To tyczna, polska odmiana. Fasola Gazela ma smaczne, żółte, szerokie strąki, bez tendencji do włóknienia. Nadaje się także na suche nasiona.
Inne nazwy: Fasola Gazela, Fasola tyczna Gazela, Fasola tyczna szparagowa Gazela, Fasola zwyczajna Gazela, Fasola zwykła tyczna Gazela, Phaseolus coccineus Gazela
Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: 200-300 cm
Szerokość: około 60 cm
To odmiana tyczna typu mamut. Potrzebuje mocnych podpór. Obficie plonuje.
Ma duże, żółte, płaskie strąki o długości około 20 cm. Kwitnie na biało.
Rozmnażanie: nasiona
Fasola Gazela wschodzi po 3-10 dniach, jeżeli ziemia jest ciepła (co najmniej 15 stopni Celsjusza). Gdy ziemia jest zimna, wschodzenia nasion trwa dłużej.
Suche nasiona mają kolor brązowy. Są średniej wielkości.
Fasolę Gazelę sieje się od 15 maja do 7 lipca (V-VII).
Więcej o siewie fasoli CZYTAJ TUTAJ
Głębokość siewu: 4-5 cm
Zbiór: lipiec – wrzesień (VII-IX)
Zastosowanie: do gotowania, dania duszone, wegetariańskie pasztety, sałatki, zupy, na suche nasiona
Fasola Gazela to odmiana uniwersalna. Nadaje się do uprawy na zielono – w postaci niedojrzałych strąków gotowanych czy duszonych w całości, ale także na suche ziarno.
Strąki są duże, mięsiste, bardzo smaczne. Nie mają tendencji do włóknienia.
Nadaje się na zielone parawany w ogrodzie oraz na balkonie. Szybko rośnie.
Stanowisko: słoneczne
Gdzie siać: warzywnik, przy pergolach, ogrodzeniach, kratkach, w dużych donicach oraz skrzynkach na balkonie
Gleba: przeciętna, próchnicza, lekko wilgotna; odczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego (pH 6,5-7,5)
Najlepiej rośnie w drugim i trzecim roku po oborniku. Lubi też kompost – około 40-50 l (4-5 wiader) na 10 metrów kwadratowych.
Źle rośnie w ziemi podmokłej i bardzo suchej.
Podlewanie: umiarkowane
Najwięcej wody potrzebuje podczas wschodzenia oraz kwitnienia i zawiązywania strąków.
Nawożenie: w amatorskiej uprawie nie ma potrzeby
Odporność na mróz: brak
Choroby i szkodniki: w uprawie amatorskiej nie sprawia większych problemów
Gazela ogólnie rośnie zdrowo.
Z chorób mogą ją atakować m.in. antraknoza fasoli, bakterioza obwódkowa fasoli, fuzaryjne więdnięcie fasoli, szara pleśń, zaś szkodników – przędziorek chmielowiec, mszyca burakowa, rolnice, śmietka kiełkówka.
Warto wiedzieć
- Fasola Gazela to polska odmiana sprzed 2002 roku.