Jej owoce są bardzo smaczne i słodkie. Grusza Żyfardka to stara odmiana. Lubi rosnąć obok stawów. Dojrzewa w połowie sierpnia lub wcześniej.
Inne nazwy: Beurre Giffard, Giffard`s Butterbirn
Pochodzenie: przed 1825 rokiem (Francja)
Dojrzewanie: sierpień (VIII)
Zwykle grusza Żyfardka dojrzewa w połowie sierpnia (VIII). Przy dobrej pogodzie pierwsze owoce są gotowe czasem już pod koniec lipca (VII).
Gruszki Żyfardki źle się przechowują. Trzeba je szybko zjadać.
Owoce: duże i średniej wielkości (długość około 9 cm); mają kształt lekko wydłużony; skórka cienka, żółtozielona, z licznymi rdzawymi plamkami oraz lekkim, rdzawoczerwonym rumieńcem; miąższ żółtobiały, soczysty, bardzo smaczny, miękki, bardzo słodki, lekko korzenny i kwaskowy
Przeznaczenie: do jedzenia na surowo
Gleba: przeciętna, wilgotna, najlepiej z dodatkiem gliny; najlepiej lekko kwaśna (pH 6,2-6,7)
Grusza Żyfardka jest niewybredna co do żyzności gleby. Źle rośnie, jeśli ma za sucho. To odmiana wyhodowana nad jeziorem! Lubi wilgoć.
Stanowisko: słoneczne, toleruje lekki półcień
Drzewo osiąga średnie rozmiary. Owocuje obficie, ale nie zawsze co roku.
Oporność: średnia na mróz, dobra na choroby
Zapylacze: Bonkreta Williamsa, Diuszesa Wczesna, Krzywka
Ciekawostki
- Grusza Żyfardka pochodzi z ogrodu świętego Mikołaja w Angers we Francji. Odkrył ją tam Nicolas Giffard – na jego cześć otrzymała nazwę. Najprawdopodobniej była to samosiewka.
- Ogród świętego Mikołaja w Angers ma specyficzny klimat. Jest położony wokół sztucznego jeziora utworzonego po kopalni kamienia z X wieku. Z tego kamienia zbudowano pobliskie opactwo. Było to wotum dla Boga za uratowanie życia na morzu ówczesnemu hrabiemu z tych terenów. Grusza Żyfardka najlepiej rośnie, gdy ma „stawową” wilgoć.
- Gruszę Żyfardkę nadal można kupić m.in. we Francji, Niemczech, Polsce. Jest jednak rzadka.
O innych starych odmianach grusz CZYTAJ TUTAJ
Źródło:
*wiedza własna
*„Holenderski sad”, Groningen, J.B. Wolters, 1868 rok
*„Deutsche Pomologie”, Wilchelm Lauche, 1882-1883 rok
Rysunek gruszki Żyfardka z XIX wieku został opublikowany za zgodą biblioteki Wageningen UR w Holandii