
To krzew owocowy. Jagoda kamczacka jest łatwa w uprawie oraz bardzo odporna na mróz, choroby i szkodniki. Ma właściwości lecznicze.
Cechy: krzew owocowy
Owoce jagód kamczackich mają duże właściwości prozdrowotne.
Inne nazwy: Borówka kamczacka, Lonicera kamtschatica, Suchodrzew kamczacki, Wiciokrzew siny
Pochodzenie: Azja (Syberia, Kamczatka, Półwysep Koreański, Japonia, Chiny)
Jagoda kamczacka należy do rodziny przewiertniowate. Spokrewniona jest z takimi roślinami jak abelia, kolkwicja, kozłek, krzewuszka, roszponka, szczeć, śnieguliczka, wiciokrzew.
Wysokość: 1-2 m (w zależności od odmiany)
Szerokość: 1-2 m (w zależności od odmiany)
Jagody kamczackie rosną wolno. Stare krzewy zwykle są szersze niż wyższe.
Kwitnienie: kwiecień – maj (IV-V)
Zdecydowana większość odmian zakwita w kwietniu (IV). Tylko bardzo późne odmiany kwitną w maju (V).
Kwiaty: żółtobiałe; drobne
Kwitnące jagody kamczackie lubią odwiedzać pszczoły i trzmiele. Kwiaty są miododajne.
Zapach: niewyczuwalny
Owoce: drobne (1-2 cm długości); najpierw zielone, a w pełni dojrzałości ciemnoniebieskie; wydłużone (walcowate, baryłkowate, gruszkowate); skórka cienka; miąższ kwaśno-słodki, czasem z lekką goryczką (w zależności od odmiany); przyjemnie pachną
Jagody kamczackie zbiera się od końca maja do końca sierpnia (w zależności od odmiany). Większość odmian owocuje w czerwcu (VI). Zbiór z krzewu to najczęściej 1-5 kg.
Przeznaczenie: do jedzenia na surowo, galaretki, dżemy, konfitury, kompot, mrożonki, owoce suszone, sok, syrop, herbatki owocowe, nalewki, likiery
Jedzenie jagód kamczackich jest polecane m.in. w schorzeniach układu krwionośnego, profilaktyce nowotworowej, obniżonej odporności na infekcje bakteryjne i wirusowe, osłabieniu, rekonwalescencji. Opóźniają też proces starzenia.
W jagodach kamczackich są m.in. antocyjany, pektyny, kwasy organiczne, witaminy.

Stanowisko: słoneczne, toleruje lekki półcień
Gleba: przeciętna lub żyzna; odczyn lekko kwaśny (pH 5,5-6)
To mało wymagający krzew owocowy co do ziemi. Nie powinna być jednak ani za sucha, ani podmokła.
Podlewanie: w czasie suszy
Jagody kamczackie trzeba podlewać, jeśli dłużej nie pada deszcz. Najczęściej to lato. Najbardziej na brak wody wrażliwe są młode, kilkuletnie krzewy.
Podczas suszy nie trzeba podlewać jagód kamczackich codziennie. Wystarczy podlewania raz na kilka dni, ale tak, aby woda dotarła głębiej w ziemię.
Warto jagody kamczackie ściółkować, gdyż w ten sposób gleba wolniej wysycha. Ściółkowanie zapobiega też wyrastaniu chwastów. Jeśli krzewy rosną w sadzie, gdzie jest trawa, należy ją usuwać spod krzewów. Trawa bowiem rywalizuje z jagodami kamczackimi o wodę i składniki pokarmowe.
Nawożenie: marzec lub kwiecień (III-IV)
Najlepsze są nawozy organiczne, zawierające duże próchnicy, jak obornik granulowany, kompost (świeży i granulowany), biohumus.
Rozmnażanie: sadzonki zielne, odkłady poziome
Ścielące się po ziemi, najniższe pędy jagód kamczackie często ukorzeniają same. Wystarczy je odciąć sekatorem od krzewu macierzystego i posadzić w nowym miejscu.
Jagody kamczackie wyhodowane z nasion często mają gorzkawe, małe owoce.
Cięcie: luty – marzec (II-III) albo po owocowaniu, czyli od czerwca do września (VI-IX) w zależności od odmiany
Nie jest potrzebne cięcie co roku. Co kilka lat wycina się 1-2 pędy najstarsze (przy ziemi), aby prześwietlić krzew. Pierwsze cięcie wykonuje się, gdy jagoda kamczacka ma co najmniej 5 lat. Krzew rośnie wolno.
Wytrzymałość na mróz: doskonała
Jagody kamczackie są odporne na ekstremalne mrozy. Dużą odporność na mróz mają także kwiaty (do około minus 10 stopni Celsjusza).
Choroby i szkodniki: odporna
Rośnie zdrowo. Nie potrzebuje żadnych oprysków.
Zapylacze: obcopylna
Jagody kamczackie potrzebują zapylaczy. Należy sadzić przynajmniej dwie odmiany kwitnące w podobnym czasie. Pyłek z kwiatka na kwiatek przenoszą pszczoły oraz trzmiele.
Ciekawe odmiany jagody kamczackiej
- Boreal Beauty – owoce dojrzewają na przełomie lipca i sierpnia (VII-VIII)
- Duet – owoce dojrzewają na przełomie czerwca i lipca (VI-VII)
- Jolanta – owoce dojrzewają w czerwcu (VI)
- Leningradskij Velikan – owoce dojrzewają na przełomie maja i czerwca (V-VI)
- Vostorg – owoce dojrzewają w czerwcu (VI)
- Wojtek – owoce dojrzewają na przełomie maja i czerwca (V-VI)
Ciekawostki
- Jagody kamczackie to prastary lek ludów ze wschodniej Azji. Owoce podawano m.in. na wzmocnienie i choroby układu krwionośnego. Z liści robiono okłady.
- Na szerszą skalę jagody kamczackie są uprawiane w Polsce dopiero od lat 90. XX wieku. Wtedy w sklepach ogrodniczych pojawiły się jej sadzonki. Obecnie do wyboru jest bardzo dużo odmian, w tym polskich, których owoce wyróżniają się bardzo dobrym smakiem.