Jej uprawa w gruncie i donicach jest łatwa. Bazylia pospolita to świetna, pachnąca przyprawa. Ma właściwości lecznicze.
Inne nazwy: bazylek ogrodowy, bazylia anyżowa, balsam, bazylia ogrodowa, bazylia właściwa, bazylia wonna, bazylia zwyczajna, bazylijka, bazylika, bazyliszka polska, Ocimum basilicum
Cechy: bylina, ale uprawiana w Polsce jako roślina jednoroczna
Bazylia pospolita może być uprawiana w gruncie (z rozsady) albo w donicach. Jest nieodporna na duży mróz.
Teoretycznie bazylię można przechować przez zimę na parapecie w mieszkaniu. Jednak rzadko się to praktykuje, ponieważ bazylia pospolita łatwo rozmnaża się z nasion. Bazylia pospolita źle zimuje w ciepłych mieszkaniach.
Wysokość: 20-70 cm (w zależności od odmiany)
Kwitnienie: lipiec – sierpień (VII-VIII)
Bazylia pospolita ma kwiaty białe lub różowe (w zależności od odmiany). Są małe i pachnące (zapach jak całej rośliny). Kwiaty pojawiają się w pierwszym roku uprawy, ale tylko na bazyliach wysianych wiosną.
Rozmnażanie: nasiona
Bazylia pospolita jest łatwa do rozmnożenia.
Nasiona wysiewa się w marcu lub kwietniu (III-IV) do doniczek albo na rozsadniku. Bazylia pospolita może też być wysiewana później – aż do sierpnia (wtedy rośnie mniejsza i nie zakwita przed zimą).
Bazylię sieje się płytko (0,5-1 cm). Nasiona bazylii długo zachowują zdolność kiełkowania – do 5 lat. Najlepiej kiełkują w temperaturze co najmniej 20 stopni Celsjusza.
Więcej o siewie bazylii na blogu Niepodlewam CZYTAJ TUTAJ
Wykorzystanie: przyprawa do dań z pomidorami, makaronem, serem, jajami (na ciepło oraz zimno); reguluje trawienie, poprawia apetyt, okłady ze zmiażdżonych liści łagodzą ukoszenia owadów
Do jedzenia nadaje się cała nadziemna część bazylii, w tym kwiaty oraz młode pędy (niezdrewniałe). Liście bazylii są zielone, fioletowe lub fioletowo-zielone.
Bazylia pospolita ma intensywny zapach, nadający daniom wyrazisty smak.
Zbiór: maj – październik (V-X)
Teoretycznie bazylię można uprawiać na parapecie w mieszkaniu cały rok. Jednak zimą gorzej rośnie – w mieszkaniach jest dla bazylii za ciepło i za ciemno.
Bazylia pospolita nadaje się do użytku w postaci świeżej i suszonej.
- Świeża bazylia pospolita – listki obrywa się na bieżąco, w miarę potrzeb. Uszczykiwanie wierzchołków pędów sprzyja rozkrzewianiu bazylii.
- Suszona bazylia pospolita – całą roślinę ścina się i suszy, np. w suszarce do warzyw i owoców.
Stanowisko: słoneczne
Bazylia pospolita potrzebuje dużo słońca przez cały rok. W gruncie trzeba ją sadzić w słonecznych miejscach. Warto sadzić bazylię w warzywniaku. Wiele warzyw bardzo lubi jej towarzystwo.
Lepiej obok bazylii rosną np. brokuł, cebula, kalafior.
Jeśli bazylia pospolita jest uprawiana w donicy, na lato najlepiej ją wynieść na taras lub balkon.
Zimę bazylia pospolita powinna spędzać w jasnym, nieprzegrzanym pokoju (temperatura około 15-18 stopni Celsjusza). Zimą opłaca się przechowywać tylko cenne odmiany. Wygodniej i łatwiej rozmnażać bazylię z nasion co roku.
Ziemia: żyzna; najlepiej kwaśna lub lekko kwaśna (pH 5,5-6,5)
Ogólnie bazylia pospolita jest tolerancyjna co do ziemi i jej odczynu. Dobrze rośnie także w ziemi zasadowej, ale ma wtedy jaśniejsze liście.
Podlewanie: umiarkowane
Latem bazylię podlewa się codziennie, tak by ziemia była lekko wilgotna. Zimą trzeba podlewać bardzo oszczędnie, szczególnie gdy bazylia pospolita ma mało słońca.
Nawożenie: co 2 tygodnie od kwietnia do lipca (IV-VII)
Do nawożenia bazylii najlepiej stosować nawóz naturalny, np. z odchodów dżdżownic.
Odporność na mróz: do minus 5 stopni Celsjusza
Uwaga! Mały przymrozek potrafi przetrwać tylko zahartowana, częściowo zdrewniała bazylia pospolita.
Choroby i szkodniki: odporna
Bazylia pospolita choruje rzadko. Powodem zasychania (zwykle późną jesienią i zimą) jest zbyt wysoka temperatura oraz brak słońca.
Bazylia pospolita nadmiernie podlewana może być atakowana przez choroby grzybowe.
Ciekawe odmiany bazylii pospolitej
- Boxwood – karłowa; zielona
- Dark Opal – wysoka; fioletowa (purpurowa, czerwona)
- Genovesa Giant – wysoka; zielona
Warto wiedzieć
- Bazylia pospolita pochodzi z Azji. W Europie jest uprawiana prawdopodobnie od XVI wieku.
- Na świecie uprawia się różne gatunki bazylii. Bazylia pospolita jest jedną z nich. W Polsce jest uprawiana od wieków. Kiedyś była głównie lekiem, dziś zaś jest przyprawą. Była też uważana za zioło magiczne. Wierzono, że jej woń ożywia duchy.
- Bazylia pospolita krzyżuje się z innymi gatunkami bazylii. Przykładowo, krzyżówką bazylii pospolitej (Ocimum basilicum) i bazylii amerykańskiej (Ocimum americanum) jest bazylia cytrynowa, znana także jako kemangi (Ocimum citriodorum).