Lubię własnoręcznie zbierać nasiona z różnych roślin. W co je pakować, żeby nie straciły zdolności kiełkowania? – pyta Czytelniczka.
W domowych warunkach nasiona najlepiej przechowują się w opakowaniach przepuszczających powietrze, jak papierowe torebki, płócienne woreczki, tekturowe pudełka, koperty, a nawet pudełka od zapałek. Nie muszą to być wymyślne opakowania. Przykładowo, papierowe torebki można zrobić z zapisanych kartek ze starych zeszytów czy gazet przeznaczonych na makulaturę.
Teoretycznie nasiona można też trzymać w szczelnych opakowaniach, np. słoikach, puszkach, opakowaniach po kremach, torebkach foliowych. Jednak wtedy nasiona, przed włożeniem do takich opakowań, muszą być odpowiednio suche. Wilgotne pleśnieją i zamierają w nieprzewiewnych opakowaniach. Warto zwrócić uwagę, że w sklepach ogrodniczych nasiona dość często kupuje się w papierowych torebkach, ale wewnątrz jest drugie, hermetyczne (nie przepuszcza powietrza). Jednak takie nasiona, zanim zostaną zapakowanie, odpowiednio są suszone. W domowych warunkach to niemożliwe – nasiona suszy się na wyczucie.
Pomieszczenia, w których przechowuje się nasiona, nie mogą być wilgotne.

Warto wiedzieć
- Istotna w przechowywaniu nasion, oprócz rodzaju opakowania, jest temperatura. Najlepsza jest około 100C (w tej temperaturze nie rozwija się też strąkowiec fasolowy – szkodnik nasion fasoli). W domowych warunkach nie zawsze ją można zapewnić. Często bowiem pomieszczenie chłodne bywa też wilgotne. Jeśli trzeba wybrać: pomieszczenie ciepłe lecz suche albo chłodne, ale wilgotne, lepsze jest to pierwsze.
- Każde opakowanie z własnoręcznie zebranymi nasionami warto podpisać. Notuje się np. nazwy roślin, ich charakterystyczne cechy, rok zebrania.
