Ma duże owoce i obficie plonuje. Dynia Makaronowa Warszawska to polska odmiana. Świetnie smakuje m.in. w placuszkach, zapiekankach, zupach.
Inne nazwy: Cucurbita pepo Makaronowa Warszawska, Dynia zwyczajna Makaronowa Warszawska
Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: 80-100 cm
Szerokość: około 100 cm
Dynia Makaronowa Warszawska ma kształt krzaka. Zajmuje dużo miejsca. Na jedną dynię trzeba przeznaczyć co najmniej metr kwadratowy powierzchni.
Liście są ciemnozielone.
Kwitnienie: czerwiec – wrzesień (VI-IX)
Dynia Makaronowa Warszawska ma kwiaty męskie i żeńskie. Wszystkie są żółte.
Rozmnażanie: nasiona
Dynia Makaronowa Warszawska wschodzi po 7-10 dniach, ale jeśli ma ciepło (od 20 stopni Celsjusza).
Dynię Makaronowa Warszawska można siać na dwa sposoby:
- Siew do gruntu – od 15 do 31 maja. Nasiona umieszcza się po 1-2 sztuki w oddzielnych dołkach. Jeśli blisko wzejdą dwa nasiona, słabszą dynię trzeba usunąć.
- Rozsada – nasiona sieje się osobno do małych doniczek od 20 do 30 kwietnia (IV). W doniczce można siać po 1-2 nasiona. Jeśli wzejdą oba, słabszą sadzonkę trzeba usunąć. Rozsadę dyni wysadza się do gruntu w drugiej połowie maja lub na początku czerwca (V-VI).
Więcej o siewie dyni CZYTAJ TUTAJ
Zbiór: czerwiec – październik (VI-X)
Dynia Makaronowa Warszawska owocuje bardzo obficie. Z jednej rośliny zbiera się dziesiątki kilogramów owoców. Przy dobrej pogodzie dynia Makaronowa Warszawska owocuje aż do pierwszych przymrozków. Dla 4-osobowej rodziny wystarczą 1-2 dynie Makaronowe Warszawskie w ogrodzie.
Owoce: duże; owalne; skórka jasnozielona w drobne cętki, żółta od strony ziemi; miąższ kremowy
Zastosowanie: owoce – na zapiekanki, placki, zupy, ciasta; kwiaty można panierować i smażyć
Dynia Makaronowa Warszawska jest delikatna w smaku, bardzo smaczna. Młode owoce można jeść bez obierania ze skórki. Szczególnie pyszne są smażone placuszki z tej odmiany. Przypominają w smaku omlety.
Stanowisko: słoneczne; toleruje delikatny półcień
Gdzie siać i sadzić: warzywnik
Gleba: żyzna; pH 6-7
Dynia Makaronowa Warszawska najlepiej rośnie w pierwszym roku po oborniku. Obornik można zastąpić kompostem – około 40-50 l (4-5 wiader) na 10 metrów kwadratowych. Ta odmiana jest żarłoczna.
Jeśli ziemia jest słaba, zawiązuje mniej owoców.
Podlewanie: umiarkowane
Dynia Makaronowa Warszawska lubi lekko wilgotną ziemię. Najwięcej wody potrzebuje w czasie zawiązywania owoców. Mocno się korzeni. Korzystnie ściółkować ją słomą.
Nawożenie: raz w tygodniu, od pojawienia się pierwszych owoców do końca lipca (VII)
Najlepsze są nawozy naturalne, np. gnojówki roślinne i zwierzęce.
Odporność na mróz: brak
Mimo braku odporności na mróz, dynia Makaronowa Warszawska potrafi przetrwać duży grad. Szybko się po nim regeneruje.
Choroby i szkodniki: jak innych roślin dyniowatych
Dynia Makaronowa Warszawska rośnie zdrowo. Nie sprawia większych problemów.
W czasie dłuższej, deszczowej pogody owoce mogą gnić.
Ze szkodników dynię Makaronowa Warszawska może atakować przędziorek chmielowiec.
Warto wiedzieć
- Dynia Makaronowa Warszawska to polska odmiana. Wyhodowano ją w latach 90. XX wieku.