Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Warzywa»Bób Bartek – uprawa, smak, odporność
Bób Bartek to polska odmiana. Ma w strąkach po 4-5 nasiona. Najpierw są jasne, a potem robią się brązowe. Fot. Niepodlewam

Bób Bartek – uprawa, smak, odporność

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

To smaczna, polska odmiana. Bób Bartek sieje się od marca do 15 kwietnia. W strąkach ma po 4-5 duże nasiona.

Bób Bartek to polska odmiana. Ma w strąkach po 4-5 nasiona. Najpierw są jasne, a potem robią się brązowe. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Bob Bartek, Wyka bób Bartek, Vicia faba Bartek

Cechy: roślina jednoroczna

Ma nasiona bogate w białko. Nadają się na świeże i suszone ziarno. Na jednej roślinie jest po 7-10 strąków. W każdym znajduje się po 4-5 nasiona.

Świeże nasiona bobu Bartek są seledynowobiałe, zaś suszone – brązowe.

Korzenie bobu Bartek wiążą azot z powietrza. Po zebraniu nasion warto je zostawić w ziemi albo wrzucić do kompostownika. Wzbogacą w azot ziemię w ogrodzie.

Wysokość: około 70 cm

Bób Bartek ma kwiaty czarno-białe. Fot. Niepodlewam

Rozmnażanie: nasiona

Kiedy siać bób Bartek:

  • Marzec
  • Kwiecień – najlepiej tylko do 15 tego dnia

Bób Bartek można siać nawet do końca kwietnia (IV) oraz w pierwszych dniach maja (V). Jednak wtedy jest mocno atakowany przez czarne mszyce. Im późniejszy siew bobu, tym mniejszy plon.

Możliwy jest siew bobu nawet już w lutym. Jednak wtedy bób Bartek uprawia się z rozsady.

Jak zrobić rozsadę bobu CZYTAJ TUTAJ

Głębokość siewu: 4 cm

Nasiona bobu Bartek są duże. Każde umieszcza się w oddzielnym dołku.

Bób Bartek kiełkuje w temperaturze od 3-4 stopni Celsjusza (gleby). Lubi chłód. Świetnie znosi wiosenne przymrozki do minus 6 stopni Celsjusza.

Więcej o siewie bobu CZYTAJ TUTAJ

Suche nasiona bobu Bartek są brązowe. Fot. Niepodlewam

Zbiór: czerwiec – lipiec (VI-VII)

Strąki bobu Bartek zrywa się na bieżąco lub wszystkie, w zależności od zapotrzebowania w kuchni. Najsmaczniejsze są nasiona nie w pełni dojrzałe.

Zastosowanie: dania duszone, sałatki, nasiona gotowane

Bób Bartek ma nasiona delikatne w smaku, bardzo smaczne. Nie mają tendencji do rozgotowywania i rozpadania. Z ugotowanych nasion trzeba zdejmować skórkę.

Stanowisko: słoneczne

Bób Bartek dobrze plonuje tylko w nasłonecznionych miejscach.

Gdzie siać: grunt

Gleba: żyzna; najlepszy jest odczyn pH 6,2-7

Bób Bartek preferuje ziemię żyzną lecz toleruje również słabszą. Jednak w mniej żyznej ziemi zawiązuje mniej strąków, a w nich zwykle są tylko po 4 nasiona.

Już jesienią ziemię pod bób Bartek warto zasilić kompostem. Bardzo dobrze bób rośnie też w drugim i trzecim roku po nawożeniu obornikiem. Najlepsze są nawóz koński i nawóz owczy.

Uwaga! Trzeba unikać siewu bobu w ziemię świeżo nawożoną obornikiem lub kompostem. Ich zapach zwabia śmietkę kiełkówkę – groźnego szkodnika bobu (uszkadza kiełkujące rośliny).

Podlewanie: umiarkowane

Bób Bartek lubi wilgotną ziemię. Jeśli wiosna jest sucha, trzeba go podlewać. Ziemia nie powinna być jednak bardzo mokra.

Nawożenie: niepotrzebne

W uprawie amatorskiej bobu lepiej nie nawozić. Przenawożony bób częściej choruje. Zadbać trzeba o dobre przygotowanie ziemi przed siewem, czyli zasilenie jej np. kompostem.

Odporność na mróz: do minus 6 stopni Celsjusza

Bób Bartek preferuje chłodną, wilgotną wiosnę. Najlepiej kwitnie i zawiązuje strąki w temperaturze 15-18 stopni Celsjusza.

Choroby i szkodniki: odporny

Bób Bartek często atakuje mszyca trzmielinowo-bobowa (zwana także mszycą czarną, bobową lub burakową), a rzadziej – oprzędziki i śmietka kiełkówka.

Występowaniu czarnej mszycy można zapobiegać bez chemicznych oprysków. Trzeba siać bób Bartek jak najwcześniej oraz go ogławiać.

Jak ogławiać bób CZYTAJ TUTAJ

Bób Bartek częściej choruje, jeżeli zostanie przenawożony azotem oraz gdy wiosna jest ciepła i wilgotna. Chorobom bobu w dużym stopniu zapobiega zmianowanie.

Bób powinien być siany w tym samym miejscu nie częściej niż co 3-4 lata.

Mszyce na bobie Bartek. Fot. Niepodlewam

Warto wiedzieć

  • Bób Bartek to polska odmiana wyhodowana na początku XX wieku.
  • Nasiona bobu zawierają naturalną lewodopę. To aminokwas zalecany w terapii osób chorych na Parkinsona i zagrożonych tą chorobą.
bób bób odmiany bób odmiany polskie
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleRóża Jazz – uprawa, odporność, cięcie
Next Article Śliwa Jerozolimka – uprawa, odporność, zapylacze

Related Posts

Ziemniak – uprawa w ogrodzie

Pietruszka naciowa Astra – uprawa i smak

Szpinak Orbita – uprawa, smak, odporność

Comments are closed.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 10% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Sekret soczyście zielonego trawnika – nawóz wysokoazotowy z dodatkiem mączki bazaltowej
  • Jałowiec chiński Gold Lace – uprawa i ciekawostki
  • Nawożenie zimowitów – jakie nawozy i termin
  • Spędzanie czasu na świeżym powietrzu – 5 trendów
  • Jak skutecznie pozbyć się turkucia podjadka z ogrodu?
  • Cięcie bukszpanu – kiedy i jak wykonać
  • Narcyz Classic Garden – uprawa i ciekawostki
  • Dlaczego warto zdecydować się na zamontowanie zbiornika na deszczówkę?
  • Sianie trawy krok po kroku: co zrobić, aby cieszyć się pięknym trawnikiem?
  • Odporna na suszę, odporna na psa – jaką wybrać mieszankę traw?
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Przyśpieszanie kiełkowania ogórków. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania ogórków – jak moczyć nasiona
  • Kwiaty osteospermum są podobne do margarytek i stokrotek.  Fot. Niepodlewam Osteospermum – uprawa i odporność
  • Przykład dobrego sąsiedztwa: seler i por. Te warzywa mają podobne wymagania pokarmowe - lubią dużo potasu. Fot. Niepodlewam Seler – obok jakich roślin sadzić
  • Nasiona fasoli są duże. Jedne z największych ma fasola Piękny Jaś. Fot. Niepodlewam Siew fasoli - jak głęboko i kiedy
  • Przyśpieszanie kiełkowania fasoli to wcześniejszy plon. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania fasoli – jak moczyć nasiona
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.