Ma bardzo smaczne owoce. Jabłoń Jonathan to bardzo stara odmiana zimowa. Jest częściowo samopylna. Obficie plonuje.
Inne nazwy: Dżonatan, Jonatan
Pochodzenie: przed 1800 rokiem (USA)
„Odmiana ta pochodzi z farmy Filipa Ricka, z okręgu Ulster, stanu New York,nazwę zaś swą zawdzięcza Jonathanowi Hasbrouck, który pierwszy zwrócił na nią uwagę około roku 1800” – napisał Władysław Filewicz w „Ogrodniku” z 1937 roku.
Dojrzewanie: grudzień – maj (XII-V)
To odmiana zimowa. Jabłka zbiera się na przełomie września i października (IX-X). nadają się do jedzenia po przechowaniu co najmniej do grudnia (XII).
Owoce: średniej wielkości (około 6 cm); prawie okrągłe; żółto-czerwone z karminowym rumieńcem obejmującym prawie cały owoc; miąższ kremowy, słodko-kwaskowaty, kruchy, jędrny, delikatny, bardzo smaczny; skórka gładka, cienka lecz mocna; pachnące
Przeznaczenie: owoce deserowe, do ciast, na sok, cydr
Jabłka Jonathany to jedna z odmian używanych do wyrobu Cydru Trzebnickiego. Ten alkoholowy napój znajduje się na polskiej Liście Produktów Tradycyjnych.
Gleba: żyzna; lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)
Stanowisko: słoneczne
Drzewa osiągają średnie rozmiary. Obficie plonują.
Odporność: dobra
Jabłonie Jonathan są dość odporne na mróz. Ich mrozoodporność jest podobna jak np. Boiken, Close, Delicates, Golden Delicious, James Grieve.
W wilgotne lata mogą być atakowane przez mączniaka.
Zapylacze: Akero, Alkmene, Antonówka Zwykła, Bankroft, Elstar, Golden Delicious, Golden Noble, Idared, James Grieve, Koksa Pomarańczowa, Kronselska, Królowa Renet, McIntosh, Ontario, Papierówka (Oliwka Żółta), Parmena Adamsa, Reneta Ananasowa, Reneta Zuccalmaglio, Stark Earliest, Wealthy
Jabłoń Jonathan jest też częściowo samopylna.
Ciekawostki
- Pierwsze jabłonie Jonathan sadzono w Polsce na Pokuciu (obecnie to Ukraina).
„Odmiana ta przywędrowała zna nasze Pokucie jeszcze przed wojną z Węgier, około 1912 r., u nas głownie jej siedlisko znajduje się w Kutach pod Czeremoszem, w pow. Kotowskim” – napisał Edmund Jankowski w „Ogrodniku” z 1930 roku.
„Wypróbowana w Polsce na Pokuciu, gdzie okazała się handlową” – zachwalał odmianę Jonathan cennik Szkółek Podzameckich hrabiego Franciszka Zamoyskiego z sezonu 1937-1938.
- Jabłonie Jonathany sadzili w swoich sadach żołnierze Józefa Piłsudskiego, gdy opuszczali wojsko i zaczynali cywilne życie.
Więcej CZYTAJ TUTAJ na blogu Niepodlewam
- W latach 20. XX wieku Jonathan był znany także jako Dżonatan.
Ta spolszczona nazwa nadal bywa używana na polskich targach.
- Jabłonka Jonathan to siewki słynnej odmiany Espus Spitzenburg, ale w Polsce prawie nie znanej.
To były ulubione jabłka Thomasa Jeffersona (1743-1826) – prezydenta USA.
- Przed II wojną światową prowadzono badania jabłoni Jonathan w Doświadczalnej Stacji Sadowniczej w Sinołęce (woj. mazowieckie).
Uważano ją za jedną z cenniejszych odmian. Badania przerwała wojna.
- Nazwa jabłoni upamiętnia Jonathana Hasbrouck`a. Pierwszy zwrócił uwagę na tą odmianę i przyczynił się do jej popularyzacji. Jabłonka Jonathan jest jego pomnikiem.
O innych starych odmianach jabłoni CZYTAJ TUTAJ
Na publikację rysunku jabłoni Jonathan z 1942 roku wieku zgodę udzieliła biblioteka Wageningen UR w Holandii
Źródło:
- Wiedza własna
- Nederlandsche Fruitssorten, 1942 rok
- Cennik – Szkółki Pozameckie Franciszka Hrabiego Zamoyskiego w Podzamczu”, 1937-1938 rok
- Ogrodnik, 1930, 1937 i 1939 rok
- Ogrodnictwo w tabelach, pod red. Nory Krusze, 1984 rok