Ma smaczne jabłka z nutą truskawek i pomarańczy. Jabłoń Piros letnia odmiana. Dojrzewa na przełomie lipca i sierpnia.
Inne nazwy: brak
Pochodzenie: 1963 roku (Niemcy)
Do uprawy jabłonie Piros weszły w połowie lat 80. XX wieku.
Dojrzewanie: lipiec – sierpień (VII-VIII)
Owoce: średniej wielkości; skórka z dużym, paskowanym, czerwonym rumieńcem obejmującym czasami cały owoc, średniej grubości; miąższ kremowy, bardzo soczysty, delikatnie kwaskowaty, z nutą truskawek i pomarańczy, bardzo smaczny, lekko ciemniejący po przekrojeniu; słaby zapach
Do jedzenia jabłka Piros nadają się od razu po zerwaniu z drzewa. W domowych warunkach dobrze się przechowują się do połowy września (IX). Najlepsze w smaku są jednak do końca sierpnia (VIII).
Przeznaczenie: owoce deserowe, a także do ciast i na soki
Gleba: przeciętna lub żyzna; odczyn lekko kwaśny pH 6,2-6,7
Stanowisko: słoneczne
Jabłonie Piros rosną średnio szybko i osiągają średnie rozmiary.
Odporność: dobra
To odmiana odporna na mączniaka i na parcha, ale podatna na zarazę ogniową. W wilgotne lata bywa atakowana przez mszyce.
Bardzo dobrze znosi mróz. Nie potrzebuje zabezpieczania na zimę.
Zapylacze: Champion, Golden Delicious, Idared, James Grieve, Pinova
Ciekawostki
- Jabłoń Piros została wyhodowana w niemieckim Instytucie Badań Nad Owocami Dresden-Pillnitz. Dokonał tego zespół: H. Murawski, C. Fischer, M. Fischer, J. Schmadlak.
- To krzyżówka odmian: Apollo (Oldenburg x nieznana siewka) oraz Helios (Oldenburg x Koksa Pomarańczowa).