![](https://i0.wp.com/niepodlewam.pl/wp-content/uploads/2023/08/baner-sklepu-niepodlewam.jpg?w=788&ssl=1)
Własny tunel foliowy to przede wszystkim możliwość uprawy własnych, sezonowych warzyw bez względu na kaprysy pogody. Ale nie tylko! Warto go mieć z kilku powodów.
![](https://i0.wp.com/niepodlewam.pl/wp-content/uploads/2022/02/tunel-foliowy-dlaczego-warto-mieć.jpg?resize=680%2C453&ssl=1)
Każdy ma inne powody, by mieć tunel foliowy. Główny to możliwość uprawy warzyw: tańszych niż w sklepach, ekologicznych oraz w ulubionych odmianach. Od końca zimy aż do później jesieni! Tunele foliowe chronią rośliny przed niesprzyjającą aurą: mrozem, wiatrem, ulewami, gradem. Dzięki uniezależnieniu od pogody, można siać oraz sadzić wcześniej i później niż w gruncie. Zwykle w tunelach foliowych uprawia się warzywa i zioła. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby mieć w nich także np. krzewy owocowe, które często przemarzają w polskim klimacie, jak winorośl Skarb Panonii.
Oto powody dla których warto mieć tunel foliowy:
1. Uprawa wczesnych warzyw
Przełom zimy i wiosny to czas, gdy warzywa są najdroższe w sklepach. Poza tym ich wybór jest wtedy wyjątkowo mały. W tunelu foliowym sezon na własne, wczesne warzywa można mieć o kilka tygodni wcześniej niż z gruntu. Jak to możliwe? Powietrze oraz ziemia w tunelu foliowym nagrzewają się od słońca. W takiej glebie szybciej kiełkują nasiona, a rośliny są mniej narażone na przemarznięcie. Nawet, jeśli dni są chłodniejsze, gleba w foliaku jest zawsze cieplejsza niż w ogrodzie. Już od wczesnej wiosny w tunelu foliowym można mieć takie warzywa jak cebula siedmiolatka, roszponka, rzodkiewka, sałata, szpinak zwyczajny.
![](https://i0.wp.com/niepodlewam.pl/wp-content/uploads/2022/02/tunel-foliowy-na-działkę.jpg?resize=680%2C569&ssl=1)
2. Przedłużenie sezonu wegetacyjnego
Tunel foliowy umożliwia także przedłużenie sezonu wegetacyjnego na własne warzywa. Dzięki temu, że chroni przed chłodem, można wcześniej siać i sadzić oraz dłużej zbierać warzywa ciepłolubne jak: arbuz, bakłażan, cukinia, melon, miechunka pomidorowa, ogórek, papryka, pomidor, szpinak nowozelandzki.
Jesienią – gdy sezon na warzywa ciepłolubne się skończy – w tunelu foliowym uprawia się warzywa lubiące chłód jak endywia, kapusta pak choi, kapusta pekińska, komatsuna, mizuna, rzodkiewka, sałata masłowa i lodowa, seler. Ich zbiór często trwa aż do grudnia.
3. Jakość pod kontrolą
Warzywa uprawiane bez chemii i nawozów sztucznych – to zwykle priorytet. Coraz więcej osób zwraca też uwagę, jakich nawozów organicznych używa się w uprawach, np. czy są to nawozy wegańskie. Własne, sezonowe warzywa bio – w dodatku w dużych ilościach – nie są trudne do wyhodowania. Pomocny jest w tym m.in. tunel foliowy. Wtedy ma się 100% gwarancji, w jakiej ziemi rosły warzywa oraz jakie nawozy i środki ochrony były używane.
![](https://i0.wp.com/niepodlewam.pl/wp-content/uploads/2022/02/tunel-foliowy-wysoki-na-pomidory.jpg?resize=680%2C453&ssl=1)
4. Rzadkie odmiany warzyw
Warzywa sprzedawane w sklepach to najczęściej wielkotowarowe odmiany. Wyglądają atrakcyjnie na półkach, ale z ich smakiem bywa różnie, np. pomidorów malinowych. W tunelu foliowym uprawiać można gatunki i odmiany rzadkie, jak arbuzy z żółtym miąższem, fasolniki ze strąkami długości co najmniej 50 cm, miechunkę brazylijską na domowe rodzynki czy miechunkę pomidorową do dań meksykańskich. Co roku można mieć w tunelu inne pomidory: czarne, malinowe, żółte, pomarańczowe. Podobnie jest z ogórkami! W sklepach nie ma ogórków białych i żółtych, a w foliaku rosną bardzo dobrze. Dzięki temu domowe posiłki są bardziej urozmaicone. Poznaje się także nowe smaki.
5. Zamiast inspektu i rozsadnika
Mały tunel foliowy, np. o powierzchni do 2 m², można użytkować również jak inspekt lub rozsadnik. Rzadko kto ma wiosną aż tak tyle miejsca na parapetach w mieszkaniu, by zmieściły się na nich wszystkie rozsady warzyw oraz kwiatów. Dla niektórych roślin w mieszkaniu jest też za ciepło. Od wczesnej wiosny w tunelu dobrze rośnie np. rozsada kapusty białej, czerwonej, włoskiej, a także brukselki, kalafiorów, brokułów. Na przełomie kwietnia i maja w takim tunelu można hartować m.in. bakłażany, pomidory, paprykę, pelargonie, zanim zostaną posadzone na miejsca stałe.
Od końca zimy do późnej wiosny foliak nadaje się na rozsadnik. Dobrze ukorzeniają się w nim sadzonki krzewów owocowych i ozdobnych, np. sztobry winorośli. Łatwiej utrzymać w nim odpowiednią wilgotność ziemi i powietrza.
![](https://i0.wp.com/niepodlewam.pl/wp-content/uploads/2022/02/tunel-foliowy-inspekt.jpg?resize=680%2C453&ssl=1)
6. Tańsza alternatywa dla szklarni
Tunel jest tańszy niż szklarnia i bardziej prosty w montażu. Dlatego, jeśli planowana jest uprawa pod osłonami w ogrodzie czy na działce, to najlepiej zacząć właśnie od foliaka. Jego ustawienie przypomina rozkładanie namiotu. Nie jest potrzebny fundament. Mniej skomplikowane – w porównaniu do szklarni – jest przeniesienie go w inne miejsce. To ułatwia zmianowanie oraz znalezienie dla tunelu optymalnego miejsca w ogrodzie (powinno być nasłonecznione). Poza tym folię można zdejmować na lato, np. z niskiego tunelu. Wtedy arbuzy, melony, ogórki czy inne warzywa rosną przez następne tygodnie jak w gruncie.
Tunele foliowe dostępne w sklepach to estetyczne konstrukcje pasujące do ogrodów małych i dużych. Ich posiadanie stało się modne – tak jak uprawa własnych warzyw, zdrowy styl życia i bycie eko. Gdzie szukać inspiracji? Na przykład na Ogrodosfera.pl gdzie możemy znaleźć nie tylko różne modele tuneli foliowych, ale także wiele zdjęć z aranżacjami ogrodów.
7. Podreperowanie budżetu domowego
Nawet bardzo mały tunel wystarcza, by zapewnić rodzinie świeże warzywa i zioła przez większą część roku. Pod folią rośliny uprawia się nie tylko w poziomie, czyli na fragmencie ziemi chronionej przez tunel. Równie dobrze rosną one w pionie: w skrzynkach i donicach ustawionych na półkach. Wiele warzyw, np. arbuz, fasolnik, ogórek czy pomidor, można też uprawiać przy sznurkach i innych podporach. Dzięki temu przestrzeń tunelu jest maksymalnie wykorzystana.
W uprawach pod osłonami szczególnie ważne jest planowanie zmiany nasadzeń. Najpierw – na przełomie zimy i wiosny – sieje się nowalijki. Potem jest czas na rozsady i warzywa ciepłolubne. Pod koniec lata sieje się warzywa odporne na chłód, jak kapusta pekińska, szpinak czy rzodkiewka. Warzywa zbiera się często na kilogramy, co przekłada się na bardzo duże oszczędności w domowym budżecie.
![](https://i0.wp.com/niepodlewam.pl/wp-content/uploads/2022/02/tunel-foliowy-na-rozasady.jpg?resize=680%2C453&ssl=1)