To stara odmiana wyhodowana w górach. Jabłoń Czerwone Szlachetne jest obecnie bardzo rzadka. Nie jest wymagająca.
Inne nazwy: Edelbohmer, Edelroter, Edelrother, Noble Rouge, Triangelapfel
Pochodzenie: około 1840 (Niemcy)
Prawdopodobnie jabłoń Szlachetne Czerwone pochodzi z Tyrolu (pogranicza Niemiec i Włoch). Niewykluczone, że to odmiana pochodząca znacznie sprzed 1840 roku.
Dojrzewanie: wrzesień – marzec (IX-III)
Jabłoń Szlachetne Czerwone to odmiana zimowa. Jabłka zbiera się we wrześniu (IX). Aby dojrzeć, muszą leżakować w chłodzie co najmniej kilka tygodni.
Owoce:
średniej wielkości (około 7 cm); okrągłe; żółte z bardzo dużym, smugowatym czerwonym rumieńcem obejmującym prawie całe jabłko; miąższ kremowy, średnio soczysty, chrupki, słodki, prawie bez kwasku, z nutą ziół i masła; lekko pachnące
Przeznaczenie: owoce deserowe, na przetwory i cydr, do ciast
Gleba: przeciętna, najlepiej lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)
Stanowisko: słoneczne lub półcień
Jabłoń Szlachetne Czerwone nie ma specjalnych wymagań co do stanowiska. Można ją sadzić w górach.
Wadą tej odmiany jest naprzemienne owocowania. Jabłka Szlachetne Czerwone zbiera się zwykle tylko co drugi rok.
Odporność: bardzo dobra
Jabłoń Szlachetne Czerwone rośnie zdrowo. Jest odporna na mróz, choroby, wiatr.
Zapylacze: Grahama Jubileuszowe, Pepina Linneusza
Ciekawostki
- Jabłoń Szlachetne Czerwone to rzadka, amatorska odmiana. W Polsce nigdy nie była popularna, ale jest uprawiana. Obecnie bywa też sadzona i sprzedawana w Niemczech.