Choć pękanie owoców pomidora to nie choroba, stracić można dużą część plonu. W uszkodzonych miejscach rozwija się pleśń! Najczęściej to zjawisko występuje w sierpniu i wrześniu.
Pękanie owoców pomidora to zjawisko fizjologiczne. Spowodowane jest nadmiernym pobieraniem wody przez korzenie, przy jednoczesnym niewielkim jej wyparowywaniu przez liście i owoce. Dochodzi wtedy do pękania tkanek. W przypadku pomidorów uszkodzeniu ulega głównie skórka owoców.
Pęknięcia mogą być zarówno poprzeczne, jak i podłużne. Zwykle powstają przy szypułkach, ale zdarzają się też na innych częściach owoców. Częściej pękają owoce dojrzałe lub prawie dojrzałe niż jeszcze zielone.
Popękane owoce pomidorów tracą ładny wygląd. Jednak większym problemem jest pleśnienie owoców w uszkodzonych miejscach. Takie owoce nie nadają się nawet do krótkiego przechowywania. Spleśniałe trzeba wyrzucić.
Dlaczego pękają owoce pomidorów?
1. Ciepły dzień, chłodna noc
Do pękania owoców pomidorów dochodzi najczęściej, gdy w dzień jest ciepło (lub nawet gorąco), zaś w nocy – chłodno. W polskim klimacie to typowa pogoda w sierpniu i wrześniu. I właśnie wtedy najczęściej pękają pomidory.
Zapobieganie: mniej narażone na pękanie są narażone owoce pomidorów uprawianych pod osłonami. W tunelach i szklarniach mniejsze są bowiem różnice temperatury między dniem a nocą. Pomidory gruntowe można ewentualnie przykrywać wieczorem agrowłókniną. Jest to jednak kłopotliwe i często trudne do wykonania, np. w przypadku bardzo wysokich pomidorów.
2. Zbyt obfite podlewanie
Gdy pomidory podleje zbyt obficie za dnia, gdy jest ciepło, ich korzenie bardzo intensywnie ją pobierają. Jeśli wieczorem i w nocy zrobi się chłodno, w owocach zostaje za dużo wody. W efekcie pęcznieją i pęka ich skórka.
Zapobieganie: od sierpnia unikać podlewania pomidorów, zwłaszcza obfitego, wieczorem.
3. Podatne odmiany
Poszczególne odmiany pomidorów mają różną odporność na pękanie owoców. Nie zależy ona od grubości skórki.
Zapobieganie: wybierać odmiany odporne. Podatne na pękanie są m.in. tradycyjne pomidory malinowe. Rzadko pęka np. Gardener`s Delight. Tylko podczas zrywania może pękać Koralik.
Na pękanie nie są wrażliwe np. Adonis, Honey Delight, Mieszko, Ola Polka, Poranek, White Beauty.