Ma pyszne owoce. Grusza Dziekanka Lipcowa to stara odmiana, prawdopodobnie klasztorna. Owoce można jeść już w lipcu.
Inne nazwy: Beurré blanc d’Ete, Die Julidechantsbirne, Doyenne d’Ete, Doyenne de Juillet, Duanna, Franc Real d`Ete, Jolimont, Julidechantsbirne, Juli Dechantsbirne, Poire de Juillet, Sommer-Dechantsbirn, Summer Doyenne, Roi Jolimont
Pochodzenie: przed 1804 rokiem (Belgia)
Dojrzewanie: lipiec (VII)
To odmiana letnia, dojrzewająca w podobnym czasie jak Winiówka Francuska (znana też jako Małgorzatka).
Gruszki Dziekanki Lipcowe nadają się do jedzenia od razu po zbiorze (w drugiej połowie lipca). Ich trwałość jest krótka – zwykle do 3 tygodni.
Źle się przechowują. Nie nadają się do transportu, nawet na bliskie odległości.
„Z powodu miękkości i soczystości, (jej owoc – przyp. Niepodlewam) zaledwo może być w koszyku przeniesiony na niewielką odległość; do dalszego transportu nieprzydatny, za to nieoceniony do domowego użytku” – pisał „Ogrodnik Polski” w 1901 roku.
Owoce: małe (długość około 5 cm); mają kształt mocno kulisty i charakterystyczny długi ogonek; skórka cienka, delikatna, najpierw żółtozielona, a po dojrzeniu żółta, z rdzawymi plamkami oraz czerwonym rumieńcem; miąższ kremowy, bardzo soczysty, bardzo smaczny, miękki, rozpływający się w ustach, delikatnie ziarnisty; lekko pachną
Smak Dziekanek Lipcowych różni się w zależności od gleby i nasłonecznienia.
„W dobrych warunkach owoc wyborny” – napisał inż. Edward Zalewski w „Przeglądzie Ogrodniczym” z 1938 roku.
Przeznaczenie: do jedzenia na surowo
Gleba: przeciętna; najlepiej lekko kwaśna (pH 6,2-6,7)
Stanowisko: słoneczne
Drzewo rośnie wolno. Owocuje obficie.
Oporność: dobra
Gruszka Dziekanka Lipcowa dobrze znosi mróz. Młode drzewka warto na zimę zabezpieczać. Nie potrzebuje oprysków.
Zapylacze: brak danych
Ciekawostki
- Grusza Dziekanka Lipcowa najprawdopodobniej pochodzi z ogrodu klasztornego w miejscowości Mons w Belgii. Wskazuje na to m.in. jej nazwa – Dziekanka (tak dawniej nazywano gruszki z ogrodów przy kościołach). Opisana została pierwszy raz w 1804 roku, ale na pewno jest znacznie starsza.
Miejscowość Mons obecnie znajduje się w Belgii, przy granicy z Francją. Przez wieki przechodziła też wiele razy pod panowanie francuskie. Dlatego niektóre źródła podają, że gruszka Dziekanka Lipcowa to odmiana francuska.
- W Polsce Dziekanka Lipcowa była najbardziej popularna na początku XX wieku. Nie dorównała jednak nigdy popularności innej letniej odmiany – gruszy Lipcówka Kolorowa.
„Odmiana ta jest znacznie odporniejsza od Lipcówki (Lipcówki Kolorowej – przyp. Niepodlewam), wcześnie wstępuje w okres owocowania, owocuje obficie” – napisał inż. Stanisław Zalewski w „Przeglądzie Ogrodniczym” z 1938 roku.
- Gruszę Dziekanka Lipcowa można kupić m.in. we Francji, Niemczech, Polsce. Jest jednak rzadka.
Wykaz innych starych grusz opisanych na Niepodlewam CZYTAJ TUTAJ
Źródło:
- Wiedza własna
- Deutsche Pomologie, Wilchelm Lauche, 1882-1883 rok
- Ogrodnik Polski, 1901 rok
- Ogrodnik, 1922 rok
- Przegląd Ogrodniczy, 1938 rok
- Obstarten Sortennamen und Synonyme, Johann-Heinrich Rolff, 2001 rok
Rysunek gruszki Dziekanka Lipcowa z XIX wieku został opublikowany za zgodą biblioteki Wageningen UR w Holandii