Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Owocowe»Jabłoń Braeburn – uprawa i odporność
Jabłoń Braeburn ma żółtoczerwone owoce. Rumieńce są duże, obejmują prawie całe jabłka. Fot. Niepodlewam

Jabłoń Braeburn – uprawa i odporność

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ma pyszne jabłka z nutą malinową. Jabłoń Braeburn to odmiana zimowa z połowy XX wieku. Nadaje się m.in. do ciast i na soki. Pochodzi z Nowej Zelandii.

Jabłoń Braeburn ma żółtoczerwone owoce. Rumieńce są duże, obejmują prawie całe jabłka. Fot. Niepodlewam
Jabłoń Braeburn ma żółtoczerwone owoce. Rumieńce są duże, obejmują prawie całe jabłka. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: brak

Pochodzenie: 1952 rok (Nowa Zelandia)

Jabłoń Braeburn to jedna z najpopularniejszych odmian w Nowej Zelandii. Jest też bardzo lubiana w USA – w sezonie zimowo-wiosennym jabłka Braeburn można kupić w prawie wszystkich amerykańskich sklepach, zwykle są nieco droższe niż inne odmiany.

Dojrzewanie: listopad – kwiecień (XI-IV)

Jabłka Braeburn zrywa się w połowie października (X). Do jedzenia są najsmaczniej już po 2-3 tygodniach przechowywania w chłodzie.

W domowych warunkach, np. w piwnicy, trudno przechowywać jabłka Braeburn dłużej niż do grudnia (XII), ponieważ są dość wrażliwe na tzw. choroby przechowalnicze. W profesjonalnych chłodniach przechowują się do wiosny.

Owoce: duże (około 7-8 cm); lekko walcowate; żółtoczerwone, z bardzo dużym rumieńcem obejmującym cały owoc; skórka gładka, lśniąca; miąższ kremowy, soczysty, delikatnie kwaskowaty, kruchy, chrupki (w zębach chrzęści jak lód), bardzo smaczny, wolno ciemniejący po przekrojeniu; skórka średnio gruba lecz nie przeszkadza w jedzeniu; średnio mocno pachnące z nutą malinową

Przeznaczenie: do jedzenia na surowo, ciast, sałatek, suszenia, na dżemy, marmolady, galaretki, soki

Jabłka Braeburn po przekrojeniu wolno ciemnieją. Fot. Niepodlewam
Jabłka Braeburn po przekrojeniu wolno ciemnieją. Fot. Niepodlewam

Gleba: przeciętna lub żyzna, najlepiej lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)

Stanowisko: słoneczne

Odporność: dobra

Jabłoń Braeburn ogólnie dobrze znosi polskie mrozy. Jednak w chłodnych regionach warto młode drzewka zabezpieczać na zimę.

To odmiana dość podatna na parcha. W amatorskiej uprawie prosty sposób zapobiegania tej chorobie to wygrabianie opadłych liści jesienią (trzeba je usuwać poza ogród).

Jabłka Braeburn bywają atakowane przez choroby przechowalnicze. Jeden z objawów to brązowienie miąższu. Dlatego w uprawie przydomowej lepiej traktować Braeburn jako odmianę jesienną, a nie – zimową, czyli zjeść do grudnia (XII).

Zapylacze: Antonówka Zwykła, Kalwila Biała, Cortland, Elstar, Empire, Fiesta, Flamenco, Florina, Fuji, Gala, Golden Noble, Granny Smith, Jonathan, Rubinette, Spartan

Jabłka Braeburn są bardzo popularne m.in. w sklepach amerykańskich. Fot. Niepodlewam
Jabłka Braeburn są bardzo popularne m.in. w sklepach amerykańskich. Fot. Niepodlewam

Ciekawostki

  • Braeburn to przypadkowa siewka jabłoni Lady Hamilton. Znalazł ją w 1952 r. farmer O. Moran w okolicy miasta Motueka w Nowej Zelandii. Jabłonka rosła w żywopłocie otaczającym pola. Miała wówczas około 20 lat. Nazwa pochodzi od szkółki Braeburn, także znajdującej się w okolicy Motueka.
  • Smak jabłek Braeburn Nowozelandczycy pokochali od razu. Do dziś to jedna z najbardziej poszukiwanych odmian w Nowej Zelandii, USA i krajach azjatyckich.
  • Jabłoń Braeburn jest rodzicem polskich odmian, jak Pink Braeburn oraz Putinka.
jabłka czerwone jabłonie nowozelandzkie jabłonie odmiany nowozelandzkie odmiany jabłoni
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleRóża Top Marks – uprawa, odporność, cięcie
Next Article Bukszpan Green Velvet – uprawa i odporność

Related Posts

Jabłoń Paragon – uprawa i odporność

Jagoda kamczacka – uprawa, odporność, cięcie

Grusza Generał Tottleben – uprawa i odporność

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 10% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Sekret soczyście zielonego trawnika – nawóz wysokoazotowy z dodatkiem mączki bazaltowej
  • Jałowiec chiński Gold Lace – uprawa i ciekawostki
  • Nawożenie zimowitów – jakie nawozy i termin
  • Spędzanie czasu na świeżym powietrzu – 5 trendów
  • Jak skutecznie pozbyć się turkucia podjadka z ogrodu?
  • Cięcie bukszpanu – kiedy i jak wykonać
  • Narcyz Classic Garden – uprawa i ciekawostki
  • Dlaczego warto zdecydować się na zamontowanie zbiornika na deszczówkę?
  • Sianie trawy krok po kroku: co zrobić, aby cieszyć się pięknym trawnikiem?
  • Odporna na suszę, odporna na psa – jaką wybrać mieszankę traw?
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Przyśpieszanie kiełkowania ogórków. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania ogórków – jak moczyć nasiona
  • Kwiaty osteospermum są podobne do margarytek i stokrotek.  Fot. Niepodlewam Osteospermum – uprawa i odporność
  • Przykład dobrego sąsiedztwa: seler i por. Te warzywa mają podobne wymagania pokarmowe - lubią dużo potasu. Fot. Niepodlewam Seler – obok jakich roślin sadzić
  • Nasiona fasoli są duże. Jedne z największych ma fasola Piękny Jaś. Fot. Niepodlewam Siew fasoli - jak głęboko i kiedy
  • Przyśpieszanie kiełkowania fasoli to wcześniejszy plon. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania fasoli – jak moczyć nasiona
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.