nieprzyjemne zapachy.

Różne gatunki roślin doniczkowych, które można nawozić kompostem domowym

​Jak nawozić glebę kompostem?

Kompost to naturalny nawóz, który może być stosowany przez cały sezon wegetacyjny. Dzięki niemu poprawisz właściwości podłoża, a rośliny otrzymają optymalną dawkę składników odżywczych. Możesz go użyć:

  • do roślin ozdobnych,
  • do warzyw,
  • do drzew owocowych,
  • do krzewów,
  • do roślin doniczkowych i balkonowych,
  • do ściółkowania gleby wokół roślin,
  • jako dodatku do podłoża pod uprawę kwiatów i warzyw.

W pełni przerobiony kompost ma ciemną barwę, jednolitą strukturę i ziemisty zapach. Nie trzeba stosować go w ściśle określonych proporcjach, ponieważ jest bezpieczny dla roślin i nie ma ryzyka przenawożenia. Może być więc używany przez cały sezon, ale najlepiej zastosować go wiosną lub jesienią.

Jak nawozić kompostem? Wystarczy rozsypać go na grządkach i wokół roślin. Warstwa powinna mieć grubość 2–5 cm. Najlepiej wymieszać go z glebą na głębokość 30 cm. Nie do końca dojrzały kompost należy na zimę pozostawić na powierzchni ziemi, a przekopać wiosną.

Jak nawozić kompostem trawnik? I tutaj domowy kompost sprawdzi się idealnie! Trawa ma duże zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. Zanim rozsypiesz domowy kompost, skoś trawnik. Pamiętaj też o tym, aby aplikację naturalnego nawozu powtarzać kilka razy w sezonie, między marcem a październikiem. Warstwa kompostu powinna mieć ok. 1 cm.

Kompostowanie to doskonały sposób na uzyskanie ekologicznego, wartościowego, organicznego nawozu oraz pozbycie się ogrodowych i kuchennych resztek. Wystarczy kupić gotowy kompostownik lub zbudować go samodzielnie. Proces rozkładu odpadów odbywa się w sposób naturalny i wymaga minimalnego zaangażowania oraz pracy. Warto pomyśleć o samodzielnym kompostowaniu roślin i bioodpadów, zwłaszcza jeśli jesteś ogrodnikiem, który ceni naturalne rozwiązania.

Źródło zdjęć: pexels.com, freepik.com

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticlePietruszka naciowa Darki – uprawa i smak
Next Article Pękanie owoców pomidora – przyczyny i zapobieganie

Related Posts

Sekret soczyście zielonego trawnika – nawóz wysokoazotowy z dodatkiem mączki bazaltowej

Nawożenie zimowitów – jakie nawozy i termin

Spędzanie czasu na świeżym powietrzu – 5 trendów

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 10% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Sekret soczyście zielonego trawnika – nawóz wysokoazotowy z dodatkiem mączki bazaltowej
  • Jałowiec chiński Gold Lace – uprawa i ciekawostki
  • Nawożenie zimowitów – jakie nawozy i termin
  • Spędzanie czasu na świeżym powietrzu – 5 trendów
  • Jak skutecznie pozbyć się turkucia podjadka z ogrodu?
  • Cięcie bukszpanu – kiedy i jak wykonać
  • Narcyz Classic Garden – uprawa i ciekawostki
  • Dlaczego warto zdecydować się na zamontowanie zbiornika na deszczówkę?
  • Sianie trawy krok po kroku: co zrobić, aby cieszyć się pięknym trawnikiem?
  • Odporna na suszę, odporna na psa – jaką wybrać mieszankę traw?
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Przyśpieszanie kiełkowania ogórków. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania ogórków – jak moczyć nasiona
  • Kwiaty osteospermum są podobne do margarytek i stokrotek.  Fot. Niepodlewam Osteospermum – uprawa i odporność
  • Przykład dobrego sąsiedztwa: seler i por. Te warzywa mają podobne wymagania pokarmowe - lubią dużo potasu. Fot. Niepodlewam Seler – obok jakich roślin sadzić
  • Nasiona fasoli są duże. Jedne z największych ma fasola Piękny Jaś. Fot. Niepodlewam Siew fasoli - jak głęboko i kiedy
  • Przyśpieszanie kiełkowania fasoli to wcześniejszy plon. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania fasoli – jak moczyć nasiona
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.