Bardzo obficie owocuje. Cukinia Goldena ma żółte owoce jak duże maczugi. To smaczna odmiana, rozpływająca się podczas duszenia.
Inne nazwy: Cucurbita pepo Goldena, Dynia zwyczajna Goldena
Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: około 60-90 cm
Szerokość: około 100 cm
Cukinia Goldena ma kształt krzaka. Przeciętnie na jedną roślinę należy przeznaczyć 1 metr kwadratowy powierzchni. Ma kwiaty męskie i żeńskie. Jej kwiaty są żółte.
Liście są ciemnozielone w srebrzyste, nieregularne plamy.
Kwitnienie: czerwiec – październik (VI-X)
Rozmnażanie: nasiona
Cukinia Goldena wschodzi po 7-10 dniach, ale jeśli jest ciepło. Nasiona cukinii kiełkują w temperaturze od 20 stopni Celsjusza.
Cukinie Goldena można siać na dwa sposoby:
Siew do gruntu – od 15 maja do 15 czerwca. Nasiona umieszcza się po 1-2 sztuki w oddzielnych dołkach. Jeśli wzejdą dwa nasiona, słabszą cukinię należy usunąć.
Rozsada – nasiona sieje się osobno do małych doniczek od 20 do 30 kwietnia (IV). W doniczce można siać po 1-2 nasiona. Jeśli wzejdą oba, słabszą sadzonkę należy usunąć.
Rozsadę cukinii wysadza się do gruntu pomiędzy 20 maja a 20 czerwca (V-VI). Cukinię należy przesadzać ostrożnie z nienaruszoną bryłą ziemi, gdyż źle znosi przesadzanie.
Zbiór: czerwiec – październik (VI-X)
Cukinia Goldena owocuje aż do pierwszego mrozu.
Owoce cukinii Goldena są duże, w kształcie maczugi. Skórka jest żółta, w pełni dojrzałości w odcieniu pomarańczowym.
Miąższ ma kolor jasnokremowy, a pod skórką – żółty.
Z krzaka zbiera się około 10-15 kg owoców. Cukinia Goldena owocuje obficie.
Zastosowanie: owoce – na zapiekanki, placki, leczo, sałatki, marynaty oraz na surowo (młode owoce); kwiaty można panierować i smażyć
Cukinia Goldena ma miąższ gruby, zwięzły, delikatny w smaku. Młode owoce nadają się do jedzenia razem ze skórką i niedojrzałymi nasionami. Nasion jest dużo.
Najsmaczniejsze są owoce ze skórką żółtą. Dojrzałe, prawie pomarańczowe owoce mają skórkę twardą i są trudne do krojenia.
W duszeniu cukinie Goldena szybko stają się miękkie, wręcz się rozpływają.
Stanowisko: słoneczne
Cukinia Goldena w półcieniu słabo plonuje, a cieniu – wcale. Najlepiej rośnie w miejscach osłoniętych od wiatru.
Gdzie siać i sadzić: warzywnik
Gleba: żyzna; pH 6-7
Cukinia Goldena najlepiej rośnie w pierwszym roku po oborniku. Jeśli obornika nie było, warto zasilić ziemię kompostem – około 40-50 l (4-5 wiader) na 10 metrów kwadratowych. Jest żarłoczna.
Gdy ziemia jest słaba, osiąga mniejsze rozmiary i zawiązuje mało owoców.
Podlewanie: umiarkowane
Cukinia Goldena mieć lekko wilgotną ziemię. Najwięcej wody potrzebuje w czasie zawiązywania owoców. Korzeni się średnio głęboko. Lubi ściółkowanie np. słomą.
Nawożenie: w amatorskiej uprawie nie ma potrzeby
Odporność na mróz: brak
Choroby i szkodniki: jak innych roślin dyniowatych
Cukinia Goldena rośnie zdrowo. Z chorób zagrażają jej mączniak rzekomy i mączniak prawdziwy.
Ze szkodników cukinie Goldena może atakować przędziorek chmielowiec.
Warto wiedzieć
- Nazwę Goldena można przetłumaczyć (z języka angielskiego) jako Złota.