Ma genetyczną odporność na choroby. Jabłoń Liberty dobrze znosi także mróz. Jej owoce zbiera się w październiku.
Inne nazwy: brak
Pochodzenie: 1978 rok (USA)
Dojrzewanie: październik (X)
To odmiana jesienna. Jabłka zbiera się zwykle na początku października (rzadziej pod koniec września). Od razu nadają się do jedzenia. Przechowywać je można około miesiąca w chłodnym miejscu.
Owoce: średniej wielkości (około 6 cm); prawie okrągłe; żółto-czerwone, z karminowym rumieńcem obejmującym prawie cały owoc; miąższ biały, słodki, soczysty, smaczny
W smaku i z wyglądu podobne są do odmiany Spartan.
Przeznaczenie: owoce deserowe, do ciast, na kompoty
Gleba: żyzna; lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)
Stanowisko: słoneczne
Drzewa osiągają średnie rozmiary. Plonują obficie i regularnie. Ta odmiana zaczyna szybko owocować po posadzeniu.
Odporność: bardzo dobra
To odmiana odporna na parcha, mączniaka, rdzę, zarazę ogniową oraz mróz.
Zapylacze: Golden Delicious, Idared
Ciekawostki
- Jabłoń Liberty wyhodowana została w ramach programu poszukiwania nowych odmian odpornych na parcha w New York State Agricultural Experimental Station w Genevie koło Nowego Jorku. Program rozpoczął się w 1949 roku. Jabłonka Liberty była pierwszą obiecującą odmianą otrzymaną w ramach tego programu. Wyrosła z nasiona wyhodowanego w 1955 toku. Na rynku pojawiła się w 1978 roku. Okazało się, że jest odporna nie tylko na parcha, ale też inne choroby, jak mączniak, rdza, zaraza ogniowa.
- Odmiana Liberty jest krzyżówką wielu odmian, w tym Jersey Black, Macoun, McIntosh, Purdue 54-12, Starr, Wealthy.
- Nazwę Liberty można przetłumaczyć (z języka angielskiego) jako Wolność. Nazwę tej odmiany wymyśliła Bernadine Aldwinckle z Entomology and Plant Pathology Departments Geneva Station. Miała symbolizować, że jabłonka jest wolna od chorób. Nawiązuje też do historii Nowego Jorku – w tym mieście znajduje się słynna Statua Wolności (Statue of Liberty). Stacja badawcza w Genevie, gdzie wyhodowano jabłoń Liberty, znajduje się obok Nowego Jorku.