Jej duże liście mają złocisty kolor. Aralia sercowata Sun King to bylina o małych wymaganiach. Odkryta została w Japonii.
Inne nazwy: Aralia cordata Sun King, Asparagus górski Sun King, Bluszczownik Sun King, Dzięgława Sun King
Cechy: bylina
To łatwa w uprawie roślina ozdobna.
Wysokość: około 150 cm
Szerokość: około 60 cm
Wielkość aralii zależy do żyzności gleby.
Kwitnienie: sierpień (VIII)
Kwiaty: białe; drobne
Kwiaty zebrane są w baldachy o długości do 40 cm.
Owoce: czarne jagody
Nie mają wartości ozdobnej.
Liście: złocistozielone
Liście są duże (do 20 cm długości). Mają wyjątkowo piękny, złocisty odcień. Zamierają na zimę (zimuje część podziemna).
Zastosowanie: rabaty wysokie, ogrody w stylu naturalnym, przy ogrodzeniach
Stanowisko: słoneczne (ale nie w prażącym słońcu)
W zbyt słonecznych miejscach płowieje, a w zacienionych słabo rośnie i najczęściej nie kwitnie.
Gleba: przeciętna lub żyzna, najlepiej z dodatkiem kompostu; odczyn od kwaśnego do zasadowego (pH 5,5-7,5)
Podlewanie: umiarkowane
Nawożenie: kwiecień – lipiec (IV-VII)
Nie ma dużych wymagań pokarmowych. Jednak nawożenie sprawa, że rośnie bardziej okazale. Do zasilania nadają się np. obornik bydlęcy granulowany, kurzak granulowany oraz kompost świeży lub granulowany. Wystarczą 1-2 dawki w sezonie.
Przesadzanie: nie ma potrzeby
Rozmnażanie: podział kęp
Kępy aralii sercowatych można dzielić wiosną oraz pod koniec lata.
Odporność na mróz: bardzo dobra
Choroby i szkodniki: odporna
Nie sprawia problemów.
Warto wiedzieć
- Aralię sercowatą Sun King odkrył w Japonii Barry Yinger – słynny amerykański szkółkarz, łowca oraz kolekcjoner roślin azjatyckich. Aby lepiej poznać florę Azji, nauczył się języków chińskiego, japońskiego i tajskiego.
- Nazwę Sun King można przetłumaczyć (z języka angielskiego) jako Król Słońca.
- Wspaniały łan aralii sercowatych Sun King można podziwiać w zoo w Chicago (USA).
- W 2020 roku aralia sercowata Sun King otrzymała nagrodę Plant of the Year przyznawaną przez Perennial Plant Association.
- W Japonii aralie sercowate to popularne warzywo znane jako udo. Jadalne są młode liście.