
Ma dość mocno kędzierzawe liście. Endywia De Meaux to stara odmiana francuska. Tworzy luźne rozety średniej wielkości lub duże.
Inne nazwy: Cichorium endivia De Meaux, Cykoria endywia De Meaux, Szczerbak De Meaux
To odmiana typu kędzierzawa (fryzowana).
Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: około 20 cm
Szerokość: około 20 cm
Endywie De Meaux tworzą średniej wielkości lub duże, luźne rozety. Liście nie zwijają się w główki.
Podczas zbioru liście można obrywać pojedynczo lub wyrywać całe rośliny w korzeniami.
Rozmnażanie: nasiona
Endywię sieje się w marcu (III), pod koniec czerwca (VI) oraz w lipcu (VII).
Zbiór: maj (V) – z siewy wiosennego, od sierpnia (VIII) do mrozów – z siewu letniego
Zastosowanie: sałatki, na kanapki, dekoracja dań
Ta stara odmiana uważana jest za jedną z najsmaczniejszych wśród endywii. Jej liście mają delikatniejszy smak dzięki bieleniu. Zabieg polega na przewiązaniu sznurkiem (w połowie liści) na 2-3 tygodnie przed zbiorem.
Endywia De Meaux ma ozdobne, dość mocno kędzierzawe liście.
Stanowisko: słoneczne
Gdzie siać i sadzić: warzywnik, donice

Gleba: przeciętna, próchnicza; odczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego (pH 6,5-7,5)
Najlepiej rośnie w drugim roku po oborniku. Lubi również stanowiska nawiezione kompostem.
Nie należy siać endywii po cykorii oraz sałacie.
Podlewanie: umiarkowane
Nawożenie: w amatorskiej uprawie nie ma potrzeby
Odporność na mróz: do około minus 10 stopni Celsjusza
Choroby i szkodniki: odporna
Nie sprawia większych problemów. Bywa atakowana przez choroby grzybowe, jak mączniak prawdziwy, mączniak rzekomy, szara pleśń.
Występowaniu chorób grzybowych sprzyjają nadmierne podlewanie oraz podmokła gleba.
Warto wiedzieć
- Nazwa De Meaux nawiązuje do pochodzenia tej odmiany endywii. Ta stara odmiana wywodzi się z okolic miejscowości Meaux we Francji. Endywia De Meaux była znana już przed 1900 rokiem.