Wyróżnia się odpornością na parcha. Jabłoń Prima to odmiana jesienna. Obficie plonuje i ma smaczne owoce.
Inne nazwy: brak
Pochodzenie: 1970 rok (USA)
Dojrzewanie: wrzesień (IX)
To odmiana jesienna. Jabłka zbiera się zwykle w połowie września. Nie nadają się do dłuższego przechowywania.
Owoce: średniej wielkości (około 6 cm); prawie okrągłe; żółto-czerwone, z rumieńcem obejmującym prawie cały owoc; miąższ słodko-kwaskowaty, jędrny, delikatny, smaczny
Przeznaczenie: owoce deserowe, do ciast
Gleba: żyzna; lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)
Stanowisko: słoneczne
Drzewa osiągają średnie rozmiary. Obficie plonują. Ta odmiana zaczyna szybko owocować po posadzeniu.
Odporność: bardzo dobra
Odmianę Prima wyróżnia genetyczna odporność na parcha. Niestety, w ciągu ostatnich lat od jej wyhodowania pojawiły się nowe mutacje grzybów, które wywołują tę chorobę. Dlatego lokalnie może jednak chorować na parcha.
Prima jest odporna także na mączniaka oraz mróz.
Zapylacze: James Grieve, Jonathan, Vista Bella
Ciekawostki
- Jabłoń Prima wyhodowana została w ramach „PRI disease resistant apple breeding program”, który od lat 50. XX wieku prowadzili naukowcy trzech amerykańskich uczelni: Purdue University, Rutgers University oraz University of Illinois. Celem program było wyhodowanie odmian odpornych na choroby. Większość w nich ma litery PRI w nazwach, jak uniwersytety P – Purdue, R – Rutgers, I – Illinois.
Jabłonkę Prima wyhodowano w 1970 r. Inne odmiany uzyskane w ramach programu PRI to m.in. Crimson Crisp, Dayton, Enterprise, GoldRush, Jonafree, Pixie Crunch, Pristine, Priscilla, Redfree, Scarlett O’Hara, Sir Prize, Sundance, Williams Pride.
- Odmiana Prima jest krzyżówką wielu odmian, w tym Golden Delicious, McIntosh, Melba, Rome Beauty, Starr, Wealthy. Wśród jej przodków jest też jabłoń kwiecista.
- Parchoodporne geny jabłoni Prima ma wiele nowych odmian, zwłaszcza amerykańskich i czeskich. To m.in. Ahra, Ametyst, Arkcharm, Delprim, Hana, Lipno, Nela, Rubinola, Selena, Solaris.