Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Owocowe»Grusza Bera Liegela – uprawa, odporność, zapylacze
Grusza Bera Liegela – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR. W Polsce znana jest także jako Bera Ligla i Ligla Masłówka.

Grusza Bera Liegela – uprawa, odporność, zapylacze

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Doskonała, deserowa gruszka zimowa. Grusza Bera Liegela to stara odmiana prawdopodobnie z Czech. Jest odporna na mróz lecz wrażliwa na parcha.

Grusza Bera Liegela – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR. W Polsce znana jest także jako Bera Ligla i Ligla Masłówka.
Grusza Bera Liegela – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR. W Polsce znana jest także jako Bera Ligla i Ligla Masłówka.

Inne nazwy: Bera Ligla, Bera Liegla, Beurre dHiver de Liegel, Bischof Milde, Bichofs-Birne, Colomas Kostliche Winterbirnebutterbirne, , Furst Schawrzenberg, Graf Sternbergs Winter Liegels Winterbutterbirne, Herzogin Carroline Amalia, Ligels Butterbirne, Ligla Masłówka, Unique Masque, Supreme Coloma, Weinhuberin, Winterhuberin, Wintermuskateller

Pochodzenie: przed 1782 rokiem (prawdopodobnie Czechy)

Dojrzewanie: listopad-grudzień (XI-XII)

Gruszki Bera Liegela zbiera się w październiku (X). Do jedzenia nadają po co najmniej 2-3 tygodniach leżakowania w chłodzie (np. w lodówce, piwnicy).

Owoce: średniej wielkości (długość około 7 cm); lekko okrągłe; skórka jasnożółta, z lekkim rumieńcem od słońca; miąższ żółtobiały, bardzo smaczny, masłowy

Przeznaczenie: deserowe (do jedzenia na surowo), do ciast, deserów

Gleba: przeciętna; idealna jest ziemia lekko kwaśna (pH 6,2-6,7)

Grusza Bera Liegela jest tolerancyjna co do ziemi. Rośnie nawet na piasku, ale jeśli nie ma za sucho. Lepiej plonuje, gdy ziemia żyzna i lekko wilgotna.

Stanowisko: słoneczne

Grusza Bera Liegela nie może być wciśnięta między inne drzewa. Jej liście powinny szybko wysychać po deszczu (ze względu na małą odporność na parcha).

Oporność: dobra na mróz, słaba na parcha

Ogólnie grusze Liegela rośną zdrowo, ale – szczególnie w deszczowe lata – są atakowane przez parcha.

Słaba odporność na parcha to wada tej bardzo smacznej odmiany. Prosty sposób na zapobieganie tej chorobie to systematyczne grabienie opadłych liści spod grusz. Grzyb wywołujący parcha zimuje właśnie w opadłych liściach. Liście grusz można kompostować lub wyrzucać poza ogród.

Grusza Liegela powinna być także systematycznie cięta, by korona była luźna (liście szybciej wysychają po deszczu).

Zapylacze: Bonkreta Williamsa, Generał Leclerc, Patawinka

Ciekawostki

  • Grusza Bera Liegela ma nieznane pochodzenie. Najprawdopodobniej to czeska odmiana. Była znana już w 1782 roku. Jej odkrycie przypisuje się hrabiemu Colom, ale miało to być w Belgii.
  • Pod koniec XIX wieku grusza odmiany Bera Liegela była bardzo popularna zwłaszcza w północnych Czechach. Dziś także jest spotykana w Czechach oraz m.in. Niemczech, Belgii, Wielkiej Brytanii.
  • W Polsce grusza Bera Liegela to obecnie rzadkość. Na przełomie XIX i XX wieku była spotykana np. w sadach szkolnych. Uważana była za jedną z najlepszych gruszek zimowych.
  • Nazwa Bera Ligiela pochodzi od nazwiska Liegel. Upamiętnia Georga Liegela (1777-1862) – słynnego austriackiego pomologa, farmaceutę oraz kolekcjonera roślin sadowniczych. Szczególnie pasjonowały go drzewa owocowe pestkowe.

 

O innych starych odmianach grusz CZYTAJ TUTAJ

Źródło:
*wiedza własna
*„Sadownictwo gospodarskie”, Władysław Tyniecki, 1912 rok
*„Ogród szkolny”, Franciszek Langauer i Eustachy Wołoszczak, 1889 rok
*”Dwupostaciowość gruszek”, Edward Janczewski, 1898 rok
*”Deutsche Pomologie”, Wilchelm Lauche, 1882-1883 rok

Publikacja ryciny gruszki Bera Liegela z XIX wieku za zgodą biblioteki Wageningen UR w Holandii

grusze czeskie grusze na piasek grusze odmiany czeskie grusze odmiany zimowe grusze odporne na mróz grusze z XVIII wieku gruszki okrągłe najlepsze gruszki świata odmiany grusz stare odmiany stare odmiany grusz stare odmiany owocowe
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleRóża Chicago Peace – uprawa, odporność, cięcie
Next Article Jałowiec płożący Andorra Compact – uprawa, odporność, cięcie

Related Posts

Jabłoń Paragon – uprawa i odporność

Jagoda kamczacka – uprawa, odporność, cięcie

Grusza Generał Tottleben – uprawa i odporność

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 10% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Sekret soczyście zielonego trawnika – nawóz wysokoazotowy z dodatkiem mączki bazaltowej
  • Jałowiec chiński Gold Lace – uprawa i ciekawostki
  • Nawożenie zimowitów – jakie nawozy i termin
  • Spędzanie czasu na świeżym powietrzu – 5 trendów
  • Jak skutecznie pozbyć się turkucia podjadka z ogrodu?
  • Cięcie bukszpanu – kiedy i jak wykonać
  • Narcyz Classic Garden – uprawa i ciekawostki
  • Dlaczego warto zdecydować się na zamontowanie zbiornika na deszczówkę?
  • Sianie trawy krok po kroku: co zrobić, aby cieszyć się pięknym trawnikiem?
  • Odporna na suszę, odporna na psa – jaką wybrać mieszankę traw?
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Przyśpieszanie kiełkowania ogórków. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania ogórków – jak moczyć nasiona
  • Kwiaty osteospermum są podobne do margarytek i stokrotek.  Fot. Niepodlewam Osteospermum – uprawa i odporność
  • Przykład dobrego sąsiedztwa: seler i por. Te warzywa mają podobne wymagania pokarmowe - lubią dużo potasu. Fot. Niepodlewam Seler – obok jakich roślin sadzić
  • Nasiona fasoli są duże. Jedne z największych ma fasola Piękny Jaś. Fot. Niepodlewam Siew fasoli - jak głęboko i kiedy
  • Przyśpieszanie kiełkowania fasoli to wcześniejszy plon. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania fasoli – jak moczyć nasiona
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.