Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Owocowe»Jabłoń Granny Smith – uprawa, odporność, zapylacze
Jabłko Granny Smith nie ciemnieje po przekrojeniu. Fot. Niepodlewam

Jabłoń Granny Smith – uprawa, odporność, zapylacze

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Jej zielone jabłka nie ciemnieją po przekrojeniu. Jabłoń Granny Smith to odmiana zimowa z połowy XIX wieku. Świetna m.in. na szarlotki, tarty, sałatki.

Jabłoń Granny Smith to słynna odmiana z XIX wieku. Owoce są zielone. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: brak

Pochodzenie: około 1868 rok (Australia)

Jabłoń Granny Smith to jedna z najpopularniejszych odmian na świecie.

Dojrzewanie: od marca (III) do następnych zbiorów

Baner – Probio Ogród Czosnek Chilli

Jabłka Granny Smith zrywa się jak najpóźniej, najlepiej w listopadzie (XI). Dobrze się przechowują. Im później są zebrane, tym są smaczniejsze.

Jabłoń Granny Smith kwitnie późno i ma wyjątkowo długi okres wegetacji.

Owoce: duże (około 7-8 cm); okrągłe; zielone; skórka gładka, lśniąca; miąższ zielonobiały, bardzo soczysty, kruchy, chrupki, średnio słodki, smaczny, bardzo długo nie ciemnieje po przekrojeniu; skórka średnio gruba lecz nie przeszkadza w jedzeniu; brak zapachu

Przeznaczenie: do jedzenia na surowo oraz ciasta, sałatki, sok, cydr, frytki, dekoracja dań

Jabłka Granny Smith są niezwykle popularne w przepisach kulinarnych na całym świecie, zwłaszcza w szarlotkach, tartach i sałatkach.

W krajach anglosaskich są dodawane do potraw mięsnych. W USA lubiane są jabłkowe lizaki, czyli jabłka Granny Smith w polewie czekoladowej, orzechowej, kokosowej i innych. Frytki jabłkowe z Granny Smith są uważane przez Amerykanów za zdrowszą wersję frytek z ziemniaków.

Wyjątkową cechą jabłek Granny Smith jest brak ciemnienia po przekrojeniu, nawet po wielu godzinach. Inną ich cechą jest zachowywanie kształtu po pieczeniu. Tarty i szarlotki z jabłek Granny Smith zawsze wyglądają perfekcyjnie i są słodkie.

Gleba: przeciętna lub żyzna, najlepiej lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)

Stanowisko: słoneczne

Odporność: średnia

Jabłoń Granny Smith ogólnie dość dobrze znosi polskie mrozy. Jednak w chłodnych regionach warto młode drzewka zabezpieczać na zimę. Owocuje co roku.

To odmiana dość podatna na parcha. W amatorskiej uprawie można w prosty sposób zapobiegać tej chorobie. Trzeba wygrabiać opadłe liście jesienią i usuwać poza ogród.

Zapylacze: Golden Delicious, James Grieve, Jonathan, Kidd`s Orange, Koksa Pomarańczowa, Starking

Ciekawostki

  • Jabłoń Granny Smith to przypadkowa siewka. Znalazła ją Maria Ann Smith (1799-1870) na swojej farmie w okolicach Sydney w Australii. Było to około 1868 roku.
  • Jabłko Granny Smith zostało zauważone na wystawie owoców w 1891 roku. Rok później otrzymała nazwę Granny Smith (Babunia Smith) na cześć Marii Ann Smith, która odkryła jabłoń.
  • Obecnie jabłoń Granny Smith to jedna z najpopularniejszych odmian na świecie. Ceny jej jabłek są nawet 2 razy wyższe niż innych odmian.
    Prezydenci USA dzielą się na tych, którzy lubili lub nie lubili jabłek Granny Smith.

Ciasto z cynamonem i jabłkami Granny Smith była serwowane np. podczas lunchu wydanego z okazji objęcia stanowiska prezydenta USA przez Baracka Obamę.

Ciasto z jabłkami Granny Smith i żurawiną lubił prezydent Ronald Reagan.

  • Jabłoń Granny Smith jest uprawiana na całym świecie. Na półkuli północnej jej jabłka zbiera się jesienią, zaś na południowej, np. w swojej ojczyźnie, czyli Australii – wiosną.
jabłka zielone jabłoń odmiany australijskie jabłonie odmiany jabłonie odmiany z XIX wieku stare odmiany jabłoni stare odmiany jabłoni nazwy
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleSłonecznik zwyczajny – uprawa i odporność
Next Article Krzewuszka cudowna Variegata – uprawa i ciekawostki

Related Posts

Jabłoń Jansen von Welten – uprawa i odporność

Grusza Fulwia – uprawa i odporność

Śliwa Renkloda Zielona – uprawa, odporność, zapylacze

Comments are closed.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 6,2% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Mospilan 20 SP Zwalcza Ćmę Bukszpanową

Sklep Niepodlewam poleca! Mospilan 20 SP - zwalcza szkodniki bukszpanu i roślin ozdobnych

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Jabłoń Jansen von Welten – uprawa i odporność
  • Bakłażan White Knight – uprawa, smak, odporność
  • Endywia De Meaux – uprawa, smak, odporność
  • Peperomia kluzjolistna – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Trawa pampasowa – uprawa, odporność, cięcie
  • Kapusta chińska – uprawa i wymagania
  • Grusza Fulwia – uprawa i odporność
  • Zrób to dla swojego trawnika zanim nadejdą mrozy!
  • Siew rzutowy – na czym polega
  • Hydrożel ogrodniczy – skład i zastosowanie
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Koper ogrodowy posiany w sierpniu (VIII) zbiera się jeszcze przed zimą. Fot. Niepodlewam Siew warzyw do gruntu w sierpniu
  • Liść laurowy to popularna przyprawa, np. do zup, marynat, bigosu. W uprawie nie jest wymagający. Fot. Niepodlewam Liść laurowy – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Jeśli jabłka gniją na drzewie, to znak, że jabłoń jest zaatakowana przez chorobotwórcze grzyby. Na zdjęciu: jabłko zniszczone przez brunatną zgniliznę drzew ziarnkowych. Fot. Niepodlewam Gdy jabłka gniją na drzewach – 15 sposobów zapobiegania
  • Zawilec japoński to śliczna bylina. Ma naturalny pokrój, Znakomita do półcienia. Fot. Niepodlewam Zawilec japoński – uprawa i odporność
  • Dynia przycięta w czerwcu (VI) lepiej się rozkrzewia. Dobrze ją ciąć jeszcze raz w połowie sierpnia (VIII), by owoce były większe. Przycinanie dyni jest bardzo proste. Fot. Niepodlewam Przycinanie dyni – kiedy wykonać, zalety
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.