To bardzo prosty zabieg, który zwiększa plon nasion. Gdzie ciąć bób, pokazuje rysunek. Ogławianie to także sposób ochrony przed mszycą, zwaną popularnie mszycą bobową.
Bób przycina się, gdy zawiąże 2-6 strąków, ale jeszcze kwitnie . Usuwa się tylko wierzchołkowe, najwyższe części bobu (około 2-4 cm). Zabieg ten, zwany ogławianiem, najwygodniej wykonać nożyczkami albo sekatorem. Bo urywając wierzchołki ręką, można przypadkiem naderwać korzenie.
Najlepsza jest pogoda bez deszczu. Gdy jest mokro, istnieje zwiększone ryzyko wystąpienia chorób grzybowych. Pędy tnie się prosto (nie na skos), by rana była jak najmniejsza. Po usunięciu wierzchołkowego pędu, bób przyśpiesza zawiązywanie nasion w strąkach poniżej miejsca cięcia.
Ogławianie to również sposób ochrony bobu przed czarną mszycą trzmielinowo-bobową (nazywaną też burakową lub bobową). W okresie, gdy bób zawiązuje pierwsze strąki, ta mszyca bowiem przelatuje z trzemielin na jego najmłodsze, szczytowe pędy. Efekt: na wierzchołkach bobu jest od niej aż czarno.
Zaatakowany przez mszyce bób rośnie gorzej, ma zniekształcone liście, mniejsze strąki oraz nasiona. Brak młodych wierzchołków to mniej mszycy i zdrowsze warzywa. W razie potrzeby można użyć skutecznego preparatu Sumin.
Warto wiedzieć
- Mszycę trzmielinowo-burakową niszczą też deszcz oraz wiatr. Dlatego, gdy nie ma deszczu, bób dobrze jest podlewać silniejszym prysznicem. Sadzić zaś najlepiej bób na obrzeżach warzywniaka (a nie w środku), tam gdzie częściej są podmuchy wiatru.