Jej owoce są świetne na soki. Porzeczka czarna Ben Alder to odmiana szkocka. Owoce dojrzewają w drugiej połowie lipca.
Inne nazwy: Ribes nigrum Ben Alder
Pochodzenie: 1969 rok (Wielka Brytania/Szkocja)
Dojrzewanie: druga połowa lipca (VII)
Owoce: duże i średniej wielkości jagody, zebrane w grona; czarne; skórka gładka, dość gruba, błyszcząca; soczyste, słodkie, kwaskowate; pachną; dojrzewają prawie równocześnie
Przeznaczenie: sok, ciasta, przetwory, mrożonki, nalewki
Sok z porzeczek czarnych Ben Alder ma wyjątkowy piękny kolor i dobry smak.
Gleba: przeciętna lub żyzna, najlepiej lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)
Porzeczka czarna Ben Alder lubią ściółkowanie, np. kompostem, korą, zrębkami.
Stanowisko: słoneczne; toleruje lekki półcień
Porzeczka czarna Ben Alder rośnie średnio szybko. Pierwsze owoce pojawiają się najczęściej już w roku posadzenia.
Odporność: dobra
Porzeczka czarna Ben Alder bardzo znosi mróz. Jest też mało podatna na amerykańskiego mączniaka agrestu. Może być atakowana przez rdzę wejmutkowo-porzeczkową.
Zapylacze: samopylna
Kwiaty porzeczek czarnych Ben Alder zapylają się własnym pyłkiem. Plon jest jednak większy, gdy pyłek, pochodzący z innych porzeczek, przenoszą owady.
Ciekawostki
- Porzeczka czarna Ben Alder to odmiana ze Szkocji. Wyhodował ją Malcolm Anderson w ramach badań Scottish Crop Research Institute w 1996 roku.
- Rodzicami porzeczki czarnej Bel Alder są odmiany Ben Mora oraz Ben Lomond.
- Porzeczki czarne Ben Alder są szczególnie lubiane w Wielkiej Brytanii. Sadzonki można też kupić w Polsce.
- Nazwa Ben Alder nawiązuje do szczytu górskiego w Szkocji.