Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Owocowe»Jabłoń Parmena Szkarłatna – uprawa, odporność, zapylacze
Jabłoń Parmena Szkarłatna - rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR. ej inna polska nazwa to Parmena Szkarłatna Zimowa.

Jabłoń Parmena Szkarłatna – uprawa, odporność, zapylacze

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ma czerwone, pyszne jabłka. Jabłoń Parmena Szkarłatna to bardzo stara, jesienno-zimowa odmiana. Jest odporna na mróz i choroby.

Jabłoń Parmena Szkarłatna – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR. ej inna polska nazwa to Parmena Szkarłatna Zimowa.

Inne nazwy: Bell’s Scarlet Pearmain, Écarlate d été, Englische Scharlach-Parmaene, Hoods Seedling, Oxford Peach, Parmaine Ecarlate, Parmena Szkarłatna Zimowa, Safran Krasnii, Scarlet Pearmain, Scharlachrothe Parmaene

Pochodzenie: około 1800 rok (Wielka Brytania)

Niewykluczone, że jabłoń Parmena Szkarłatna ma jeszcze starszy rodowód. Pochodzi z ogrodu Syon House, gdzie w XV wieku wybudowano klasztor, a następnie rezydencję rodziny królewskiej.

Dojrzewanie: od października (IX-X) do Bożego Narodzenia

Baner – Probio Ogród Czosnek Chilli

Jabłka Parmeny Szkarłatne od razu nadają się do jedzenia, ale za najsmaczniejsze są uważnae od listopada (XI). To odmiana jesienno-zimowa.

Owoce: małe lub średnie (do 6 cm); prawie okrągłe, czasem z nieregularnymi żłobieniami; żółte z dużym, obejmującym prawie cały owoc smugowatym rumieńcem w kolorze szkarłatnym; skórka gładka, cienka, delikatna; miąższ kremowy, czasem delikatnie czerwonawy pod skórką, soczysty, kruchy, chrupki, aromatyczny, bardzo smaczny, przyjemnie kwaskowaty, z nutą wina

„Smak Parmen jest winkowaty, wyborny, soczystość duża, mięso lekko jędrne. Ko raz popróbował, z pewnością nie zapomni i będzie poszukiwał” – napisał Edmund Jankowski (1849-1938) – słynny polski pomolog, w artykule w czasopiśmie „Ogrodnik” z 1933 roku.

Przeznaczenie: do jedzenia na surowo, ciasta, do suszenia

Gleba: przeciętna lub żyzna, najlepiej lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)

Jabłoń Parmena Szkarłatna nie jest wymagająca co do ziemi. Najlepiej rośnie w ziemi lekko wilgotne. Lubi też wilgoć w powietrzu, np. od rzeki czy jeziora.

Gdy gleba jest sucha, jabłoń Parmena Szkarłatna rodzi mniejsze owoce. W czasie suszy jabłka mogą przedwcześnie opadać i są mniej smaczne.

Stanowisko: słoneczne

Jabłoń Parmena Szkarłatna rośnie wolno. Szybko zaczyna owocować. Rodzi owoce zwykle co drugi rok.

Dawniej sadzono ją wyłącznie w sadach blisko domu. Powód – piękne, czerwone i pyszne jabłka, które wykradano, jeśli Parmeny rosły niepilnowane w polu czy przy drogach.

Odporność: bardzo dobra

Jabłoń Parmena Szkarłatna to odporna odmiana. Dobrze znosi mróz. Nie potrzebuje oprysków przeciwko chorobom grzybowym.

Zapylacze: Minister von Hammerstein

Ciekawostki

  • Jabłoń Parmena Szkarłatna została znaleziona przez pana Bell około 1800 roku. Rosła w ogrodzie Syon House koło Londynu (Wielka Brytania). Syon House od kilkuset lat jest rezydencją książąt Northumberland. Wcześniej był tam klasztor.
  • Jabłoń Parmena Szkarłatna, choć ma pyszne jabłka, nigdy nie zdobyła wielkiej popularności w Polsce. Być może przyczyną była jej wada – drobnienie owoców na słabych, suchych glebach.
  • Dziś Parmeny Szkarłatne są rzadkie w Polsce. Uprawiane są m.in. w Wielkiej Brytanii, Francji, Niemczech.
  • Jabłoń Parmena Szkarłatna jest znana pod wieloma nazwami. Obecnie najpopularniejsze są dwie: Scarlet Pearmain (w krajach angielskojęzycznych) oraz Scharlachrothe Parmaene (w krajach niemieckojęzycznych).

Wykaz innych starych odmian jabłoni opisanych na Niepodlewam CZYTAJ TUTAJ

Źródło:

  • Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok
  • Polska Pomologja Kazimierz Brzeziński, 1921 rok
  • Ogrodnik, 1933 rok

Na publikację rysunku jabłoni Parmena Szkarłatna z XIX wieku zgodę udzieliła biblioteka Wageningen UR w Holandii

jabłka czerwone jabłonie angielskie jabłonie odmiany angielskie stare odmiany jabłoni
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleFloks wiechowaty Aureole – uprawa i ciekawostki
Next Article Funkia City Lights – uprawa i ciekawostki

Related Posts

Grusza Fulwia – uprawa i odporność

Śliwa Renkloda Zielona – uprawa, odporność, zapylacze

Jabłoń Paragon – uprawa i odporność

Comments are closed.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 6,2% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Mospilan 20 SP Zwalcza Ćmę Bukszpanową

Sklep Niepodlewam poleca! Mospilan 20 SP - zwalcza szkodniki bukszpanu i roślin ozdobnych

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Bakłażan White Knight – uprawa, smak, odporność
  • Endywia De Meaux – uprawa, smak, odporność
  • Peperomia kluzjolistna – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Trawa pampasowa – uprawa, odporność, cięcie
  • Kapusta chińska – uprawa i wymagania
  • Grusza Fulwia – uprawa i odporność
  • Zrób to dla swojego trawnika zanim nadejdą mrozy!
  • Siew rzutowy – na czym polega
  • Hydrożel ogrodniczy – skład i zastosowanie
  • Poparzenia owoców przez słońce – przyczyny i zapobieganie
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Koper ogrodowy posiany w sierpniu (VIII) zbiera się jeszcze przed zimą. Fot. Niepodlewam Siew warzyw do gruntu w sierpniu
  • Liść laurowy to popularna przyprawa, np. do zup, marynat, bigosu. W uprawie nie jest wymagający. Fot. Niepodlewam Liść laurowy – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Jeśli jabłka gniją na drzewie, to znak, że jabłoń jest zaatakowana przez chorobotwórcze grzyby. Na zdjęciu: jabłko zniszczone przez brunatną zgniliznę drzew ziarnkowych. Fot. Niepodlewam Gdy jabłka gniją na drzewach – 15 sposobów zapobiegania
  • Dynia przycięta w czerwcu (VI) lepiej się rozkrzewia. Dobrze ją ciąć jeszcze raz w połowie sierpnia (VIII), by owoce były większe. Przycinanie dyni jest bardzo proste. Fot. Niepodlewam Przycinanie dyni – kiedy wykonać, zalety
  • Trzykrotka purpurowa ma fioletowe liście. Zwykle sadzi się ją w mieszkach, ale nadaje się też na balkon i do ogrodu. Fot. Niepodlewam Trzykrotka purpurowa – uprawa, rozmnażanie, cięcie
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.