Ma pomarańczowe, niezbyt duże owoce. Dynia Hokkaido wyhodowana została ponad 100 lat temu w Japonii. Jest wyjątkowo smaczna.
Inne nazwy: Cucurbita maxima Hokkaido, Dynia olbrzymia Hokkaido, Red kuri, Uchiki kuri
Dynia Hokkaido to podtyp dyni olbrzymiej. Wbrew nazwie, nie ma olbrzymich owoców. Osiągają one zwykle wagę 1-1,5 kg.
Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: około 60 cm
Długość: 200-300 cm
W zależności od sposobu uprawy płoży się po ziemi albo wspina przy mocnych podporach. Jeśli jest uprawiana przy podporach, należy ją podwiązywać do podpór.
Liście: zielone
Kwitnienie: czerwiec – sierpień (VI-IX)
Ma oddzielne kwiaty męskie i żeńskie. Wszystkie są żółte. Owoce zawiązują się tylko z kwiatów żeńskich.
Rozmnażanie: nasiona
Wschodzi po 7-10 dniach w temperaturze od 20 stopni Celsjusza.
Zbiór: lipiec – październik (VII-X)
Z jednej rośliny zbiera 2-3 owoce. Każdy waży zwykle po 1-1,5 kg (zdarzają się większe). Można też zrywać małe owoce, wtedy Hokkaido zawiązuje ich więcej.
Owoce: małe; kształt przypominający cebulę; skórka pomarańczowa lub czerwonopomarańczowa, gładka, z lekką fakturą; miąższ pomarańczowy
Zastosowanie: zupy, zapiekanki, placki, ciasta, kopytka
Dynie Hokkaido uważane są za jedne z najsmaczniejszych. Miąższ jest słodki, bez zwłóknień, z nutą orzechów. Jadalna jest także skórka (nawet dojrzałych dyń). Bardzo dobrze się przechowują.
Stanowisko: słoneczne; toleruje lekki półcień
Gdzie siać i sadzić: warzywnik
Gleba: żyzna; pH 6-7
Najlepiej rośnie w pierwszym roku po oborniku lub na dużej dawce kompostu. Toleruje słabszą ziemię.
Podlewanie: umiarkowane
Nawożenie: raz w tygodniu, od pojawienia się pierwszych owoców do końca lipca (VII)
Odporność na mróz: brak
Choroby i szkodniki: jak innych roślin dyniowatych
Rośnie zdrowo. Nie sprawia większych problemów.
Podczas wschodzenia mogą ją zjadać ślimaki. Rzadko bywa atakowana przez przędziorki chmielowce oraz mączliki.
Warto wiedzieć
- Dynia Hokkaido pochodzi z Japonii. Najprawdopodobniej wyhodowana została w latach 30. XX wieku przez Saichirō Matsumoto w miejscowości Utsugi (stąd japońskie nazwy dyni: Uchiki i Uchiki kuri). Po II wojnie światowej nasiona tej dyni sprowadzał japoński sklep spożywczy Hiroshi Kozaki w Stuttgarcie w Niemczech. Sprzedawano je jako dynia Hokkaido, gdyż były przywożone z tej japońskiej wyspy. I tak powstała obecna nazwa.
- Niewykluczone, że dynia Hokkaido wywodzi się od dyni Hubbard. Ten podtyp dyni jest uprawiany w Japonie od połowy XIX wieku. Owoce są zielone, a miąższ – pomarańczowy.
- Dynie Hokkaido stały się popularne w Polsce dopiero pod koniec XX wieku.