Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Owocowe»Figa jadalna – uprawa, odporność, cięcie
Figa jadalna owocuje w polskim klimacie. Fot. Niepodlewam

Figa jadalna – uprawa, odporność, cięcie

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Owocuje w polskim klimacie. Figa jadalna jest średnio trudna w uprawie. Może rosnąć w gruncie, donicy, szklarni, oranżerii.

Figa jadalna owocuje w polskim klimacie. Fot. Niepodlewam
Figa jadalna owocuje w polskim klimacie. Fot. Niepodlewam

Cechy: drzewko lub krzew owocowy i ozdobny

Figa jadalna nadaje się do uprawy w gruncie, donicach, szklarni, oranżerii.

Figa jadalna jest uprawiana w Polsce od wieków. Dawniej sadzono ją w figarniach (rodzajach szklarni) oraz w gruncie. Była uważana za cenny lek (np. na głuchotę) oraz kosmetyk na piękną cerę, a nie – jak obecnie – za bakalie. Z drewna figi robiono łyżki kucharskie. Najlepsi kucharze uważali, że mieszanie dań figową łyżką sprawia, że są smaczniejsze i szybciej gotowe.

Obecnie figi uprawia się głównie dla owoców. Są roślinami żeńskimi lub męskimi. Jadalne owoce zawiązują tylko żeńskie. Proces zapylania kwiatów figi jest skomplikowany. Niekoniecznie trzeba mieć dwie figi (żeńską i męską), by doczekać się owoców. Jest wiele odmian, które zawiązują owoce bez zapylenia (partenokarpicznie), także w polskim klimacie.

Inne nazwy: Drzewo figowe, Ficus carica, Figa, Figa karyjska, Figa owocowa, Figa pospolita, Figowiec jadalny, Figowiec pospolity, Figowiec właściwy

Pochodzenie: Europa, Azja

Figa jadalna to jedno z najstarszych drzew owocowych na świecie. Uprawiana jest od tysięcy lat. To roślina biblijna.

Wysokość: 1-2 m

Szerokość: 0,5-1 m

Figa jadalna rośnie wolno.

Gałązka figi z owocami. Fot. Niepodlewam
Gałązka figi z owocami. Fot. Niepodlewam

Kwitnienie: maj – sierpień (V-VIII)

Kwiaty: bardzo niepozorne, trudne do zauważenia, bez wartości ozdobnej

Owoce: jadalne; małe i średniej wielkości (3-10 cm); skórka żółta, zielona, czerwona, fioletowa (w zależności od odmiany); miąższ różowy lub czerwony (w zależności od odmiany), słodki

Owoc figi to właściwie owocostan rzekomy powstały z kwiatostanu żeńskiego. Krzewy męskie zaś zawiązują tzw. kozie figi. Wyglądają jak niewyrośnięte owoce. Są puste w środku.

W polskim klimacie figa jadalna owocuje od lipca (VII) do mrozów. Problemem jest krótkie lato. Nie wszystkie owoce mogą zdążyć dojrzeć przed zimą, zwłaszcza na figach rosnących w gruncie.

Lepiej dojrzewają figi uprawiane w donicach i oranżeriach oraz nie nawożone zbyt obficie.

Figi można jeść na surowo oraz suszone. Owoce świeże źle się przechowują. Trzeba je szybko zjadać.

Stanowisko: słoneczne

Figa jadalna uwielbia słońce, zarówno w gruncie, szklarni, oranżerii, na parapecie. Figi doniczkowe powinny spędzać lato na zewnątrz, np. na tarasie.

Dodatkowo w gruncie trzeba ją sadzić od południa przy murach (bo nagrzewają się od słońca).

Figa uprawiana w donicy lubi spędzać lato na zewnątrz. Fot. Niepodlewam
Figa uprawiana w donicy lubi spędzać lato na zewnątrz. Fot. Niepodlewam

Ziemia: przeciętna, przepuszczalna; lekko kwaśna (pH 6-6,5)

Figa jadalna nie specjalnych wymagań co do ziemi. Toleruje także odczyn gleby bardziej kwaśny (do pH 5,5) oraz bardziej zasadowy (do pH 8).

Podlewanie: umiarkowane

Figa jadalna najwięcej wody potrzebuje od momentu wypuszczania liści wiosną do początku sierpnia (VIII). Nadmierne podlewanie późnym latem i jesienią sprawia, że figa jadalna zbyt intensywnie rośnie, wolniej drewnieje i jest słabo przygotowana do zimy. Nadmiar wody powoduje także wolniejsze dojrzewanie owoców.

Zimą figi rosnące w donicach i szklarniach podlewa się oszczędnie. Figi uprawiane w gruncie nie potrzebują zimą podlewania.

Nawożenie: od marca do 15 lipca (III-VII)

Figa jadalna nie potrzebuje obfitego nawożenia. Nadmiar nawozu i zbyt długie nawożenie powodują, że figi bujnie rosną lecz gorzej zimują i owocują.

Liść figowy. Fot. Niepodlewam
Liść figowy. Fot. Niepodlewam

Rozmnażanie: nasiona, sadzonki, odkłady powietrzne

  • Ukorzenianie sadzonek – od marca do maja (III-V). Najłatwiej ukorzeniają się sadzonki z tzw. piętką.
  • Odkłady powietrzne – od marca do maja (III-V).

Jak zrobić okłady powietrzne CZYTAJ TUTAJ

  • Siew nasion – wysiew wiosną do skrzynek na parapecie lub w szklarni. Do siewu nadają się tylko nasiona ze świeżych owoców fig.

Cięcie: nie ma potrzeby

Figa jadalna nie potrzebuje przycinania. Wiosną ucina się tylko gałązki przemarznięte i suche.

Żywe, ścięte gałązki dodawano kiedyś do potraw, by szybciej się gotowały. „Mięso gotowane z gałązkami rozpływa się” – pisał Józef Rostafińskie w „Zielniku czarodziejskim” z 1893 roku.

Wytrzymałość na mróz: od braku po dobrą

Tylko niektóre odmiany fig są odporne na mróz i zimują w gruncie w polskim klimacie.

Młode figi posadzone w gruncie trzeba zawsze zabezpieczać przed mrozem. Bardziej odporne na mróz są figi starsze, zdrewniałe.

Więcej o zimowaniu fig w gruncie CZYTAJ TUTAJ

Figi w donicach powinny zimować w nieogrzewanym lub słabo ogrzewanym pomieszczeniu z oknem, np. piwnicy lub garażu.

Lepiej zimują figi o pędach zdrewniałych. Fot. Niepodlewam
Lepiej zimują figi o pędach zdrewniałych. Fot. Niepodlewam

Choroby i szkodniki: odporna

Figa jadalna rośnie zdrowo. Najtrudniejsze jest jej przezimowanie. W gruncie figi mogą przemarzać, a w domu – schnąć.

Ciekawostki

  • Figa jadalna ma mleczny sok, w którym znajduje się lateks. Może on uczulać. Dlatego np. uszczykiwanie pędów figi lepiej robić w rękawicach.
  • Z figą jadalną (Ficus carica) spokrewnionych jest wiele popularnych roślin doniczkowych. To m.in. figowiec benjamina (Ficus benjamina) oraz figowiec sprężysty (Ficus elastica).

Więcej ciekawostek o figach na blogu Niepodlewam CZYTAJ TUTAJ

figa jadalna uprawa figa jadalna w gruncie figa uprawa figa w ogrodzie figowiec gatunki owoce egzotyczne uprawa rośliny egzotyczne jadalne
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleBukszpan drobnolistny – uprawa, odporność, cięcie
Next Article Zielistka – uprawa, rozmnażanie, cięcie

Related Posts

Jabłoń Paragon – uprawa i odporność

Jagoda kamczacka – uprawa, odporność, cięcie

Grusza Generał Tottleben – uprawa i odporność

Jeden komentarz

  1. Kuba on 17 kwietnia 2023 18:43

    Ja swoją figę wyhodowałem z nasion fig suszonych kupionych w sklepie. Nie muszą to być owoce świeże. Tak samo ktoś opisywał, że wyrosły rośliny z prażonych orzeszków ziemnych – to bzdura kiełek po takiej temperaturze już nie wyrośnie.

    Zaloguj się, aby odpowiedzieć

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 10% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Sekret soczyście zielonego trawnika – nawóz wysokoazotowy z dodatkiem mączki bazaltowej
  • Jałowiec chiński Gold Lace – uprawa i ciekawostki
  • Nawożenie zimowitów – jakie nawozy i termin
  • Spędzanie czasu na świeżym powietrzu – 5 trendów
  • Jak skutecznie pozbyć się turkucia podjadka z ogrodu?
  • Cięcie bukszpanu – kiedy i jak wykonać
  • Narcyz Classic Garden – uprawa i ciekawostki
  • Dlaczego warto zdecydować się na zamontowanie zbiornika na deszczówkę?
  • Sianie trawy krok po kroku: co zrobić, aby cieszyć się pięknym trawnikiem?
  • Odporna na suszę, odporna na psa – jaką wybrać mieszankę traw?
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Przyśpieszanie kiełkowania ogórków. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania ogórków – jak moczyć nasiona
  • Kwiaty osteospermum są podobne do margarytek i stokrotek.  Fot. Niepodlewam Osteospermum – uprawa i odporność
  • Przykład dobrego sąsiedztwa: seler i por. Te warzywa mają podobne wymagania pokarmowe - lubią dużo potasu. Fot. Niepodlewam Seler – obok jakich roślin sadzić
  • Nasiona fasoli są duże. Jedne z największych ma fasola Piękny Jaś. Fot. Niepodlewam Siew fasoli - jak głęboko i kiedy
  • Przyśpieszanie kiełkowania fasoli to wcześniejszy plon. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania fasoli – jak moczyć nasiona
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.