Ma smaczne, pachnące owoce. Porzeczka czarna Titania to szwedzka odmiana. Jest bardzo odporna na mróz i rdzę wejmutkowo-porzeczkową.
Inne nazwy: Ribes nigrum Titania
Pochodzenie: 1969 rok (Szwecja)
Dojrzewanie: około 15 lipca (VII)
Owoce: duże i średniej wielkości jagody, zebrane w grona; czarne; skórka gładka, dość gruba; soczyste, słodkie, kwaskowate; pachną
Przeznaczenie: ciasta, sok, przetwory, mrożonki, nalewki
Gleba: przeciętna lub żyzna, najlepiej lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)
Porzeczki czarne Titania lubią ściółkowanie, np. korą, zrębkami, kompostem.
Stanowisko: słoneczne; toleruje lekki półcień
Porzeczka czarna Titania rośnie szybko. Pierwsze owoce pojawiają się zwykle już w roku posadzenia.
Odporność: bardzo dobra
Porzeczka czarna Titania doskonale znosi największe mrozy. Kwitnie późno, dlatego kwiaty też są rzadko niszczone przez przymrozki.
To porzeczka wyjątkowo odporna na rdzę wejmutkowo-porzeczkową (nie potrzebuje ochrony). Jest też mało podatna na amerykańskiego mączniaka agrestu oraz wielkopąkowca porzeczkowego.
Zapylacze: samopylna
Kwiaty porzeczek czarnych Titania zapylają się własnym pyłkiem. Jednak plon jest wtedy mniejszy, niż gdyby pyłek przeniosły owady z innych porzeczek.
Ciekawostki
- Porzeczka czarna Titania to odmiana ze Szwecji. Wyhodował ją Pal Tamas. W 1969 roku zapylił kwiat porzeczki czarnej Altajskaja Dessertnaya pyłkiem z kwiatka krzyżówki porzeczek Consort i Kayaanin Musta. Pierwsze owoce Titania wydała w 1974 roku.
- Porzeczkę czarną Titania wyróżnia odporność na choroby. Dlatego jej geny są pożądane w nowych odmianach porzeczek. Wśród nich są polskie odmiany, m.in. Tiben, Tihope, Tisel.