
Jej zielone jabłka nie ciemnieją po przekrojeniu. Jabłoń Granny Smith to odmiana zimowa z połowy XIX wieku. Świetna m.in. na szarlotki, tarty, sałatki.

Inne nazwy: brak
Pochodzenie: około 1868 rok (Australia)
Jabłoń Granny Smith to jedna z najpopularniejszych odmian na świecie.
Dojrzewanie: od marca (III) do następnych zbiorów
Jabłka Granny Smith zrywa się jak najpóźniej, najlepiej w listopadzie (XI). Dobrze się przechowują. Im później są zebrane, tym są smaczniejsze.
Jabłoń Granny Smith kwitnie późno i ma wyjątkowo długi okres wegetacji.
Owoce: duże (około 7-8 cm); okrągłe; zielone; skórka gładka, lśniąca; miąższ zielonobiały, bardzo soczysty, kruchy, chrupki, średnio słodki, smaczny, bardzo długo nie ciemnieje po przekrojeniu; skórka średnio gruba lecz nie przeszkadza w jedzeniu; brak zapachu
Przeznaczenie: do jedzenia na surowo oraz ciasta, sałatki, sok, cydr, frytki, dekoracja dań
Jabłka Granny Smith są niezwykle popularne w przepisach kulinarnych na całym świecie, zwłaszcza w szarlotkach, tartach i sałatkach.
W krajach anglosaskich są dodawane do potraw mięsnych. W USA lubiane są jabłkowe lizaki, czyli jabłka Granny Smith w polewie czekoladowej, orzechowej, kokosowej i innych. Frytki jabłkowe z Granny Smith są uważane przez Amerykanów za zdrowszą wersję frytek z ziemniaków.
Wyjątkową cechą jabłek Granny Smith jest brak ciemnienia po przekrojeniu, nawet po wielu godzinach. Inną ich cechą jest zachowywanie kształtu po pieczeniu. Tarty i szarlotki z jabłek Granny Smith zawsze wyglądają perfekcyjnie i są słodkie.
Gleba: przeciętna lub żyzna, najlepiej lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)
Stanowisko: słoneczne
Odporność: średnia
Jabłoń Granny Smith ogólnie dość dobrze znosi polskie mrozy. Jednak w chłodnych regionach warto młode drzewka zabezpieczać na zimę. Owocuje co roku.
To odmiana dość podatna na parcha. W amatorskiej uprawie można w prosty sposób zapobiegać tej chorobie. Trzeba wygrabiać opadłe liście jesienią i usuwać poza ogród.
Zapylacze: Golden Delicious, James Grieve, Jonathan, Kidd`s Orange, Koksa Pomarańczowa, Starking
Ciekawostki
- Jabłoń Granny Smith to przypadkowa siewka. Znalazła ją Maria Ann Smith (1799-1870) na swojej farmie w okolicach Sydney w Australii. Było to około 1868 roku.
- Jabłko Granny Smith zostało zauważone na wystawie owoców w 1891 roku. Rok później otrzymała nazwę Granny Smith (Babunia Smith) na cześć Marii Ann Smith, która odkryła jabłoń.
- Obecnie jabłoń Granny Smith to jedna z najpopularniejszych odmian na świecie. Ceny jej jabłek są nawet 2 razy wyższe niż innych odmian.
Prezydenci USA dzielą się na tych, którzy lubili lub nie lubili jabłek Granny Smith.
Ciasto z cynamonem i jabłkami Granny Smith była serwowane np. podczas lunchu wydanego z okazji objęcia stanowiska prezydenta USA przez Baracka Obamę.
Ciasto z jabłkami Granny Smith i żurawiną lubił prezydent Ronald Reagan.
- Jabłoń Granny Smith jest uprawiana na całym świecie. Na półkuli północnej jej jabłka zbiera się jesienią, zaś na południowej, np. w swojej ojczyźnie, czyli Australii – wiosną.