Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Porady»Rozsada patisonów – kiedy i jak zrobić
Rozsada patisonów jest wrażliwa na uszkodzenia korzeni podczas przesadzania. Dlatego warto ją robić w doniczkach rozkładających się w gruncie, np. z papieru. Fot. Niepodlewam

Rozsada patisonów – kiedy i jak zrobić

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Na jej przygotowanie najlepsza jest druga połowa kwietnia. Rozsada patisonów to wcześniejszy plon. Nasiona sieje się do osobnych doniczek.

Rozsada patisonów jest wrażliwa na uszkodzenia korzeni podczas przesadzania. Dlatego warto ją robić w doniczkach rozkładających się w gruncie, np. z papieru. Fot. Niepodlewam
Rozsada patisonów jest wrażliwa na uszkodzenia korzeni podczas przesadzania. Dlatego warto ją robić w doniczkach rozkładających się w gruncie, np. z papieru. Fot. Niepodlewam

Termin siewu: 20-30 kwietnia (IV)

Rozsada patisonów musi być KONIECZNIE przygotowana w doniczkach. Patisony źle znoszą naruszanie bryły korzeniowej podczas sadzenia. Dzięki rozsadzie w patisonów w pojedynczych doniczkach unika się strat patisonów podczas sadzenia w gruncie.

Uwaga! Patisony można uprawiać także z siewu od razu do gruntu – od 15 maja do 15 czerwca (V-VI). Rozsada patisonów to plon wcześniejszy o kilka tygodni.

Ziemia: żyzna, najlepiej kompostowa; najlepszy jest odczyn pH 6-7

Baner – Probio Ogród Czosnek Chilli

Gdzie siać: doniczki

Patisony sieje się do doniczek małych. Najlepsze są o średnicy 10-15 cm. Dzięki temu rozsada patisonów zdąży przerosnąć korzeniami ziemię. Taka rozsada łatwiej się przyjmuje.

Doniczki mogą być plastikowe albo z papieru.

Uwaga! Z doniczek papierowych nie trzeba wyjmować patisonów przed sadzeniem. Takie doniczki sadzi się razem z patisonami. Bardzo szybko rozkładają się w gruncie. Korzenie patisonów są silne i bez problemu je przerastają.

Nasiona patisona. Fot. Niepodlewam
Nasiona patisona. Fot. Niepodlewam

Stanowisko: słoneczne

Rozsada patisonów MUSI być zrobiona na słonecznym parapecie (najlepiej od południa) lub w ogrzewanej szklarni.

Głębokość siewu: 1-2 cm

Nasiona patisonów sieje się po 1-2 sztuki do doniczki.

Uwaga! Patisonów się nie pikuje. Bardzo źle znoszą ten zabieg.

Kiełkowanie: 7-10 dni

Temperatura: około 22 stopnie Celsjusza

Patisony słabo lub wcale nie kiełkują, jeśli mają za zimno.

Starsze patisony tolerują niższą temperaturę. Lepiej jednak rosną, gdy mają minimum 20 stopni Celsjusza.

Nawożenie: od fazy trzeciego liścia właściwego; raz w tygodniu

W amatorskich warunkach rozsada patisonów powinna być nawożona z wielkim umiarem, niewielkimi dawkami. Patisony lubią nawożenie, ale najbardziej w lipcu (VII). Na parapecie, gdy są mocno nawożone, rosną zbyt szybko i stają się wiotkie. Po posadzeniu do gruntu łatwo je wtedy łamie wiatr.

Do nawożenia młodych patisonów najlepiej używać nawozów naturalnych, np. na bazie odchodów dżdżownic (nie ma uciążliwego zapachu).

Patisony z rozsady wcześniej plonują. Fot. Niepodlewam
Patisony z rozsady wcześniej plonują. Fot. Niepodlewam

Hartowanie: minimum 7-10 dni przed sadzeniem do gruntu

Hartowanie polega na wynoszeniu rozsady patisonów na zewnątrz, np. na balkon, w czasie ciepłej, wiosennej pogody. Dzięki temu patisony stopniowo przyzwyczajają się do temperatury na dworze oraz słońca i wiatru.

Sadzenie do gruntu: 20 maja – 20 czerwca (V-VI)

Rozsada patisonów w ogóle nie jest odporna na mróz. Dlatego korzystniej jest sadzić patisony w gruncie później niż wcześniej.

Aby zmniejszyć ewentualne straty z powodu przymrozków, można przesadzać patisony do gruntu partiami, czyli nie wszystkie od razu.

Więcej o uprawie patisonów CZYTAJ TUTAJ

patison patison rozsada rozsada warzyw
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleMagnolia Jane – uprawa i odporność
Next Article Dynia Makaronowa Warszawska – uprawa, smak, odporność

Related Posts

Zrób to dla swojego trawnika zanim nadejdą mrozy!

Siew rzutowy – na czym polega

Hydrożel ogrodniczy – skład i zastosowanie

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 6,2% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Mospilan 20 SP Zwalcza Ćmę Bukszpanową

Sklep Niepodlewam poleca! Mospilan 20 SP - zwalcza szkodniki bukszpanu i roślin ozdobnych

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Endywia De Meaux – uprawa, smak, odporność
  • Peperomia kluzjolistna – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Trawa pampasowa – uprawa, odporność, cięcie
  • Kapusta chińska – uprawa i wymagania
  • Grusza Fulwia – uprawa i odporność
  • Zrób to dla swojego trawnika zanim nadejdą mrozy!
  • Siew rzutowy – na czym polega
  • Hydrożel ogrodniczy – skład i zastosowanie
  • Poparzenia owoców przez słońce – przyczyny i zapobieganie
  • Nawozy otoczkowane do ogrodu – zalety i wady
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Koper ogrodowy posiany w sierpniu (VIII) zbiera się jeszcze przed zimą. Fot. Niepodlewam Siew warzyw do gruntu w sierpniu
  • Liść laurowy to popularna przyprawa, np. do zup, marynat, bigosu. W uprawie nie jest wymagający. Fot. Niepodlewam Liść laurowy – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Dynia przycięta w czerwcu (VI) lepiej się rozkrzewia. Dobrze ją ciąć jeszcze raz w połowie sierpnia (VIII), by owoce były większe. Przycinanie dyni jest bardzo proste. Fot. Niepodlewam Przycinanie dyni – kiedy wykonać, zalety
  • Jeśli jabłka gniją na drzewie, to znak, że jabłoń jest zaatakowana przez chorobotwórcze grzyby. Na zdjęciu: jabłko zniszczone przez brunatną zgniliznę drzew ziarnkowych. Fot. Niepodlewam Gdy jabłka gniją na drzewach – 15 sposobów zapobiegania
  • Zawilec japoński to śliczna bylina. Ma naturalny pokrój, Znakomita do półcienia. Fot. Niepodlewam Zawilec japoński – uprawa i odporność
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.