Ma pyszne jabłka z nutą malinową. Jabłoń Braeburn to odmiana zimowa z połowy XX wieku. Nadaje się m.in. do ciast i na soki. Pochodzi z Nowej Zelandii.
Inne nazwy: brak
Pochodzenie: 1952 rok (Nowa Zelandia)
Jabłoń Braeburn to jedna z najpopularniejszych odmian w Nowej Zelandii. Jest też bardzo lubiana w USA – w sezonie zimowo-wiosennym jabłka Braeburn można kupić w prawie wszystkich amerykańskich sklepach, zwykle są nieco droższe niż inne odmiany.
Dojrzewanie: listopad – kwiecień (XI-IV)
Jabłka Braeburn zrywa się w połowie października (X). Do jedzenia są najsmaczniej już po 2-3 tygodniach przechowywania w chłodzie.
W domowych warunkach, np. w piwnicy, trudno przechowywać jabłka Braeburn dłużej niż do grudnia (XII), ponieważ są dość wrażliwe na tzw. choroby przechowalnicze. W profesjonalnych chłodniach przechowują się do wiosny.
Owoce: duże (około 7-8 cm); lekko walcowate; żółtoczerwone, z bardzo dużym rumieńcem obejmującym cały owoc; skórka gładka, lśniąca; miąższ kremowy, soczysty, delikatnie kwaskowaty, kruchy, chrupki (w zębach chrzęści jak lód), bardzo smaczny, wolno ciemniejący po przekrojeniu; skórka średnio gruba lecz nie przeszkadza w jedzeniu; średnio mocno pachnące z nutą malinową
Przeznaczenie: do jedzenia na surowo, ciast, sałatek, suszenia, na dżemy, marmolady, galaretki, soki
Gleba: przeciętna lub żyzna, najlepiej lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)
Stanowisko: słoneczne
Odporność: dobra
Jabłoń Braeburn ogólnie dobrze znosi polskie mrozy. Jednak w chłodnych regionach warto młode drzewka zabezpieczać na zimę.
To odmiana dość podatna na parcha. W amatorskiej uprawie prosty sposób zapobiegania tej chorobie to wygrabianie opadłych liści jesienią (trzeba je usuwać poza ogród).
Jabłka Braeburn bywają atakowane przez choroby przechowalnicze. Jeden z objawów to brązowienie miąższu. Dlatego w uprawie przydomowej lepiej traktować Braeburn jako odmianę jesienną, a nie – zimową, czyli zjeść do grudnia (XII).
Zapylacze: Antonówka Zwykła, Kalwila Biała, Cortland, Elstar, Empire, Fiesta, Flamenco, Florina, Fuji, Gala, Golden Noble, Granny Smith, Jonathan, Rubinette, Spartan
Ciekawostki
- Braeburn to przypadkowa siewka jabłoni Lady Hamilton. Znalazł ją w 1952 r. farmer O. Moran w okolicy miasta Motueka w Nowej Zelandii. Jabłonka rosła w żywopłocie otaczającym pola. Miała wówczas około 20 lat. Nazwa pochodzi od szkółki Braeburn, także znajdującej się w okolicy Motueka.
- Smak jabłek Braeburn Nowozelandczycy pokochali od razu. Do dziś to jedna z najbardziej poszukiwanych odmian w Nowej Zelandii, USA i krajach azjatyckich.
- Jabłoń Braeburn jest rodzicem polskich odmian, jak Pink Braeburn oraz Putinka.