Na jej przygotowanie najlepsza jest druga połowa kwietnia. Rozsada patisonów to wcześniejszy plon. Nasiona sieje się do osobnych doniczek.
Termin siewu: 20-30 kwietnia (IV)
Rozsada patisonów musi być KONIECZNIE przygotowana w doniczkach. Patisony źle znoszą naruszanie bryły korzeniowej podczas sadzenia. Dzięki rozsadzie w patisonów w pojedynczych doniczkach unika się strat patisonów podczas sadzenia w gruncie.
Uwaga! Patisony można uprawiać także z siewu od razu do gruntu – od 15 maja do 15 czerwca (V-VI). Rozsada patisonów to plon wcześniejszy o kilka tygodni.
Ziemia: żyzna, najlepiej kompostowa; najlepszy jest odczyn pH 6-7
Gdzie siać: doniczki
Patisony sieje się do doniczek małych. Najlepsze są o średnicy 10-15 cm. Dzięki temu rozsada patisonów zdąży przerosnąć korzeniami ziemię. Taka rozsada łatwiej się przyjmuje.
Doniczki mogą być plastikowe albo z papieru.
Uwaga! Z doniczek papierowych nie trzeba wyjmować patisonów przed sadzeniem. Takie doniczki sadzi się razem z patisonami. Bardzo szybko rozkładają się w gruncie. Korzenie patisonów są silne i bez problemu je przerastają.
Stanowisko: słoneczne
Rozsada patisonów MUSI być zrobiona na słonecznym parapecie (najlepiej od południa) lub w ogrzewanej szklarni.
Głębokość siewu: 1-2 cm
Nasiona patisonów sieje się po 1-2 sztuki do doniczki.
Uwaga! Patisonów się nie pikuje. Bardzo źle znoszą ten zabieg.
Kiełkowanie: 7-10 dni
Temperatura: około 22 stopnie Celsjusza
Patisony słabo lub wcale nie kiełkują, jeśli mają za zimno.
Starsze patisony tolerują niższą temperaturę. Lepiej jednak rosną, gdy mają minimum 20 stopni Celsjusza.
Nawożenie: od fazy trzeciego liścia właściwego; raz w tygodniu
W amatorskich warunkach rozsada patisonów powinna być nawożona z wielkim umiarem, niewielkimi dawkami. Patisony lubią nawożenie, ale najbardziej w lipcu (VII). Na parapecie, gdy są mocno nawożone, rosną zbyt szybko i stają się wiotkie. Po posadzeniu do gruntu łatwo je wtedy łamie wiatr.
Do nawożenia młodych patisonów najlepiej używać nawozów naturalnych, np. na bazie odchodów dżdżownic (nie ma uciążliwego zapachu).
Hartowanie: minimum 7-10 dni przed sadzeniem do gruntu
Hartowanie polega na wynoszeniu rozsady patisonów na zewnątrz, np. na balkon, w czasie ciepłej, wiosennej pogody. Dzięki temu patisony stopniowo przyzwyczajają się do temperatury na dworze oraz słońca i wiatru.
Sadzenie do gruntu: 20 maja – 20 czerwca (V-VI)
Rozsada patisonów w ogóle nie jest odporna na mróz. Dlatego korzystniej jest sadzić patisony w gruncie później niż wcześniej.
Aby zmniejszyć ewentualne straty z powodu przymrozków, można przesadzać patisony do gruntu partiami, czyli nie wszystkie od razu.
Więcej o uprawie patisonów CZYTAJ TUTAJ