Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Owocowe»Jabłoń Głogówka – uprawa, odporność, zapylacze
Jabłoń Głogówka - rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Jabłoń Głogówka – uprawa, odporność, zapylacze

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Jest odporna na wszystko, w tym mróz i choroby. Jabłoń Głogówka ma małe wymagania. Jej mało słodkie, kwaśne jabłka są najlepsze na przetwory.

Jabłoń Głogówka - rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.
Jabłoń Głogówka – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Inne nazwy: Apfel von Hawthornden, Hagedornapfel, Hawley, Hawthornden, Lincolnshire Pippin, Lord Kingston, Old Hawthornden, Schoreditch, Waisser Hawthornden Apfel, Wheeler`s Kernel, White, White Apfel, Weisser Hawthornden, Winterapfel von Hawthornden

Pochodzenie: 1780 rok lub wcześniej (Szkocja)

Dojrzewanie: październik – styczeń (X-I)

Jabłka Głogówka zbiera się w drugiej połowie września (IX).

Baner – Probio Ogród Czosnek Chilli

Owoce: średniej wielkości i duże (około 6-9 cm); prawie okrągłe; żółte z czerwonym rumieńcem; skórka gładka; miąższ biały, soczysty, kruchy, mało słodki, kwaśny

Nazwę jabłoni Głogówka wywodzi się zwykle od kwaśnego smaku jej jabłek, przypominającego głóg. W nazwie angielskiej tej jabłoni jest słowo „Hawthorn”, co oznacza głóg. Jednak najprawdopodobniej jabłoń Głogówka pochodzi z zamku Hawthornden w Szkocji i stąd jej nazwa. Zamek Hawthornden istnieje do dziś. Pochodzi z co najmniej XV wieku. Słynie z ogromnych sztucznych jaskiń w podziemiach.

Przeznaczenie: na przetwory, do ciast

Do jedzenia na surowo jabłka Głogówki nadają średnio ze względu na kwaśny smak. Są bardzo dobre np. na dżemy, galaretki, do ciast.

Gleba: przeciętna lub słaba, najlepiej lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)

Jabłoń Głogówka jest niewymagająca co do ziemi. Dobrze rośnie w każdej.

Stanowisko: słoneczne

Jabłoń Głogówka rośnie umiarkowanie szybko. Wcześnie zaczyna owocować. Rodzi dużo jabłek.

Odporność: bardzo dobra

Jabłoń Głogówka jest odporna na wszystko: mróz, choroby, wiatr. Rośnie zdrowo. Nie potrzebuje oprysków.

Zapylacze: Cellini, Discovery, Elstar, Fiesta, Flamenco, Fuji, Gala, Granny Smith, Grenadier, James Grieve, Jonathan, Kalwila Biała, Koksa Pomarańczowa, Melrose, Pinova, Rajka, Rubinette, Rubinola, Spartan, Starking, Worcester Pearmain

Uwaga! Jabłoń Głogówka jest również samopylna. Pyłek z kwiatka na kwiatek muszą jednak przenieść owady, np. pszczoły

Ciekawostki

  • Jabłoń Głogówka była polecana do uprawy na ziemiach polskich przez IV Zjazd Owocoznawców, który odbył się w 1909 roku w Częstochowie.
  • W Polsce jabłoń Głogówka była sadzona głównie na przełomie XIX i XX wieku. Mimo że jest bardzo odporna i niewymagająca, obecnie jabłoń Głogówka to rzadkość w Polsce. Nie zdobyła popularności prawdopodobnie z powodu smaku jabłek, które nadają się głównie do potraw i na przetwory. Jako owoce deserowe są średnie w smaku.
  • Jabłoń Głogówka jest uprawiana m.in. w Austrii, Niemczech, Wielkiej Brytanii. W tych krajach najłatwiej kupić młode drzewko.

O innych starych odmianach jabłoni CZYTAJ TUTAJ

Źródło:

  • wiedza własna
  • „Deutsche Pomologie”, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok
  • „Sad i ogród owocowy” Edmund Jankowski, 1912 rok
  • „Der Apfel – Sortennamen und Synonyme”, Johann-Heinrich Rolff, 2001 rok

Na publikację rysunku jabłoni Głogówka z XIX wieku zgodę udzieliła biblioteka Wageningen UR w Holandii

jabłonie odmiany jesienne jabłonie odmiany z XVIII wieku jabłonie odmiany zimowe jabłonie odporne na choroby jabłonie odporne na deszcz jabłonie odporne na mróz jabłonie odporne na wiatr jabłonie szkockie stare odmiany jabłoni
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleNawożenie przebiśniegów – jakie nawozy i termin
Next Article Szałwia lekarska – uprawa i rozmnażanie

Related Posts

Jabłoń Jansen von Welten – uprawa i odporność

Grusza Fulwia – uprawa i odporność

Śliwa Renkloda Zielona – uprawa, odporność, zapylacze

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 6,2% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Mospilan 20 SP Zwalcza Ćmę Bukszpanową

Sklep Niepodlewam poleca! Mospilan 20 SP - zwalcza szkodniki bukszpanu i roślin ozdobnych

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Jabłoń Jansen von Welten – uprawa i odporność
  • Bakłażan White Knight – uprawa, smak, odporność
  • Endywia De Meaux – uprawa, smak, odporność
  • Peperomia kluzjolistna – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Trawa pampasowa – uprawa, odporność, cięcie
  • Kapusta chińska – uprawa i wymagania
  • Grusza Fulwia – uprawa i odporność
  • Zrób to dla swojego trawnika zanim nadejdą mrozy!
  • Siew rzutowy – na czym polega
  • Hydrożel ogrodniczy – skład i zastosowanie
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Koper ogrodowy posiany w sierpniu (VIII) zbiera się jeszcze przed zimą. Fot. Niepodlewam Siew warzyw do gruntu w sierpniu
  • Liść laurowy to popularna przyprawa, np. do zup, marynat, bigosu. W uprawie nie jest wymagający. Fot. Niepodlewam Liść laurowy – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Jeśli jabłka gniją na drzewie, to znak, że jabłoń jest zaatakowana przez chorobotwórcze grzyby. Na zdjęciu: jabłko zniszczone przez brunatną zgniliznę drzew ziarnkowych. Fot. Niepodlewam Gdy jabłka gniją na drzewach – 15 sposobów zapobiegania
  • Zawilec japoński to śliczna bylina. Ma naturalny pokrój, Znakomita do półcienia. Fot. Niepodlewam Zawilec japoński – uprawa i odporność
  • Dynia przycięta w czerwcu (VI) lepiej się rozkrzewia. Dobrze ją ciąć jeszcze raz w połowie sierpnia (VIII), by owoce były większe. Przycinanie dyni jest bardzo proste. Fot. Niepodlewam Przycinanie dyni – kiedy wykonać, zalety
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.