Ma wyjątkowo smaczne, niewielkie owoce. Dynia olbrzymia Small Sugar to bardzo stara amerykańska odmiana. Jest niewymagająca.
Inne nazwy: Cucurbita maxima Small Sugar
Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: około 50 cm
Długość: 200-300 cm
Pędy dyni Small Sugar wiją się po ziemi. Mogą też wspinać się po podporach.
Liście są ciemnozielone.
Kwitnienie: czerwiec – sierpień (VI-VIII)
Ma oddzielne kwiaty męskie i żeńskie. Wszystkie są żółte. Owoce zawiązują się jedynie z kwiatów żeńskich.
Rozmnażanie: nasiona
Zbiór: sierpień – październik (VI-X)
Z jednej dyni Small Sugar zbiera się 3-5 owoców. Każdy waży po około 3 kg, ale zdarzają się większe.
Owoce: małe; okrągłe, lekko spłaszczone i żebrowane; skórka najpierw zielono-pomarańczowo, a następnie pomarańczowa; miąższ pomarańczowy, pachnący
Zastosowanie: miąższ – zupy, zapiekanki, placki, ciasta; nasiona – przekąska
To bardzo smaczna dynia wyróżniająca się pięknym, ciemnopomarańczowym miąższem. Skórkę w pełni dojrzałych owoców można bez większego problemu kroić nożem.
Dynie Small Sugar nadają się na jesienne dekoracje.
Stanowisko: słoneczne
Gdzie siać i sadzić: warzywnik
Gleba: żyzna; pH 6-7
Najlepiej rośnie w pierwszym roku po oborniku lub na dużej dawce kompostu. Toleruje ziemię przeciętną.
Podlewanie: umiarkowane
Nawożenie: raz w tygodniu, od pojawienia się pierwszych owoców do końca lipca (VII)
Polecane są nawozy naturalne.
Odporność na mróz: brak
Choroby i szkodniki: jak innych roślin dyniowatych
To wyjątkowo odporna odmiana. Nie sprawia większych problemów.
Czasem może być porażana przez mączniaka prawdziwego (zwłaszcza w drugiej połowie lata). Ze szkodników uciążliwe bywają przędziorek chmielowiec oraz mączlik szklarniowy.
Warto wiedzieć
- Dynia Small Sugar to bardzo stara amerykańska odmiana. Wyhodowano ją prawdopodobnie w XVIII wieku. Była i jest znana pod wieloma nazwami, jak Boston Golden Sugar, Early Sugar, Golden Sugar, New England Pie.
Nazwę Small Sugar można przetłumaczyć (z języka angielskiego) jako Mała Słodka.