To bardzo stara odmiana. Jabłoń Reneta Muszkatowa jest niewymagająca i odporna. Owocuje obficie. Jabłka są najsmaczniejsze zimą.
Inne nazwy: Margil, Muscate, Muscat Reinette, Muscaten – Reinette, Muskateller Reinette, Muskatka, Muskotaly Renet, Muskatova Reneta, Renetta Muschiata, Reinette musquee, Reneta Muszkatułowa, Sucree d’Hiver
Pochodzenie: przed XVII wiekiem (prawdopodobnie Francja)
Pierwsza historyczna wzmianka o Renecie Muszkatowej znajduje się w książce „Le theatre d’agriculture et ménage des chaps” Oliviera de Serres z 1608 roku. We Francji Reneta Muszkatowa była wówczas nazywana Muscate.
Dojrzewanie: grudzień – luty (XII-II)
Jabłka Renety Muszkatowej zbiera się w październiku (X). Do jedzenia nadają się po odleżeniu w chłodzie, mniej więcej od Bożego Narodzenia.
Owoce: średniej wielkości (około 6 cm); okrągłe; skórka gładka, żółta (w pełni dojrzałości) z prążkowanym rumieńcem; miąższ kremowy, soczysty, smaczny, kruchy, lekko korzenny
Przeznaczenie: na przetwory, do ciast i jedzenia surowo, domowe alkohole, sok
Gleba: przeciętna, najlepiej lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)
Jabłoń Reneta Muszkatowa jest tolerancyjna co do ziemi.
Stanowisko: słoneczne
Jabłoń Reneta Muszkatowa nie jest wymagająca co do stanowiska. Rośnie szybko. Osiąga średnie rozmiary. Obficie rodzi.
Odporność: bardzo dobra
Jabłoń Reneta Muszkatowa rośnie zdrowo. Nie potrzebuje oprysków i okrywania na zimę. W XIX wieku mawiano, że to odmiana na trudne warunki.
Zapylacze: Cellini, Królowa Renet
Warto wiedzieć
- W Polsce jabłoń Reneta Muszkatowa była dawniej zwłaszcza na Śląsku. Nazywano ją tam Reneta Muszkatułowa.
- Obecnie jabłoń Reneta Muszkatowa jest w Polsce rzadko uprawiana, ale można kupić młode drzewka. Nadal jest spotykana m.in. w Niemczech.
O innych starych odmianach jabłoni CZYTAJ TUTAJ
Na publikację rysunku jabłoni Reneta Muszkatowa z XIX wieku zgodę udzieliła biblioteka Wageningen UR w Holandii
Źródło:
- Wiedza własna
- „Szląski Rolnik”, 1885 rok
- “Deutsche Pomologie”, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok
- „Ogrodnik Polski”, 1885 rok
- „Oesterreichisch – ungarische Pomologie”, Rudolf Stoll, 1888 rok