Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Owocowe»Śliwa Jerozolimka – uprawa, odporność, zapylacze
Śliwa Jerozolimka – rysunek z książki „Holenderski sad”, Groningen, J.B. Wolters z 1868 roku, ze zborów biblioteki Wageningen UR. Znana jest także w Polsce jako śliwa Brzoskwiniowa i Nektaryna Czerwona.

Śliwa Jerozolimka – uprawa, odporność, zapylacze

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

To stara odmiana z co najmniej XVIII wieku. Śliwa Jerozlimka jest też znana m.in. jako Brzoskwiniowa. Ma smaczne owoce. Dojrzewa na początku sierpnia.

Śliwa Jerozolimka – rysunek z książki „Holenderski sad”, Groningen, J.B. Wolters z 1868 roku, ze zborów biblioteki Wageningen UR. Znana jest także w Polsce jako śliwa Brzoskwiniowa i Nektaryna Czerwona.

Inne nazwy: Brzoskwiniowa, Caledonian, Howells Large, Howells Large Imperial Peach, Jenkins Imperial, Louis Phillipe, Nektaryna czerwona, Peach Plum, Prune Peche, Prune Rouge Nectarine

Pochodzenie: co najmniej XVIII wiek (prawdopodobnie Wielka Brytania)

Śliwa Jerozolimka ma nieznane pochodzenie. Już na początku XIX wieku była popularna w Holandii, USA, Wielkiej Brytanii.

W Polsce jest uprawiana od co najmniej lat 80. XIX wieku. Popularność zdobyła na początku XX wieku. Początkowo znana była w Polsce jako Czerwona Nektaryna, Jerozolimka i Rouge Nectarine. Na początku XX wieku przyjęła się też nawa Jerozlimska. Najnowsza jest nazwa Brzoskwiniowa.

Dojrzewanie: początek sierpnia (VIII)

Śliwa Jerozolimka to jedna z najwcześniej dojrzewających odmian śliwek. Owoce nadają się do jedzenia od razu po zerwaniu z drzewa.

Owoce: duże; okrągłe, ze szwem średnio głębokim (z wyglądu jak brzoskwinie); skórka fioletowoczerwona z niebieskawym nalotem, lekko szorstka, gruba; miąższ żółty, jędrny, słodki, delikatnie kwaskowaty, bardzo soczysty i smaczny; pestka (średniej wielkości) nie całkiem odchodzi od miąższu

Śliwa Jerozolimka zaczyna owocować średnio późno. Owocuje średnio obficie lub obficie w zależności od stanowiska. Im starsze drzewo, tym więcej ma owoców.

Przeznaczenie: do jedzenia na surowo, do ciast, na konfitury, kompoty

Gleba: żyzna, próchnicza, lekko wilgotna, najlepiej z małą domieszką gliny; odczyn zbliżony do obojętnego (pH 6,7-7,2)

Śliwa Jerozolimka nie jest wymagająca co do ziemi. Dobrze rośnie także w ziemi słabszej, ale może mniej obficie owocować.

Stanowisko: słoneczne

Śliwa Jerozolimka rośnie umiarkowanie silnie. Najlepsze są stanowiska osłonięte od zachodniego wiatru, np. murem czy wysokim żywopłotem.

Odporność: średnia na mróz, dobra na choroby

Śliwa Jerozolimka może przemarzać, zwłaszcza w młodym wieku. Dlatego kilkuletnie drzewka warto zabezpieczać przed mrozem. Odporność śliwki Jerozlimka na mróz jest podobna jak np. odmian Ruth Gerstetter, Stanley czy Węgierka Łowicka.

Śliwa Jerozolimka rośnie zdrowo. Nie potrzebuje oprysków.

Zapylacze: Kirka, Królowa Wiktoria, Mirabelka Flotowa, Renkloda Zielona, Renkloda Ulena

Ciekawostki

  • Śliwa Jerozolimka, choć ma setki lat, ciągle jest sadzona na całym świecie. Lubią ją zwłaszcza Europejczycy oraz Amerykanie. Można kupić jej młode drzewka także w Polsce.
  • Na początku XX wieku śliwa Jerozolimka była często sadzona w ogrodach szkolnych.

Źródło:

  • Wiedza własna
  • „Holenderski sad”, Groningen, J.B. Wolters, 1868 rok
  • „Sad i ogród owocowy” Edmund Jankowski, 1912 rok
  • „Ogród szkolny”, Franciszek Langauer i Eustachy Wołoszczak, 1889 rok
  • „Ogrodnik Polski”, 1885 i 1934 rok
  • „A catalogue of the Fruits”, 1831 rok
  • „The Fruits and Fruit Trees of America”, A.J. Downing, 1846 rok

Na publikację rysunku śliwy Jerozolimka z XIX wieku zgodę udzieliła biblioteka Wageningen UR w Holandii

śliwa Jerozolimka ciekawostki śliwa Jerozolimka Niepodlewam śliwa odmiany śliwa odmiany angielskie śliwki czerwone śliwki okrągłe śliwki renklody
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleBób Bartek – uprawa, smak, odporność
Next Article Formowanie drzew owocowych przy murach

Related Posts

Jabłoń Paragon – uprawa i odporność

Jagoda kamczacka – uprawa, odporność, cięcie

Grusza Generał Tottleben – uprawa i odporność

Comments are closed.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 10% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Sekret soczyście zielonego trawnika – nawóz wysokoazotowy z dodatkiem mączki bazaltowej
  • Jałowiec chiński Gold Lace – uprawa i ciekawostki
  • Nawożenie zimowitów – jakie nawozy i termin
  • Spędzanie czasu na świeżym powietrzu – 5 trendów
  • Jak skutecznie pozbyć się turkucia podjadka z ogrodu?
  • Cięcie bukszpanu – kiedy i jak wykonać
  • Narcyz Classic Garden – uprawa i ciekawostki
  • Dlaczego warto zdecydować się na zamontowanie zbiornika na deszczówkę?
  • Sianie trawy krok po kroku: co zrobić, aby cieszyć się pięknym trawnikiem?
  • Odporna na suszę, odporna na psa – jaką wybrać mieszankę traw?
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Przyśpieszanie kiełkowania ogórków. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania ogórków – jak moczyć nasiona
  • Kwiaty osteospermum są podobne do margarytek i stokrotek.  Fot. Niepodlewam Osteospermum – uprawa i odporność
  • Przykład dobrego sąsiedztwa: seler i por. Te warzywa mają podobne wymagania pokarmowe - lubią dużo potasu. Fot. Niepodlewam Seler – obok jakich roślin sadzić
  • Nasiona fasoli są duże. Jedne z największych ma fasola Piękny Jaś. Fot. Niepodlewam Siew fasoli - jak głęboko i kiedy
  • Przyśpieszanie kiełkowania fasoli to wcześniejszy plon. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania fasoli – jak moczyć nasiona
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.