Jest odporna na wszystko, w tym mróz i choroby. Jabłoń Głogówka ma małe wymagania. Jej mało słodkie, kwaśne jabłka są najlepsze na przetwory.
Inne nazwy: Apfel von Hawthornden, Hagedornapfel, Hawley, Hawthornden, Lincolnshire Pippin, Lord Kingston, Old Hawthornden, Schoreditch, Waisser Hawthornden Apfel, Wheeler`s Kernel, White, White Apfel, Weisser Hawthornden, Winterapfel von Hawthornden
Pochodzenie: 1780 rok lub wcześniej (Szkocja)
Dojrzewanie: październik – styczeń (X-I)
Jabłka Głogówka zbiera się w drugiej połowie września (IX).
Owoce: średniej wielkości i duże (około 6-9 cm); prawie okrągłe; żółte z czerwonym rumieńcem; skórka gładka; miąższ biały, soczysty, kruchy, mało słodki, kwaśny
Nazwę jabłoni Głogówka wywodzi się zwykle od kwaśnego smaku jej jabłek, przypominającego głóg. W nazwie angielskiej tej jabłoni jest słowo „Hawthorn”, co oznacza głóg. Jednak najprawdopodobniej jabłoń Głogówka pochodzi z zamku Hawthornden w Szkocji i stąd jej nazwa. Zamek Hawthornden istnieje do dziś. Pochodzi z co najmniej XV wieku. Słynie z ogromnych sztucznych jaskiń w podziemiach.
Przeznaczenie: na przetwory, do ciast
Do jedzenia na surowo jabłka Głogówki nadają średnio ze względu na kwaśny smak. Są bardzo dobre np. na dżemy, galaretki, do ciast.
Gleba: przeciętna lub słaba, najlepiej lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)
Jabłoń Głogówka jest niewymagająca co do ziemi. Dobrze rośnie w każdej.
Stanowisko: słoneczne
Jabłoń Głogówka rośnie umiarkowanie szybko. Wcześnie zaczyna owocować. Rodzi dużo jabłek.
Odporność: bardzo dobra
Jabłoń Głogówka jest odporna na wszystko: mróz, choroby, wiatr. Rośnie zdrowo. Nie potrzebuje oprysków.
Zapylacze: Cellini, Discovery, Elstar, Fiesta, Flamenco, Fuji, Gala, Granny Smith, Grenadier, James Grieve, Jonathan, Kalwila Biała, Koksa Pomarańczowa, Melrose, Pinova, Rajka, Rubinette, Rubinola, Spartan, Starking, Worcester Pearmain
Uwaga! Jabłoń Głogówka jest również samopylna. Pyłek z kwiatka na kwiatek muszą jednak przenieść owady, np. pszczoły
Ciekawostki
- Jabłoń Głogówka była polecana do uprawy na ziemiach polskich przez IV Zjazd Owocoznawców, który odbył się w 1909 roku w Częstochowie.
- W Polsce jabłoń Głogówka była sadzona głównie na przełomie XIX i XX wieku. Mimo że jest bardzo odporna i niewymagająca, obecnie jabłoń Głogówka to rzadkość w Polsce. Nie zdobyła popularności prawdopodobnie z powodu smaku jabłek, które nadają się głównie do potraw i na przetwory. Jako owoce deserowe są średnie w smaku.
- Jabłoń Głogówka jest uprawiana m.in. w Austrii, Niemczech, Wielkiej Brytanii. W tych krajach najłatwiej kupić młode drzewko.
O innych starych odmianach jabłoni CZYTAJ TUTAJ
Źródło:
- wiedza własna
- „Deutsche Pomologie”, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok
- „Sad i ogród owocowy” Edmund Jankowski, 1912 rok
- „Der Apfel – Sortennamen und Synonyme”, Johann-Heinrich Rolff, 2001 rok
Na publikację rysunku jabłoni Głogówka z XIX wieku zgodę udzieliła biblioteka Wageningen UR w Holandii