Ma okrągłe owoce w kolorze czerwonym. Dereń jadalny Juliusz to polska odmiana, wyhodowana z nasiona krzewu z XIX wieku. Jego owoce są świetne zwłaszcza na soki i do kiszenia.
Cechy: krzew
Dereń jadalny Juliusz to krzew owocowy i ozdobny. Jego owoce mają właściwości lecznicze.
Inne nazwy: Cornus mas Juliusz, Dereń właściwy Juliusz
Wysokość: około 3 m
Szerokość: około 3 m
Kwitnienie: marzec – kwiecień (III-IV)
Kwiaty: żółte, drobne
Kwiaty derenia jadalnego Juliusz rozwijają się przed liśćmi. Jest ich mnóstwo. Kwitnący dereń jadalny jest piękną ozdobą ogrodu. Bardzo lubią go odwiedzać pszczoły.
Owoce: jadalne; czerwone z odcieniem różowym; kuliste; miąższ słodko-kwaskowaty
Dereń jadalny Juliusz to jedna z najwcześniejszych odmian. Owoce zbiera się na przełomie sierpnia i września (VIII-IX).
Przeznaczenie: sok, kiszenie, kompot, owoce suszone, marynaty, nalewki (dereniówka), sałatki do jedzenia na surowo
Według danych Arboretum Bolestraszyce, w który ta odmiana została wyhodowana, owoce derenia jadalnego Juliusz zawierają 11% cukrów oraz 3% kwasów. Pestka zajmuje 13% owocu. W 100 g owoców jest około 45 mg witaminy C, 50 mg flawonoidów, 146 mg idydoidów.
Stanowisko: słoneczne lub półcień
Dereń jadalny Juliusz nadaje się także do prowadzenia przy murach oraz na wysokie żywopłoty, w tym strzyżone.
Gleba: przeciętna; odczyn obojętny lub lekko zasadowy (pH 7-7,5)
Podlewanie: młode drzewka – oszczędnie, starsze – nie ma potrzeby
Jedynie młode derenie jadalne Juliusz wymagają podlewania od czasu do czasu (przez pierwsze 3-4 lata uprawy).
Nawożenie: marzec – kwiecień (III-IV)
Dereń jadalny Juliusz nie ma dużych wymagań pokarmowych. Wybacza brak nawożenia. Nie lubi dużych dawek nawozu.
Używać można np. kompostu lub granulowanego obornika owczego.
Rozmnażanie: odkłady, sadzonki, odrosty korzeniowe, szczepienie
Cięcie: styczeń – luty (I-II) lub sierpień – wrzesień (VIII-IX)
Wszystkie derenie jadalne mocno płaczą po cięciu wiosennym, co je osłabia. Dlatego trzeba je ciąć już zimą – na przełomie stycznia i lutego (I-II) albo pod koniec lata.
Jeśli dereń jest formowany, np. przy murze lub prowadzony jako strzyżony żywopłot, można dodatkowo go przyciąć w czerwcu (VI).
Wytrzymałość na mróz: doskonała
Dereń jadalny Juliusz jest odporny na największe mrozy.
Choroby i szkodniki: odporny
Dereń jadalny Juliusz rośnie zdrowo. Jest bardzo odporny. Nie potrzebuje żadnych oprysków.
Zapylacze: samopylny i obcopylny
Kwiaty derenia jadalnego Juliusz mogą być zapylane własnym pyłkiem. Większy plon jest jednak, jeśli pyłek pochodzi z innych dereni (dowolnych odmian).
Ciekawostki
- Dereń jadalny Juliusz to polska odmiana. Wyhodowany został z nasiona w Arboretum Bolestraszyce pod koniec XX wieku. Nasiono pochodziło ze starego ogrodu dworskiego w miejscowości Prałkowce (woj. podkarpackie). Dwór został zniszczony w czasie II wojny światowej. Przez około 100 lat należał do rodziny Drużbackich.
Drużbaccy ufundowali w Prałkowcach m.in. cerkiew, kaplicę, ochronkę.
- Nazwa derenia jadalnego Juliusz upamiętnia Juliusza Słowackiego (1809-1849) – słynnego polskiego poetę, zaliczanego do Wieszczy Narodowych.
- W Arboretum Bolestraszyce wyhodowano z nasion wiele odmian derenia jadalnego, nie tylko Juliusza. Nasiona często pochodziły z dereni posadzonych w XIX wieku. Odmiany bolestraszyckie derenia jadalnego to m.in. Bolestraszycki, Dubiany, Florianka, Kotula, Kresowiak, Paczoski, Podolski, Szafer.