
Wygląda groźnie, ale nie jest zaraźliwa. Sucha zgnilizna wierzchołkowa pomidorów to choroba fizjologiczna. Wywołana brakiem wapnia i wody.

Sucha zgnilizna wierzchołkowa pomidorów najczęściej występuje w czasie suszy, przy braku przewiewu oraz bardzo wysokiej temperaturze. W takich warunkach pomidory, zwłaszcza gdy zawiązują owoce, nie są w stanie pobierać wystarczającej ilości wapnia. Zdarza się też, że wapnia brakuje w ziemi.
Sucha zgnilizna wierzchołkowa pomidorów – objawy
- Na wierzchołkach niedojrzałych owoców, zwykle najstarszych, pojawiają się najpierw szkliste, ale suche plamy. Objawy mogą być tylko na jednym owocu, kilku, a w skrajnych przypadkach – na wszystkich. Jednocześnie liście pomidorów wyglądają zdrowo.
- Plamy zmieniają stopniowo kolor – najpierw na brunatny, a potem czarny. Plamy nie mają tendencji do powiększania się, bywa, że zaatakowany owoc dojrzewa, zmieniając kolor zdrowych tkanek na właściwy dla danej odmiany. Krzak pomidora nadal wygląda zdrowo. Inne owoce często nie mają żadnych zmian chorobowych.
- Chore owoce często opadają.
Sucha zgnilizna wierzchołkowa pomidorów – jak zwalczać
- Zerwać chore owoce pomidorów – można je wyrzucić na kompost. Ich pozostawienie obciąża krzew.
- Opryski nawozami wapniowymi – jeżeli choroba wystąpiła na pojedynczych owocach, w amatorskiej uprawie nie ma potrzeby stosowania oprysków. Jeśli w prognozach pogody zapowiadane są długie upały i chorych owoców jest dużo, można zastosować oprysk liści nawozem zawierającym wapń, np. saletrą wapniową (w stężeniu 0,5%) lub preparatem Help Plant Ca (zawiera 17% wapnia i 7,5% azotu). Przed opryskiem trzeba zerwać chore pomidory i je wyrzucić.
- Podlewanie – KONIECZNIE w czasie suszy trzeba podlewać pomidory kilka razy dziennie, zwłaszcza gdy zawiązują owoce.
Sucha zgnilizna wierzchołkowa pomidorów – jak zapobiegać
- Podlewać pomidory systematycznie w czasie suszy.
- Unikać przenawożenia azotem.
- Wietrzyć szklarnię
- Sadzić pomidory w żyznej ziemi, najlepiej kompostowej lub gnojowej.

Opryski na suchą zgniliznę wierzchołkową pomidora – jak wykonać